22 Δεκεμβρίου 2020

Η ΛΑ-ΑΑΣ έκλεισε τον κύκλο της - Αιτίες και πολιτικοί όροι

Τοποθέτηση και πολιτικός απολογισμός του ΚΚΕ(μ-λ) για το εγχείρημα της ΛΑ - ΑΑΣ:

Είναι γνωστό και δεδομένο εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο στο δυναμικό που βρίσκεται γύρω από τη ΛΑ-ΑΑΣ αλλά και ευρύτερα στον κόσμο του κινήματος, ότι το εγχείρημα βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας. Από τον περασμένο Μάρτη, που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα και σε συνθήκες μεγάλων και αυξημένων απαιτήσεων δεν έχει καταφέρει να εκδηλώσει καμιά πρωτοβουλία αλλά και καμιά συμμετοχή στο κίνημα. Αλλά  και μήνες πριν από το ξεκίνημα της πανδημίας και όσα δραματικά εξελίσσονται μέσα σε αυτήν ενάντια στο λαό και στη νεολαία, ήδη από το 2019,  ήταν έκδηλα τα σημάδια μπλοκαρίσματος της λειτουργίας της και της δράσης της.

Η κατάσταση αυτή έχει προφανώς πολιτικές αιτίες και όρους που διαμορφώθηκαν μέσα σε μια διαδρομή. Όροι και αιτίες που σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση και θέση δεν μπορούν να ξεπεραστούν από μια νέα προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ των δύο Οργανώσεων- KKE(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ - που υπήρξαν οι πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν αυτό το εγχείρημα πολιτικής και κινηματικής συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση για το δυναμικό που όλα τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ, για έναν κόσμο που παρακολούθησε τις πρωτοβουλίες της και τη δράση της, αλλά και συνολικά για τον κόσμο του αγώνα και της Αριστεράς, είναι αναγκαία και οφειλόμενη μια πολιτική τοποθέτηση για τη διαδρομή αυτής της προσπάθειας και το πώς αυτή στις συγκεκριμένες συνθήκες που εξελίχτηκε έφτασε στα όριά της. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά, ορισμένα βασικά στοιχεία αυτού του αναγκαίου πολιτικού απολογισμού.

Ολόκληρη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: Η ΛΑ-ΑΑΣ έκλεισε τον κύκλο της - Αιτίες και πολιτικοί όροι

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ προσωπικά αρνητική εξέλιξη τη διάλυση του ελπιδοφόρου ενχειριηματος της λαϊκής αντίστασης. Με μεγάλη παρουσία στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας. Δυστυχώς αποτι αντιλαμβάνομαι το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη διάλυση τη φέρνει το ΚΚΕ μλ. Λόγο της διαφωνίας των ελληνοτουρκικών με την άλλη οργάνωση. Η αλλ οργάνωση στα ελληνοτουρκικά κρατούσε μια συνεπής στάση πάνω στα προτάγματα της εθνική ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Στιγμάτισε την επιθετίκοτητα της Τουρκίας και την επεκτατική της πολιτική όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά στην περιοχή της ανατολικης Μεσογείου και του Καυκάσου. Αυτό φαίνεται από τη τάση που κράτησαν οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο πόλεμο κατά της δημοκρατίας του Αρτσάχ αποτι ισλαμοφασιστικο καθεστώς Άγκυρας και Μπακού ενάντια στο δικαίωμα του αρμενικού λαού να υπάρχει και να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του. οι περισσότερες οργανώσεις αυτές ή ακολούθησαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων εξισώνοντας θύτη και θυμα ή ακολούθησαν τροτσκιστες οργανώσεις πολιτική υπέρ των επιθετικών Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας χωρίς να γίνει ούτε μια πορεία. Όπως και σημαντικο ρόλο έπαιξε η διάσπαση της εκλογικής συνεργασίας των δύο μλ. Το ΚΚΕ μλ προτιμά μια συνεργασία πιθανόν σε κινηματικό και μετωπικό επίπεδο που δεν έχει καμία ιδεολογική συγγένεια. Δηλαδη με δυνάμεις του οπορτουνιστικου και τροτσκιστικου χώρου σαν την ΟΚΔΕ και γενικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέσα στη λαϊκή αντίσταση υπήρχαν και ανενταχτοι αγωνιστές που θα έπρεπε να ερωτηθουν. Ευελπιστώ ότι θα ανασυνταχθεί η λαϊκή αντίσταση και θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και της εργατικής τάξης και το πρόταγμα της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού.

Απόστολος Σαρρής

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφοι είναι τώρα καιροί αυτοί για να τρωγόμαστε μεταξύ μας?? Αντί δηλαδή να δυναμώνουμε τις συνεργασίες, τις σπάμε?? Σε μια τέτοια κατάσταση που θα απαιτήσει κινηματική ενότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά? Μήπως να κάτσουμε όλες οι εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, κάπου να τα βρούμε?
(

ΝΠ είπε...

Συμμεριζόμαστε την αγωνία του συντρόφου για την ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα και στη λαϊκή υπόθεση. Γι αυτό κάναμε την Πρόταση τον Οκτώβρη του 2011. Γι αυτό αγωνιστήκαμε στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ ώστε αυτή να είναι όργανο πάλης των μαζών με πολιτική κοινής δράσης. Γι αυτό την Πρωτομαγιά επιδιώξαμε με συντονισμό το σπάσιμο των απαγορεύσεων… Γι αυτό το περασμένο καλοκαίρι και ενώ η ΛΑ-ΑΑΣ είχε αδρανοποιηθεί επιδιώξαμε επίμονα με την κοινή δράση να υπάρξουν κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τις διαδηλώσεις…. Γι αυτό τώρα προτείναμε μέσα στο Δεκέμβρη συντονισμό για κινητοποίηση με περιεχόμενο σχετικά με τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός (πανδημία, αντιλαϊκή επίθεση, τρομοκρατία και απαγορεύσεις) ….
Ας ξαναδιαβαστεί λοιπόν η τοποθέτηση μας! Ανάμεσα στα άλλα για τους αγωνιστές του κινήματος θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό καθήκον στη δοσμένη κατάσταση των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: Να ζητάνε λογαριασμό από όσους στρίβουν από την ανάγκη της κοινής δράσης και της ανάπτυξης αντιστάσεων και αγώνων με όποιο «εύηχο» πρόσχημα . Από την «κομματική ενότητα» ως την κατασκευή εκλογικών «ορόσημων» . Γιατί το ζήτημα της κοινής δράσης και στην κατεύθυνση που αυτή χρειάζεται και μπορεί να υπάρξει δεν είναι βέβαια ζήτημα «ψυχολογίας» ή «διάθεσης».. Είναι ζήτημα πολιτικής γραμμής και αντίληψης. Με αυτές τις λαθεμένες γραμμές και αντιλήψεις είναι που πρέπει να αντιπαρατεθεί τελικά ο κόσμος του αγώνα και του κινήματος που συναισθάνεται την ανάγκη της κοινής δράσης, την ανάγκη για να συγκεντρωθεί και να συγκροτηθεί το ευρύτερο δυνατό δυναμικό στο δρόμο της πάλης και του μαζικού αγώνα.
ΝΠ

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Αρνητική εξέλιξη είναι η διάλυση ενός συνεργατικού σχήματος έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Υπάρχει όμως ένα αλλά, ένα ζητούμενο. Τι το θες αυτό το σχήμα. Όταν από ένα σημείο και μετά οι δυνατότητες συνεννόησης λόγω των πολιτικών διαφορών είναι τόσο στενές που το οδηγούν στην αδράνεια με το ζόρι να το κρατήσεις δεν γίνεται, εκτός κι αν θέλαμε ένα σχήμα τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει στο κίνημα και το μόνο που τους ενώνει είναι οι εκλογές.

Από εκεί και πέρα και επειδή τέθηκαν κάποια ζητήματα. Είναι χρόνια γνωστό ότι το ΚΚΕ(μ-λ) έχει άλλη άποψη για τα ζητήματα περί επιθετικότητας και για το ποιον τον διακρίνει περισσότερο ή λιγότερο. Δεν χρησιμοποιούμε καν το όρο επιθετικότητα και κυρίως δεν βγάζουμε λάδι την ντόπια αστική τάξη. Την θεωρούμε εξίσου ένοχη για τις καταστάσεις που δημιουργούνται στη περιοχή μας στα πλαίσια του τυχοδιωκτικού ανταγωνισμού της με την τούρκικη. Το γεγονός ότι η τούρκικη φαίνεται πιο διεκδικητική ενώ η ντόπια φαίνεται πιο διαλακτική στις σχέσεις τους κυρίως με τους ιμπεριαλιστές δεν αλλάζει ότι με τις κινήσεις της επιδιώκει και αυτή τον περιορισμό του "αιώνιου εχθρού" της! Οι διαφορές μας και σε αυτό το ζήτημα -αλλά όχι μόνο σε αυτό- οδήγησαν στη λειψή έως και καθόλου παρέμβαση της ΛΑ-ΑΑΣ.

Τώρα από που προκύπτει ότι το ΚΚΕ(μ-λ) προτιμά μια άλλη συνεργασία με άλλες δυνάμεις -κάτι που ακούγεται σχεδόν από την αρχή της ύπαρξης της ΛΑ-ΑΑΣ- μένει να αποδειχτεί από αυτούς που το λένε. Είναι γνωστή η άποψή μας και για το ζήτημα της κοινής δράσης και για το ζήτημα πιο αναβαθμισμένων πολιτικών συνεργασιών σε μετωπικά σχήματα. Από το τι πρέπει να επιδιώκουν μέχρι και το πως πρέπει να συγκροτούνται, για το αν πρέπει να ταυτίζονται με τις οργανώσεις που τα στηρίζουν όπως και πως το παλεύει. Στη σημερινή συγκυρία το κείμενο μας καταλήγει ως εξής: "Στις σημερινές συνθήκες και με τα πολιτικά δεδομένα που υπάρχουν στο τοπίο των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, είναι παραπάνω από φανερό ότι δεν υπάρχουν για μας όροι αναζήτησης μιας κεντρικής πολιτικής συνεργασίας.". Θα επιμένουμε όμως στη κοινή δράση παρά τις δυσκολίες. Η διαστρέβλωση της άποψής μας για τη κοινή δράση, και η αναγωγή της σε... προτίμηση άλλων συνεργασιών περίπου εν κρυπτώ μπορεί να είναι βολική (έτσι νομίζουν) για όσους τη χρησιμοποιούν αλλά δεν δικαιολογεί ούτε μπορεί να κρύψει παρά τους λιβέλους τους ενάντια στους (με δικά τους λόγια) ρεφορμιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους κάθε είδους τροτσκιστές και πάει λέγοντας τη δική τους μόνιμη και αδιαπράγματευτη συνεργασία μαζί τους σε συνδικαλιστικά - κινηματικά σχήματα τα οποία κάθε άλλο παρά έχουν αποβάλει τον ρεφορμισμό. Εκεί ακριβώς δηλαδή όπου διαμορφώνονται οι συνειδήσεις των εργαζόμενων μπορούμε να συνεργαζόμαστε κινηματικά, συνδικαλιστικά και βεβαίως πολιτικά (γιατί τα συνδικαλιστικά σχήματα δεν είναι απολίτικα) δίνοντάς τους άλλοθι αγωνιστικότητας και επαναστατικότητας με κάθε καρυδιάς καρύδι αλλά να συνδιοργανώσουμε για παράδειγμα μια διαδήλωση κατά της φασιστικοποίησης μαζί τους είναι σημαντική υποχώρηση, τους ξεπλένουμε και αποτελεί πιθανή προτίμηση άλλων πολιτικών συνεργασιών. Έλεος!

Είναι κατανοητή η απέχθεια για τη πολυδιάσπαση και η αγωνία για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς. Μας χαρακτηρίζουν και εμάς αυτά τα αισθήματα! Όμως δεν θα λυθούν έτσι απλά και με κάποιες συζητήσεις γιατί οι αιτίες δεν ήταν και δεν είναι απλές και δεν θα ξεπεραστούν έξω από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το πως το έχουμε περιγράψει επίσης, όπως έχουμε υποσχεθεί ότι κοροϊδίες και εμπόριο ενότητας για μια συνεργασία και μια ενότητα χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο εμάς δεν μας αφορούν.

Όσο για τις σχέσεις των δύο Οργανώσεων όσο μας αφορά θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε να είναι συντροφικές και συναγωνιστικές κι ας μας έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις ο Λαϊκός Δρόμος τον τελευταίο ενάμιση και βάλε χρόνο. Και επίσης για το ποιος νοιαζόταν περισσότερο για τη ΛΑ-ΑΑΣ και ποιος όχι παρά το ξεχωριστό εκλογικό κατέβασμα των δύο οργανώσεων και μόνο η παρακολούθηση των δημόσιων προεκλογικών παρεμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τώρα που ξεμπλέξατε με το μλ κκε μήπως να αναθεωρήσετε και για τη μη ύπαρξη μακεδονικού έθνους ; Η Υπαρξη ή μη ενος γειτονικού έθνους δεν θα πρέπει να αποτελεί πολιτική συζήτηση.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Τι ακριβώς να αναθεωρήσουμε;

Ανώνυμος είπε...

Μακεδονικό έθνος και γλώσσα δεν υπάρχει. Σλαβομακεδόνες είναι και η γλώσσα Σλαβομακεδονική. Γιώργος

anonymous είπε...

Σλαβομακεδόνες ε ; ωραία ταυτιση με την ελληνική αστική τάξη "συντροφε"...Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τις θέσεις του κκε μλ επι του ζητήματος;

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Θα τις βρεις εδώ: https://antigeitonies3.blogspot.com/search/label/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C