19 Απριλίου 2021

ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Μας πίνουν το αίμα και πουλάνε εθνική ασφάλεια, έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους ιμπεριαλιστές και το παίζουν πατριώτες!

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, να χάνεται ένας άνθρωπος κάθε δεκαπέντε λεπτά και η κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες της, μπορεί να τρέχουν οι υπουργοί αφηνιασμένοι να περάσουν νόμους μες στην καραντίνα που μας οδηγούν στον Μεσαίωνα, να μας ξυλοφορτώνουν, να υψώνουν drones και κατεβάζουν αύρες όταν διαμαρτυρόμαστε, να κυνηγούν τη νεολαία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αλλά… μας προστατεύουν από τους Τούρκους!

Μπορεί οι αστοί και οι κυβερνήσεις τους να έχουν υποθηκεύσει το μέλλον μας με μνημόνια για τα επόμενα εκατό χρόνια, να κάνουν τεμενάδες στους Ευρωπαίους, να έχουν παραδώσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας στους φονιάδες των λαών τους Αμερικάνους για να κινείται η πολεμική μηχανή τους, να τους παρακαλούν για μια δήλωση στήριξης αλλά… τα χώματά μας δεν θα τα πατήσει Τούρκος! Μας δουλεύουν.

Έχουν κάνει ήρωα τον Δένδια, επειδή, λένε, τα είπε έξω από τα δόντια στον Τσαβούσογλου! Η αστική «μας» τάξη κάτι τέτοιους ήρωες έχει. Ανθρώπους που την υπηρετούν πιστά και αποδέχονται τις δεσμεύσεις της. Που δέχονται την εξάρτησή της από τα ισχυρά κράτη της Ευρώπης και τις ΗΠΑ και κάνουν την αντιπαράθεσή της με την τούρκικη αστική τάξη υπόθεση του λαού για να τον οδηγήσουν στη σφαγή, αν χρειαστεί, χωρίς να διαμαρτύρεται. Η αστική «μας» τάξη έχει δεχτεί κατά καιρούς πολύ πάγο από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, νοιώθει πως την έχουν ριγμένη απέναντι στους Τούρκους και δεν μπορεί να γογγύξει. Ο Δένδιας εξέφρασε απλά τις φιλοδοξίες της που θέλει να τις κάνει πραγματικότητα. Οι ήρωες των αστών είναι σαν τον Δένδια.
 
Ο λαός έχει ήρωες σαν τον Μπελογιάννη. Δεν πολέμησε μόνο τους κατακτητές της χώρας όταν η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό είτε συνεργάζονταν με αυτούς είτε ζούσαν κάτω από την προστασία των Εγγλέζων. Τόλμησε να πολεμήσει την αστική τάξη μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, να γράψει και να παλέψει ενάντια στην εξάρτηση της χώρας από τους Αμερικάνους, που μετά τον πόλεμο έπαιρναν τη θέση των Άγγλων. Η πάλη ενάντια στην αστική τάξη είναι κουτσή, αν δεν συνοδεύεται με πάλη ενάντια στα μεγάλα αφεντικά της, τα οποία τη στηρίζουν για να διατηρεί την εξουσία της πάνω στον λαό. Έτσι, για την αστική τάξη ο Μπελογιάννης ήταν προδότης, για τους Αμερικάνους επικίνδυνος εχθρός και τον εκτέλεσαν. Ο λαός θα τον τιμά πάντα.

Θα ήταν αστείο γεγονός η ανακήρυξη του Δένδια σε ήρωα αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει γέλια και ειρωνείες. Το λιβάνισμά του από πολιτικούς διαφόρων κομμάτων και πρόσωπα που χαρακτηρίζονται προοδευτικά κι αριστερά, δικαιώνει τον εθνικισμό και τον σωβινισμό. Όταν δηλώνουν από ικανοποίηση έως εθνική υπερηφάνεια για τη στάση του, καλούν τον λαό να ξεχάσει πως είναι μέλος της κυβέρνησης που του πίνει το αίμα. Τον καλούν να στοιχηθεί πίσω από τον εχθρό του.
 
Κάθε λέξη εξαρτά το νόημά της από την εποχή. Σήμερα, το επίθετο «εθνικός» εξαφανίζει τις τάξεις, τις αντιθέσεις και το ταξικό συμφέρον. Η εξουσία κι ο λαός, οι αστοί και οι προλετάριοι, τα αφεντικά κι οι εργάτες γίνονται ένας χυλός. Μπροστά στον τουρκικό κίνδυνο που μας εμφανίζουν, είναι πολυτέλεια τα εργατικά δικαιώματα και περιττή αναστάτωση οι διεκδικήσεις! Εθνική ενότητα και ταξική πάλη είναι αντίθετες έννοιες.

Στην Ουκρανία άναψαν οι πολεμικές μηχανές και στη Μαύρη Θάλασσα μαζεύονται στόλοι. ΗΠΑ και Ρωσία συγκρούονται προς το παρόν διπλωματικά. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, παρακολουθούμε τους τσαμπουκάδες ανάμεσα στον Δένδια και τον Τσαβούσογλου. Είναι και οι δύο επικίνδυνοι για τους λαούς τους.

Οι αντιθέσεις που έχουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι αστοί, δεν είναι αντιθέσεις των λαών. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Τους ενώνει η θάλασσα και η κοινή τους μοίρα.

Β.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: