ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10)

19 Μαρτίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ (18/3)

Για μια ακόμη Πέμπτη, οι φοιτητές βγήκαν μαζικά και αποφασιστικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Περίπου 4000 διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγ. Βενιζέλου. Η διαδήλωση μπόρεσε να καταλήξει στο χώρο του Ασύλου, καθώς οι δυνάμεις καταστολής δεν έφραξαν το δρόμο στο ύψος του Συντριβανιού όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

Με μπλοκ συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται γύρω από το «Δελτίο τύπου» (ΚΝΕ-ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ), φοιτητικοί σύλλογοι που στηρίζουν τη ‘’Συνέλευση της πρώην κατειλημμένης πρυτανείας’’ (αναρχικός-αυτόνομος χώρος και νΚΑ), οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η ΣΣΠ, η ΟΚΔΕ και τοπικές ΕΛΜΕ και σύλλογοι ΠΕ.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, τόσο στη συγκέντρωση στο Άγαλμα στην οποία καλούσαν όσο και στην πορεία, προσπάθησαν με τα συνθήματα και την προκήρυξη να θέσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα στους φοιτητές, την κατεύθυνση δηλαδή της συνέχισης του αγώνα για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως. Κατήγγειλαν την πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση και την ωμή κρατική βία και τρομοκρατία που αντιμετωπίζουν ο λαός και, ιδιαίτερα, η νεολαία που κινητοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικό της μικροηγεμονίστικης αντίληψης και της ιδιοκτησιακής λογικής που έχουν για το κίνημα και οι δύο χώροι που πλασάρονται ότι ηγεμονεύουν στους συλλόγους, ήταν οι διαφορετικές προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια (η μεν ΚΝΕ-ΕΑΑΚ στην Πρυτανεία, ο δε α/α χώρος στην πλ. Χημείου). Τουλάχιστον, αυτή τη φορά αποφεύχθηκε η διάσπαση της πορείας και οι φοιτητές διαδήλωσαν ενιαία.

Ζητούμενο για το επόμενο διάστημα παραμένει η οργή, η αγανάκτηση και οι διαθέσεις αγώνα των φοιτητών κι ευρύτερα της νεολαίας, να μην επενδυθούν σε αδιέξοδες και ανώδυνες «λύσεις» (παραίτηση πρύτανη, να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ κά), αλλά να γίνουν οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα από τα συλλογικά του όργανα, που θα αντιπαρατίθεται με την πολιτική του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια.

Αυτήν την κατεύθυνση θα υπηρετήσουν οι Αγωνιστικές Κινήσεις μέσα στους Συλλόγους το επόμενο διάστημα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: