ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10)

13 Ιουλίου 2020

Θεσσαλονίκη | Συγκέντρωση φοιτητών, Τρίτη 14/7, στις 11:00πμ στην Καμάρα.


Όχι στα «ξενόγλωσσα» τμήματα που τσακίζουν τα φοιτητικά δικαιώματα – Αγώνας για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου στην εκπαίδευση

Το νέο κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία περιλαμβάνει διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών τμημάτων με δίδακτρα! Μάλιστα, αμέσως μετά την ψήφιση, έσπευσε η Ιατρική του ΑΠΘ να συζητήσει την ίδρυση νέου ξενόγλωσσου προγράμματος με δίδακτρα 17.000 ευρώ ανά έτος. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς:
  • Δημιουργεί τους όρους για την καθιέρωση διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα σε μαζικό επίπεδο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτή η κατεύθυνση του συστήματος είναι σαφέστατη, αρκεί να θυμηθούμε παλιότερες δηλώσεις παραγόντων τους (Μπουτάρης, Πρύτανης ΠΑ.ΜΑΚ.) για τα «θετικά» των διδάκτρων. Κάτι που στα μεταπτυχιακά έχει γίνει καθεστώς, θα σημαίνει την όρθωση του πιο σκληρού ταξικού φραγμού στην παιδεία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Πόσες οικογένειες έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν δίδακτρα για την απόκτηση πτυχίου των παιδιών τους;
  • Φέρνει από την «πίσω πόρτα» την κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος, δηλαδή του άρθρου που απαγορεύει τη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια χρόνια επιδίωξη του συστήματος που προσπάθησε ανεπιτυχώς -λόγω των μαχητικών κινητοποιήσεων των φοιτητών - να περάσει το 2006, έρχεται τώρα να το φέρει «πλαγίως». Μια επιδίωξη που αν εφαρμοστεί, θα πιέσει σε τέτοιο βαθμό τα δημόσια πανεπιστήμια ώστε να «αναγκαστούν» και αυτά να εισάγουν ανάλογα μέτρα-φραγμούς (δίδακτρα, κανένα δικαίωμα σε σίτιση-στέγαση-μεταφορές, διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων κ.α.)
  • Έρχεται να ενισχύσει την «συνεργασία» ελληνικών και ξένων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή την προσπάθεια ξένων κρατών να επηρεάσουν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και να δώσουν τη δική τους κατεύθυνση στο τι περιεχομένου ιδρύματα θα δημιουργούνται, με την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. να θέλουν τον πρώτο λόγο. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι επισκέψεις της Κεραμέως στην Αμερική μετά τις εκλογές και οι συζητήσεις για ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των Πανεπιστημίων.
  • Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, το λεγόμενο brain drain της νεολαίας θα συνεχιστεί. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που αυξάνονται ραγδαία, ειδικά στους νέους αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της έντονης μετανάστευσης των νεολαίων σε χώρες «καπιταλιστικούς παραδείσους». Αρκετούς βέβαια, δεν τους περιμένει μια ερευνητική ή ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά η στάμπα του μετανάστη και οι σοβαρές ταξικές δυσκολίες και διακρίσεις που θα αντιμετωπίσουν.
Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών μέσα στην πανδημία κλιμακώθηκε. Η φάρσα της τηλε-εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, και η εξελισσόμενη εξεταστική-σφαγείο για τους φοιτητές δείχνουν του λόγου το αληθές. Είναι δεδομένο πως αυτή η περίοδος είναι «αχαρτογράφητη» για τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος. Είναι, όμως, επίσης, δεδομένο πως η επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης θα ενταθεί. Είναι λοιπόν αναγκαίο, να ορθώσουμε μαζικές αντιστάσεις και να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή του νέου πολυνομοσχεδίου.
  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: