25 Ιουνίου 2020

Κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης Πειραιά στη διαδήλωση ενάντια στο master plan της COSCO Συγκέντρωση 25/6, 7:00 μ.μ., πλ. Κοραή


Όχι στο master plan της COSCO
Αγώνας για ανάσες ζωής λαού και εργαζομένων!

Με την έγκριση από το κράτος του master plan της COSCO συνεχίζεται και εντείνεται το ξεπούλημα, η λεηλασία και η υφαρπαγή του παραγόμενου από τον εργαζόμενο λαό πλούτου, η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, ο εργασιακός μεσαίωνας με τις συνθήκες γαλέρας για τους εργαζομένους στο λιμάνι. Στις άμεσες προτεραιότητες της COSCO η νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα για το σταθμό κρουαζιέρας που θα εκτείνεται από το λιοντάρι του Πειραιά μέχρι το Σταυρό της Πειραϊκής, η κατασκευή τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων στο Κερατσίνι και ο νέος τερματικός σταθμός αυτοκινήτων στη περιοχή νέου μόλου Δραπετσώνας. Επίσης στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία εμπορικών κέντρων, τύπου MALL, αλλά και πολυτελών ξενοδοχείων που θα «κουμπώσουν» με την επέκταση στο τομέα της κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, ενώ δεν εντάχθηκε στο τελικό σχέδιο, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στη COSCO για το δικό της ναυπηγείο.

Η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ΝΔ να την εφαρμόζει και να την εμπλουτίζει, εκτός των άλλων, έχει καταστήσει τη COSCO σε βασικό ρυθμιστικό παράγοντα, με τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες να σφάζονται στη ποδιά της αναζητώντας στο πλαίσιο της δραστηριότητας της ρόλο και νέα πεδία κερδοφορίας. Σε αυτή τη βάση έχει ξεσπάσει και ο πόλεμος συμφερόντων μεταξύ Μαρινάκη και Μελισανίδη για το φιλέτο της περιοχής των Λιπασμάτων αλλά και γενικότερα για το ποιος «χωράει» στο «επενδυτικό σχέδιο» της COSCO.

Το σύνολο όμως αστικού πολιτικού συστήματος, οι κάθε λογής απολογητές και παρατρεχάμενοι, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, βάφτισαν το ξεπούλημα «επένδυση» και τον εργασιακό μεσαίωνα «ανάπτυξη». Ανάπτυξη όμως υπάρχει μόνο στα υπερκέρδη της COSCO, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι ο στόχος της COSCO «για το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη» απαιτεί πολλά master plan ακόμη, απαιτεί μια τεράστια επέκταση προς τη θάλασσα, απαιτεί εκατοντάδες νέες δεξαμενές πετρελαίου και LNG, απαιτεί νέες OIL ONE κ.ο.κ. Ακριβώς για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι, το κράτος έχει στήσει ένα νομικό πλαίσιο παρέχοντας πλήρη ασυδοσία στη COSCO, η οποία απολαμβάνει ένα καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

Για το λόγο αυτό ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει, δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη ή να τρέφει αυταπάτες για το ρόλο της «δικαιοσύνης» και του κράτους συνολικά. Τα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους, θα αξιοποιηθούν από το σύστημα, προκειμένου να δώσουν νομική και θεσμική υπόσταση στην έκβαση ενός ανταγωνισμού και πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Είτε πρόκειται για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας που μαίνεται και στη χώρα μας, είτε πρόκειται για τον ανταγωνισμό μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου. Δεν πρέπει επίσης να γίνει ουρά μονοπωλιακών και κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και επιδιώξεων επιλέγοντας ανάμεσα στους δυνάστες και εκμεταλλευτές του. Να μη ξεγελαστεί από την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή διακοπή των βυθοκορήσεων στη Πειραϊκη, έπειτα από την προσφυγή του ΕΚΠ και κατοίκων. Ούτε από το γεγονός ότι στο ζήτημα του ναυπηγείου, κυβέρνηση, COSCO και επιχειρηματίες της Ζώνης φαίνεται να κατέληξαν σε ένα προσωρινό συμβιβασμό για διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι τα εργασιακά κάτεργα που έχουν στήσει COSCO-εργολάβοι και τα εργατικά εγκλήματα, η τσιμεντοποίηση, το καυσαέριο, το μαζούτ και τα πετρελαιοειδή, τα καζάνια, ο καρκίνος και η μπόχα. Είναι ο νέος σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Πέραμα που εγκρίθηκε με τη ψήφιση του νέου περιβαλλοντοκνονου νόμου και το εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στο Σχιστό Κερατσινιού που προωθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά και τη ζωή. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση που μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο ανταγωνισμού και επιβάλει το ξεπούλημα, ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτή τη πολιτική εξυπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που βάλανε τις υπογραφές τους στο ξεπούλημα, ως εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Αυτή τη πολιτική εξυπηρετούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές του Πειραιά έβαλαν πλάτη με αντάλλαγμα τα «ανταποδοτικά οφέλη» αλλά και τις εξαιρέσεις κάποιων περιοχών από την σύμβαση. Δεν είναι μόνο υποκριτές, συντεταγμένα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, να διασπάσουν και να υπονομεύσουν τη πάλη του λαού. Είτε αφήνοντας στο απυρόβλητο τη COSCO, είτε προβάλλοντας τη δικαστική οδό, είτε κάνουν λόγο για «λιμάνι φιλικό για το λαό».

Διεκδικούμε: την ανατροπή του master plan της COSCO, εργασιακά δικαιώματα-συλλογικές συμβάσεις-μόνιμη σταθερή δουλειά, να φύγουν τα καζάνια από τη Δραπετσώνα και το Πέραμα, ελευθέρους χώρους-πάρκο πρασίνου σε όλη τη περιοχή των πρώην Λιπασμάτων χωρίς καμία εμπορική, βιομηχανική, επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: