26 Δεκεμβρίου 2020

Βραζιλία, CEBRASPO*: Πιστολέρος επιτίθενται σε αγρότες και προκαλούν πυρκαγιές στον καταυλισμό Οσμίρ Βενούτο στην Πολιτεία του Παρά

Σπίτια και υπάρχοντα αγροτών πυρπολούνται από πιστολέρος στο Παρά. Φωτό: από τράπεζα δεδομένων της A Nova Democracia
 
Λάβαμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μια σοβαρή καταγγελία που αφορά την επίθεση από πιστολέρος, στις 14 Δεκέμβρη, του Καταυλισμού Οσμίρ Βενούτο, που βρίσκεται στον δήμο Ελντοράντο ντος Καραζάς, στο νότιο Παρά, μια ζώνη που συγκροτήθηκε από τον Σύνδεσμο των Φτωχών Αγροτών (LCP).

Σύμφωνα με αφηγήσεις των αγροτών, γύρω στα μεσάνυχτα οι οικογένειες ξύπνησαν από τους κρότους πυροβολισμών πυροβόλων όπλων. Τη στιγμή εκείνη οι πιστολέρος ξεκινούσαν την επίθεση σε παράγκες και τις πυρπολήσεις σπιτιών. Οι αγρότες δηλώνουν επίσης πως οι πιστολέρος φορούσαν στολές παραλλαγής και χρησιμοποιούσαν όπλα μεγάλου διαμετρήματος.

Προσπαθώντας να διαφύγουν, οι οικογένειες άρχισαν να τρέχουν προς το δάσος. Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών ηλικιωμένοι και παιδιά, τραυματίστηκαν. Μια κυρία με ειδικές ανάγκες φυγαδεύτηκε από την περιοχή, εν μέσω της επίθεσης, από άλλους αγρότες.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε τμήμα της πρώην φάρμας Σουρουμπίν, της οποίας ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης βρέθηκε να είναι ο Αλμίκαρ Φαρίντ Γιαμίν, τσιφλικάς και καταπατητής τεράστιων εκτάσεων δημοσίων γαιών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το INCRA (Εθνικό Ίδρυμα Κτηματολογίου και Αγροτικής Μεταρρύθμισης).

Η περιοχή υπήρξε στο παρελθόν ο τόπος διάπραξης της «Σφαγής του Ελντοράντο ντος Καραζάς», που έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 1996 όταν, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης έξωσης, 150 αστυνομικοί χωρίς διακριτικά δολοφόνησαν 19 αγρότες και τραυμάτισαν άλλους 69. Ένα άλλο επεισόδιο της μανίας που εξαπολύθηκε ενάντια στους αγρότες υπήρξε η σφαγή του Πάο Ντάρκο, στις 24 Μαΐου 2017, όπου 10 αγρότες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από αστυνομικούς στη φάρμα Σάντα Λούσια, στην πόλη Πάο Ντάρκο.

Σε ανακοίνωσή του, ο LCP καταγγέλλει ότι «η εγκληματική επιείκεια και οι παρατυπίες των διοικητικών υπαλλήλων του INCRA, της Υπηρεσίας Κτηματολογίου του Παρά και της ομοσπονδιακής και πολιτειακής δικαστικής αρχής, που επί συναπτά έτη κορόιδευαν τις οικογένειες, εξαφάνιζαν τους χάρτες, υπόσχονταν και αναιρούσαν υποσχέσεις για διενέργεια ελέγχων, τούς κατέστησαν συνένοχους αυτών των θρασύδειλων ενεργειών των πιστολέρος, κατ’ εντολή των τσιφλικάδων».

Το CEBRASPO καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε ενάντια στους αγρότες και απαιτεί να τιμωρηθούν οι πιστολέρος και αυτοί που έδωσαν τη συγκεκριμένη εντολή. Εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη του στον Καταυλισμό Οσμίρ Βενούτο, στους αγρότες και στις οικογένειές τους και στον Σύνδεσμο των Φτωχών Αγροτών! Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους και σε όλους τους επαναστάτες ώστε να κοινοποιήσουν την καταγγελία και να στηρίξουν τον αγώνα για δικαίωμα στη γη!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Πανεθνική Επιτροπή των Συνδέσμων Φτωχών Αγροτών:

Η επίθεση ενάντια στον Καταυλισμό Οσμίρ Βενούτο συνιστά προμελετημένο και εξαγγελθέν έγκλημα που διαπράχθηκε με την κάλυψη της γενοκτόνου δικτατορίας των στρατηγών και του Μπολσονάρο

Γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 14 του Δεκέμβρη, πιστολέρος που έφεραν βαρύ οπλισμό εξαπέλυσαν επίθεση και πυρπόλησαν διάφορες παράγκες του καταυλισμού Οσμίρ Βενούτο, που βρίσκεται στο Ελντοράντο ντος Καραζάς, νότιο Παρά.

Κατέφθασαν πυροβολώντας, ενώ δεκάδες αγρότες έτρεχαν να διαφύγουν στο δάσος, μεταξύ αυτών ηλικιωμένες συναγωνίστριες, παιδιά, ακόμη και ένας συναγωνιστής με αναπηρία.

Αυτά τα θρασύδειλα υποκείμενα γνώριζαν πως δεν θα συναντούσαν πολλούς αγρότες στην περιοχή. Δεκάδες οικογένειες ήδη πάλευαν για άλλες καταλήψεις γαιών στην περιοχή, συνεπεία της εγκληματικής επιείκειας και των παρατυπιών των διοικητικών υπαλλήλων του INCRA, της Υπηρεσίας Κτηματολογίου του Παρά και της ομοσπονδιακής και πολιτειακής δικαστικής αρχής, που επί συναπτά έτη κορόιδευαν τις οικογένειες, εξαφάνιζαν τους χάρτες, υπόσχονταν και αναιρούσαν υποσχέσεις για διενέργεια ελέγχων. Και παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι των αγροτών μπόρεσαν να αποδείξουν (στη διάρκεια αυτής της ατέλειωτης δικαστικής παρωδίας, ενός πραγματικού βασανιστηρίου της σταγόνας) ότι περίπου οι μισές από αυτές τις εκτάσεις του «Συμπλέγματος Σουρουμπίν», που αποτελείται από διάφορες φάρμες, είχε κλαπεί και καταπατηθεί από τον τσιφλικά Αμίλκαρ Φαρίντ Γιαμίν.

Και είναι ακόμη πιο θρασύδειλοι επειδή εξαπέλυσαν τις επιθέσεις τους ενάντια στους συναγωνιστές και στις συναγωνίστριες που αντιστέκονταν και δεν αποδέχονταν τα ψίχουλα που τους πρόσφεραν οι διαχειριστές και απεσταλμένοι του τσιφλικά προκειμένου να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, που σημειωτέον βρισκόταν σε γη η οποία ανήκει στη Διεύθυνση Υποδομών Μεταφορών, δίπλα σε εθνικό δρόμο.

Και το πιο επαίσχυντο απ’ όλα είναι ότι και αυτό το έγκλημα ενάντια στους βραζιλιάνους αγρότες διαπράχθηκε τη στιγμή που σαρώνει η πανδημία της COVID 19, που έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν 200.000 Βραζιλιάνους, όχι τόσο από τον ίδιο τον ιό αλλά πολύ περισσότερο λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης και υγείας της μεγάλης πλειονότητας του ταλαιπωρημένου πληθυσμού μας. Μια πανδημία που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Αρκεί να θυμηθούμε: στο Παρά, και ειδικότερα σε αυτή την περιοχή, η απάτη με τις καταπατήσεις γαιών είναι τόσο τρανταχτή που στα γραφεία κτηματολογίου είναι ψευδώς καταχωρημένες ζώνες οι οποίες, αν προστεθούν, υπερβαίνουν το τετραπλάσιο της συνολικής έκτασης της πολιτείας. Σαν να είχε η Πολιτεία του Παρά τέσσερις ορόφους!

Η καταγγελία αυτής της εγκληματικής επίθεσης είναι καθήκον όλων των δημοκρατών σε όλες τις γωνιές της χώρας. Στο Παρά, οι αγρότες δεν έχουν πού να απευθύνουν καταγγελία.

Η DECA, Αστυνομική Διεύθυνση Ειδικευμένη σε Αγροτικές Διαφορές, ήταν η αστυνομική δύναμη που διέπραξε τη Σφαγή του Πάο Ντάρκο, δολοφονώντας δέκα αγρότες στη Φάρμα Σάντα Λούσια (ενώ η ζώνη βρισκόταν σε διαδικασία εξαγοράς από το INCRA, προέκυψε εμπλοκή για ένα ποσό 500.000 ρεάις, καθ’ ότι το INCRA προσέφερε 21.000.000 ρεάις και η «χήρα του τσιφλικά» και η πονηροί συνήγοροί της ζητούσαν είκοσι ένα εκατομμύρια και πεντακόσιες χιλιάδες).

Στην πόλη Μαραμπά, γύρω στο 2007 και το 2008, ένας δημόσιος συνήγορος που άκουσε τους αγρότες επιβεβαίωσε τα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση Λούλα και την κυβερνήτρια Άνα Ζούλια Καρέπα (του PT) (η πιο εκτεταμένη επιχείρηση κατά αγροτών που μάχονται για τη γη που πραγματοποιήθηκε από την εποχή του Αντάρτικου του Αραγκουάια) ενάντια στις 600 και πλέον οικογένειες που κατέλαβαν το δουλοκτητικό τσιφλίκι γνωστό ως «Φορκίλια». Ε λοιπόν, η σύζυγος αυτού του δημόσιου συνηγόρου μόλις είχε γεννήσει. Έλαβαν στο σπίτι τους μια μικρογραφία φέρετρου. Νιώθοντας απειλή, ο συνήγορος ζήτησε να μετατεθεί στην πρωτεύουσα Μπελέν.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πλέον φιλονικούμενες της χώρας. Είναι εκεί που έδρασε ο αιμοσταγής εγκληματίας πολέμου Ταγματάρχης Κουριό. Είναι το λίκνο της παραστρατιωτικής ομάδας που είναι γνωστή ως UDR, ένοπλος βραχίονας των τσιφλικάδων, που καμία ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν τόλμησε να εξαρθρώσει, της οποίας σημερινός αρχηγός είναι ο Μαμπάν Γκαρσία, ο δολοφόνος φρούραρχος που ηγείται της Γραμματείας Κτηματικών υποθέσεων του Μπολσονάρο. Είναι η περιοχή όπου η μεταλλευτική Vale, ο γιος του Λούλα και τώρα οι επιχειρηματίες των φυτειών της σόγιας τσακώνονται για τα λάφυρα των πλουσιότατων γαιών που έκλεψαν από το ομοσπονδιακό κράτος και σφαγιάζουν τους αγρότες.

Δηλώνουμε πως οι αγρότες δεν θα σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται! Παρά το όργιο καταστολής, παρά τις σφαγές στο Ελντοράντο ντος Καραζάς και στο Πάο Ντάρκο, παρά τις δολοφονίες δεκάδων αγροτών, ιερωμένων και δικηγόρων, όπως του αγαπημένου Γκαμπριέλ Πιμέντα το 1982, λίγο από δώ και λίγο από κεί, ενόσω δεν τελειώσει μιας διά παντός η αρπαγή των γαιών, ενόσω συνεχίζεται η εκμετάλλευση και η αδικία, θα ξεσπούν και θα αναπτύσσονται όλο και πιο δυναμικά οι αγώνες για τη γη των αγροτών, των ιθαγενών και των κολλήγων που πλήττονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τα υδατοφράγματα.

Οι θρασύδειλοι και οι δολοφόνοι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους!

Απόλυτη υποστήριξη στους αγρότες του Καταυλισμού Οσμίρ Βενούτο!

Η γη ανήκει σε αυτούς που ζουν και δουλεύουν εκεί!

Πανεθνική Επιτροπή των Συνδέσμων Φτωχών Αγροτών


· Την ανακοίνωση λάβαμε από το CEBRASPO, το Βραζιλιάνικο Κέντρο Λαϊκής Αλληλεγγύης. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στις 16/12/2020 στην αριστερή εφημερίδα “A Nova Democracia”. Την μετάφραση για τις Αντιγειτονιές έκανε ο Π.Π. Το κείμενο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του κέντρου, cebraspo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: