10 Ιανουαρίου 2021

Τουρκία , Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου | Τρομοκρατία σε βάρος των φοιτητών που επιμένουν να αντιστέκονται


«Τρομοκράτες»!  χαρακτήρισε ο Ερντογάν  τους φοιτητές που παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας  για τον διορισμό του Μελίχ  Μπουλού στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Βοσπόρου. Ένδειξη   πως  το τουρκικό καθεστώς θορυβημένο από τις μαζικές αντιδράσεις  προτίθεται να σκληρύνει την  στάση του.

Στις 5 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια μεγάλης  συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο, η αστυνομία επιτέθηκε και έπιασε   πολλούς  συγκεντρωμένους. Μετά τις προσαγωγές των φοιτητών, 21 παραπέμφθηκαν  με το ενδεχόμενο να της επιβολής  περιοριστικών  μέτρων,  2 με το ενδεχόμενο φυλάκισης και μόνο ένας αφέθηκε ελεύθερος. Ο Azad Aksoy κατηγορείται με βάση το άρθρο 32/1 του νόμου 2911 για "άρνηση διάλυσης της συγκέντρωσης παρά τις προειδοποιήσεις" και ο Yıldız Idil şen, με βάση το ίδιο άρθρο κατηγορείται επίσης για" αντίσταση κατά της αρχής".

Μπροστά στο δικαστήριο συγκεντρωμένοι φοιτητές  άνοιξαν πανό με συνθήματα   "Η υπεράσπιση του πανεπιστημίου δεν είναι έγκλημα", και φώναζαν  συνθήματα   "Τα πανεπιστήμια δεν είναι φιρμάνι του Ταγίπ  είναι δικά μας", "Μελίχ  κοίταξε να δεις πόσοι είμαστε", " Τα πανεπιστήμια είναι δικά μας και θα ελευθερωθούν από εμάς", "Το πανεπιστήμιο δεν δικάζεται".

Στην συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φοιτητών λέγοντας  πως "Σήμερα είμαστε εδώ για να αφεθούν ελεύθεροι οι φίλοι μας", τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν στα πανεπιστήμια να γίνουν οργανώσεις του ΑΚΡ ( το ισλαμιστικό κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν)  και δεν θα παραδώσουν τους δρόμους και το πανεπιστήμιο στο ΑΚΡ και την αστυνομία. Έδωσαν επίσης συνέντευξη τύπου. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν φοιτητές και από άλλα  πανεπιστήμια   της Πόλης. Μετά την συγκέντρωση η αστυνομία προχώρησε σε 2 τουλάχιστον νέες προσαγωγές.

Στην συνέντευξη τύπου  ο δικηγόρος των συλληφθέντων   φοιτητών Ali Turgut, αποκάλυψε  πως οι φοιτητές   υποβλήθηκαν στο βασανιστήριο του  γυμνού  σωματικού ελέγχου. Σε αυτούς που αντιτάχθηκαν στον έλεγχο οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και προσπάθησαν να τους σκίσουν τα ρούχα.  Δεν τους έδωσαν ούτε νερό. Δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό  και δεν του  επιτράπηκε  να επικοινωνήσουν με δικηγόρο.

Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκαν εισβολές στα σπίτια φοιτητών  και όταν δεν έβρισκαν αυτούς που έψαχναν,  απειλούσαν τους γονείς τους. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Vatan και μετά στην αντιτρομοκρατική με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Στις αναζητήσεις των δικηγόρων και των οικογενειών απαντούσαν παραπλανητικά ότι οι προσαχθέντες είναι στο τμήμα!

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους φοιτητές του  πανεπιστήμιου έγιναν τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Στην Άγκυρα η αστυνομία επιτέθηκε και προσήγαγε πολλούς φοιτητές.

( Οι πληροφορίες  είναι από τα  ρεπορτάζ της τουρκικής  αριστερής εφημερίδας YENI DEMOKRASI, στην ηλεκτρονική σελίδα της,  www.yenidemokrasi12.net )

Δεν υπάρχουν σχόλια: