13 Σεπτεμβρίου 2020
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ | Οι εργαζόμενοι θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους
Η λεγόμενη δεύτερη φάση της πανδημίας του covid 19 βρίσκει την χώρα μας, σε χειρότερη κατάσταση από την πρώτη φάση. Με τον λαό, τους εργαζόμενους σε διάφορους χώρους δουλειάς, τους νέους, τους μαθητές που ετοιμάζονται για το σχολείο και άλλους πολλούς να είναι εκτεθειμένοι στον κορονοϊό.
Και τις αρχές με ευθύνη της κυβέρνησης να τους αφήνουν απροστάτευτους, χωρίς σοβαρές υποδομές υγείας και περίθαλψης, χωρίς μαζικά-δωρεάν test, πλασάροντας ξανά το δόγμα της ατομικής ευθύνης, ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στις πλάτες του λαού, λέγοντας ότι η αιτία του κακού βρίσκεται στην ανευθυνότητά του.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το κράτος έδωσαν μεγάλη σημασία στην βιομηχανία του τουρισμού, αυτό το καλοκαίρι, αλλά απέτυχαν παταγωδώς. Φυσικά ο αριθμός των τουριστών ήταν περιορισμένος και χωρίς σοβαρούς ελέγχους και αυτό στο όνομα του ανοίγματος της οικονομίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. ΕΙΝΑΙ κυρίως ο συνωστισμός περιβάλλοντα σε πολλούς εργασιακούς χώρους χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης. Ακριβώς σ’ αυτούς τους χώρους παρουσιάστηκαν πολλά και ανησυχητικά κρούσματα για τα οποία γίνανε καταγγελίες.
Οι εργοδότες όμως προσπάθησαν να αποκρύψουν αυτά τα γεγονότα απειλώντας τους εργαζόμενους ότι, αν γινόταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές ότι νοσούσαν, θα χάνανε αυτομάτως την δουλειά τους.
Αυτή η κατάσταση άρχισε από τον μήνα Απρίλη 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ναι συνεχίζεται, με αποκορύφωμα στο εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων - ροδάκινα - του Παυλίδη, στην πόλη των Γιαννιτσών πάνω από 700 εργαζόμενοι συνωστίζονται ο ένας κοντά στον άλλο. Στο όνομα της παραγωγικότητας, όχι μόνο δεν πήραν μέτρα για την προφύλαξη των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως, απειλούσαν τον καθένα, ότι αν κανείς μιλήσει, αυτομάτως θα έχανε τη δουλειά του.
Η διοίκηση του εργοστασίου γνώριζε καλά την ύπαρξη των κρουσμάτων στα μέσα του Αυγούστου, αλλά επιβλήθηκε η σιωπή για να μην υποστεί τις οικονομικές ζημίες ο εργοδότης, αφήνοντας να εξαπλωθεί ο κορονοϊός σε πάνω από 115 εργαζόμενους.
Και αυτό έγινε γνωστό στο τέλος της παραγωγής μεταποίησης ροδάκινων.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των 700 εργαζομένων δεν ήταν μόνο από την πόλη των Γιαννιτσών του νομού Πέλλας. Αλλά και από τους νομούς Κιλκίς, Ημαθίας και Πιερίας καθώς και από την Γουμένισσα. Δηλαδή μολύνθηκε όλη η κεντρική Μακεδονία.
Χρησιμοποίησε λοιπόν η εργοδοσία "πιστά" το δόγμα: Η αξία είναι το χρήμα και όχι ο άνθρωπος.
Το αποτέλεσμα είναι ο νομός Πέλλας να κατέχει την τρίτη θέση μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε αριθμό κρουσμάτων και ασθενών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ρύπανση των καναλιών στο βάλτο των Γιαννιτσών είναι ένα γενικό, καταστρεπτικό και συνεχιζόμενο φαινόμενο και πρακτική, που εφαρμόζεται δυστυχώς από πολλά εργοστάσια της περιοχής και οι υγειονομικές αρχές ενώ το γνωρίζουν πολύ καλά κάνουν τα στραβά μάτια.
Φυσικό κάθε εργοστάσιο έχει τον δικό του βιολογικό καθαρισμό, αλλά λόγω κόστους δεν μπαίνουν σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να διογκώνονται και να επεκτείνονται οι βρομιές από τα απόβλητα μολύνοντας γη, νερό και αέρα.
Έτσι οι διάφοροι ιοί όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες και το μέσο μετάδοσής τους, τους κατάλληλους φορείς, μεταφέρονται στον άνθρωπο είτε μέσω του αέρα, είτε των σταγονιδίων του βήχα, είτε με επαφή, άμεσα ή έμμεσα με μολυσμένα αντικείμενα. Ακόμη μπορούν να μεταφερθούν από μολυσμένα ζώα.
Η μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι συνειδητή επιλογή για τους εργοδότες, που αποβλέπουν μόνο στον πλούτο, οδηγεί τους εργαζόμενους, σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες αδιαφορώντας για την υγεία τους, βλέποντάς τους σαν αναλώσιμα υλικά.
Οι εργαζόμενοι σ αυτά τα εργοστάσια είναι στην πλειοψηφία τους εποχικοί εργάτες και με δοσμένη την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο οργάνωσης με δικά τους συνδικαλιστικά όργανα, δυσκολεύονται να παλέψουν ταξικά και να αξιοποιήσουν την εργατική τους δύναμη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και το δίκιο τους.
Στα Γιαννιτσά αυτές τις μέρες όλο και περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι ο εργασιακός μεσαίωνας και η βαρβαρότητα είναι εδώ. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, από την μαζική λαϊκή αντίσταση.
Γιώργος Παπαδόπουλος, κάτοικος Γιαννιτσών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου