08 Οκτωβρίου 2020

ΟΔΗΓΟΙ ΔΙΚΥΚΛΟΥ | ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι οδηγοί δικύκλου

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη πανδημία όχι μόνο ΔΕΝ «μείναμε σπίτι», αλλά –αντίθετα– συνεχίσαμε να εργαζόμαστε περισσότερο εντατικά και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι εργοδοτικές πιέσεις, όταν συναντιούνται με την πίεση της ανεργίας και τον φόβο της απόλυσης, κάνουν την δουλειά να αποκτάει ρυθμούς απάνθρωπους. Το έδαφος έχει στρωθεί από την αντεργατική πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων. Το ξεζούμισμα και η εκμετάλλευση είναι πολιτική επιλογή του συστήματος.

Η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας, είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης επιλογής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία, η οικονομία του κέρδους και της εκμετάλλευσης, σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και ιδιαίτερα της ζωής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

• Η κρίση του συστήματος οξύνεται και «πρέπει» να φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Η ανεργία καλπάζει, πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, 126.000 περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζουν, ενώ τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων συνεχίζουν να είναι από υποτυπώδη έως ανύπαρκτα.

Τα αντεργατικά νομοσχέδια έρχονται το ένα μετά το άλλο. Κάνουν νόμους όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις πού έγιναν από την αρχή της πανδημίας. Νομιμοποιούν και μονιμοποιούν την αντεργατική βαρβαρότητα. Ωράριο διαλυμένο, υπερωρίες απλήρωτες, ασφάλιση κατακρεουργημένη και για λίγους. Το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, τρίβουν τα χέρια τους για την ευκαιρία που τους δίνεται να τσακίσουν την εργατική τάξη.

Στα παραπάνω προστίθεται και ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, η κρατική τρομοκρατία και καταστολή ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Για να τους τρομοκρατήσουν να μην αγωνιστούν και να μην διεκδικούν.

Οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου και η εργατική τάξη συνολικά, δεν πρέπει να υποκύψουμε στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος». Γιατί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.

• Συνάδελφοι, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, εμείς, οι οδηγοί δικύκλου, τα ζούμε καθημερινά και μάλιστα διπλά. Διότι εκτός από τα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι (εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση, απολύσεις κ.λπ.) πρέπει να διαθέτουμε, να συντηρούμε και να αντικαθιστούμε συχνά το δικό μας δίκυκλο, που είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει ο κλάδος, τους δεκάδες συναδέλφους που έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια την ώρα της δουλειάς.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί ο νόμος που «υποχρεώνει» τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους του κλάδου μας Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, αδιάβροχα κ.λπ.) και εταιρικό δίκυκλο, διαφορετικά επίδομα 97 ευρώ (15% επί του κατώτατου βασικού μισθού) για τη διάθεση και συντήρηση του δικύκλου από τον εργαζόμενο δείχνει ξεκάθαρη κατεύθυνση ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

• Συνάδελφοι,
μόνο με τον αγώνα μας, συλλογικά και οργανωμένα, μπορούμε να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή και τη δουλειά, το δικαίωμα στην ασφάλιση, την περίθαλψη και τη σύνταξη. Χωρίς τη δική μας πάλη, κανένας νόμος δεν είναι αρκετός για να εξασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, πρέπει να σταθούμε συλλογικά, απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Πρέπει να διεκδικήσουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να παλέψουμε ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής που καλλιεργείται, να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να μην επιτρέψουμε την μονιμοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της εργοδοσίας που προωθούνται σαν «προσωρινά». Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον λογαριασμό της κρίσης και του πανδημίας. Δύναμή μας είναι η οργάνωση, ο αγώνας και η αλληλεγγύη. Από αυτή τη δουλειά ζούμε και πρέπει να παλέψουμε για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για:

· ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

· Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας και εταιρικό δίκυκλο

· Ένταξη στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.

· Συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς

· Όχι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Πλήρης μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις με πλήρες ωράριο (8ώρο, πενθήμερο) και συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

· ΟΧΙ στην εντατικοποίηση της εργασίας. Nα μην χάσουμε κι άλλους συναδέλφους την ώρα της δουλειάς.

· ΟΧΙ στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία. Καμιά απόλυση, καμιά απώλεια μισθού, καμιά συρρίκνωση δικαιωμάτων.

· Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων.

· Ταμείο ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους, για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις.

· ΟΧΙ στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

· Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους.

· Να μην χρεωθεί κανένας εργαζόμενος οποιουδήποτε είδους άδεια, απώλεια μισθού, αναπλήρωση μέσω υπερωριών, επειδή απουσιάζει από την εργασία του λόγω της πανδημίας (είτε για προληπτικούς λόγους εφόσον ανήκει στις «ευπαθείς ομάδες», είτε επειδή νοσεί από τον κορονοϊό).

· Με αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας.

· Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: