28 Ιουνίου 2020

Η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά για τη κινητοποίηση ενάντια στο master plan της COSCO στις 25/6

Μαζική για τα δεδομένα της περιόδου ήταν η πορεία ενάντια στο master plan της COSCO που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 25/6 στο κέντρο του Πειραιά. Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο του Πειραιά καταλήγοντας έξω από τα γραφεία της COSCO στο λιμάνι, καταγγέλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει στους εργαζόμενους αλλά και το περιβαλλοντοκτόνο master plan. Προηγήθηκε συγκέντρωση στη πλ. Κοραή στην οποία συμμετείχαν σωματεία, συλλογικότητες και σχήματα γειτονιάς, κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και πολιτικές Οργανώσεις.

Στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση συμμετείχε η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά με το δικό της μπλοκ επιδιώκοντας να αναδείξει συνολικά τα ζητήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις στο δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή για το λαό και τους εργαζόμενους. Τόσο από τη παρέμβαση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα στη περιοχή όσο και από τη παρέμβαση αλλά και την αντιπαράθεση των ντόπιων κεφαλαιοκρατών. Ενδεικτική η ανακοίνωση που μοιράστηκε μαζικά (Όχι στο master plan της COSCO - Αγώνας για ανάσες ζωής λαού και εργαζομένων!) αλλά και τα συνθήματα που αποτύπωσαν το πολιτικό στίγμα («εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, το μάστερ πλαν της COSCO θα ανατραπεί με πάλη», «το μάστερ πλαν της COSCO φέρνει καταστροφή, με λαϊκούς αγώνες μπορεί να ανατραπεί», «η ανάπτυξη τους είναι μια απάτη ρύπανση σημαίνει και βάρη στον εργάτη», «κέρδη στο κεφάλαιο και βάρη στο λαό, αυτή είναι η ανάπτυξη στο καπιταλισμό», «όχι στο τσιμέντο και τη καταστροφή, αγώνας για δουλειά, υγεία και ζωή», «από Πέραμα ως τη Πειραϊκή, καζάνια, τσιμέντο, καταστροφή», «Πέραμα- Κερατσίνι ως το Πειραιά, απάντηση θα δώσει λαός και εργατιά», «κυβέρνηση κεφάλαιο χτυπάνε το λαό, απάντηση θα πάρουν αγώνας μαζικό», «φτώχεια και θυσίες για το λαό κέρδη και προνόμια για το κεφάλαιο», «τ’ αφεντικά προστάζουν κυβέρνηση εκτελεί τα ξεπουλάνε όλα τα βγάζουν στο σφυρί» κ.α.).

Η κινητοποίηση προέκυψε με τη πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, έπειτα από την ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη περιοχή των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, τη Δευτερά 15/6. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Αντίστασης Πειραιά στη τοποθέτηση του, αφού ανέδειξε την άποψη του σχήματος, τόνισε τη θετική πλευρά της σχετικής πρωτοβουλίας, αλλά ταυτόχρονα έθεσε και τη διαφωνία μας για το αιτήματα «δημόσιο λιμάνι», χαρακτηρίζοντας το ως ένα αίτημα διαχειριστικό, ρεφορμιστικό, αποπροσανατολιστικό για το λαό και τους εργαζόμενους, που ενισχύει τις αυταπάτες υπονομεύοντας την κατεύθυνση συγκρότησης κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης.

Σε αυτή τη βάση, διαφωνούμε με το γεγονός ότι μια σειρά πολίτικων δυνάμεων και συλλογικοτήτων όχι μόνο υιοθετούν το αίτημα αυτό, αλλά το αναγάγουν και ως κυρίαρχο αίτημα του αγώνα. Έτσι, με βασική επιχειρηματολογία ότι οι συνθήκες και οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους θα είναι καλύτεροι σε ένα δημόσιο λιμάνι απ’ ότι στα κάτεργα COSCO - εργολάβων, καταλήγουν να ζητάνε επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ. Επιφυλασσόμαστε για μια εκ νέου τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα αυτό, ωστόσο να υπογραμμίσουμε κατηγορηματικά ότι η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά δεν βρίσκεται στη διατύπωση της ανακοίνωσης της διοίκησης του ΕΚΠ ότι «Η συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την Cosco και σε άλλους αρμόδιους φορείς». Πόσο μάλλον το ΚΚΕ(μ-λ) που δεν συμμετείχε στη κινητοποίηση.

Να τονίσουμε μόνο ότι αυτό το αίτημα και η συνδιαχειριστική λογική από την οποία πηγάζει είναι που δίνει πολιτικό χώρο στη τοποθέτηση περί «φιλολαϊκών και φιλοπεριβαλλοντικών έργων», «καλών και κακών δημάρχων», αντιπροτάσεων «για κατανομή των κονδυλίων», «λιμάνι φιλικό στη πόλη και το λαό» κ.ο.κ. Όπως επίσης δίνει πολιτικό χώρο σε κομματικά και αυτοδιοίκητά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται με άνεση, «κάνοντας τους κινέζους» για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι που ξεπούλησε τον ΟΛΠ ανοίγοντας το δρόμο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης, για την επέκταση της COSCO, δηλαδή για το master plan.

Στις αυταπάτες για το κράτος, τους μηχανισμούς και τους θεσμούς του, θεωρούμε εδράζεται επίσης η έμφαση και η «επένδυση» στη δικαστική οδό και στις προσφυγές. Γνωστή παλιά καλή συνταγή των συστημικών δυνάμεων αλλά και των ρεφορμιστών προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και «εξαντλήσουν» τον αγώνα στην αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, να τον απονεκρώσουν από κάθε ζωντανή διαδικασία. Για να μείνουν στο τέλος οι «ειδικοί», οι παράγοντες που χτίζουν πολιτικές καριέρες. Όπως η Ζ. Κωνσταντοπούλου που στη προσπάθεια της να ξαναβγεί στον αφρό αναλαμβάνει τις προσφυγές κατοίκων από τον Πειραιά ως το Βόλο.

Δεν μας κάνει εντύπωση που η κινητοποίηση δεν προβλήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ. Στο σύνολο τους υπηρετούν τη πολιτική του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Όπως επίσης δεν μας κάνει εντύπωση ότι δεν προβλήθηκε ούτε από τα μέσα του Ομίλου Μαρινάκη, που καθημερινά μας «ενημερώνουν» για την αντιπεριβαλλοντική δράση της Oil One. Είναι και αυτό ενδεικτικό του παρασιτικού και μεταπρατικού χαρακτήρα της ντόπιας αστικής τάξης, που αναζητάει πεδίο κερδοφορίας στο πλαίσιο δράσης των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων, αφήνοντας η «ιερή αγελάδα» παραμένει στο απυρόβλητο. Ωστόσο ο κίνδυνος να παρασυρθεί ο λαός και να συντρίβουν τα συμφέροντα του στις μυλόπετρες του κεφαλαιοκρατικού ανταγωνισμού είναι υπαρκτός, με σοβαρές τις ευθύνες, μεταξύ άλλων, των Δημοτικών Αρχών.

Η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά θα επιμείνει στη κατεύθυνση της κοινής δράσης και στην αναγκαιότητα συγκρότησης κοινού μετώπου αγώνα Αντίστασης και Διεκδίκησης. Ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου, κόντρα στη συνδιαχείριση και τις αυταπάτες.

Να ανατραπεί το Master plan της COSCO- Εργασιακά δικαιώματα-Συλλογικές συμβάσεις

Έξω τα καζάνια από Δραπετσώνα-Πέραμα. Ενιαίο πάρκο πρασίνου στην περιοχή λιπασμάτων της Δραπετσώνας χωρίς καμία εμπορική-επιχειρηματική-βιομηχανική δραστηριότητα.

Όχι χωματερές και εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών σε Πέραμα-Κερατσίνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: