18 Μαΐου 2021

Θεσσαλονίκη| Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για το αντεργατικό νομοσχέδιο, Σάββατο 22 Μάη, 17.00, Στέκι πίσω από τη Θεολογική ΑΠΘ

 


ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Ελευθέρια


Η προώθηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελεί μια πρόκληση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και το μαχόμενο εργατικό κίνημα. Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο, προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και βγάζει στην παρανομία τα σωματεία και τα μέσα πάλης του εργατικού κινήματος, με κορυφαίο την απεργία.



 

Πιο συγκεκριμένα:

Διαμορφώνουν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά καταργείται με «ατομική διευθέτηση» το οκτάωρο και επιβάλλεται 10ωρη εργασία, με ελαστικά ωράρια με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό. Αυξάνονται οι νόμιμες υπερωρίες σε 150 το εξάμηνο. Καταργείται η Κυριακάτικη αργία σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.

Περιορίζουνε το δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Προωθούν Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιβάλλον την ηλεκτρονική ψήφο, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργούν απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Απαγορεύουν και ποινικοποιούνε την περιφρούρηση της απεργίας και την κατάληψη εργασιακού χώρου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατάργηση - ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στην ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες που θα πληρώνει ο εργαζόμενος.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Μάη, που οργανώθηκαν από τα κάτω, από το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, κόντρα στην υπονομευτική δράση της ΓΣΕΕ, δείχνουνε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Χωρίς αναμονή για την συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που είναι εχθρός των εργαζόμενων, να πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό κίνημα ώστε να συγκροτηθούν κινητοποιήσεις για την ανατροπή του νομοσχεδίου, για να ανοίξει ο δρόμος για τις εργατικές κατακτήσεις.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΛΟΥΜΕ:
  • Όλα τα εργατικά σωματεία, τις ΕΛΜΕ, τους φορείς των εργαζομένων της πόλης, τους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Όλες τις συσπειρώσεις, κινήσεις, πρωτοβουλίες εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.
  • Όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα, τους συνδικαλιστές και αγωνιστές του εργατικού κινήματος.

Να συζητήσουμε την κοινή δράση, το κάλεσμα νέων κινητοποιήσεων, και τη δημιουργία πρωτοβουλιών συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη.

Να παλέψουμε για:
  • Την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Υπεράσπιση του 5νθημερου, 8ωρου και της Κυριακάτικης αργίας. Πάλη για την κατάκτηση και διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.
  • Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τη διαδήλωση.
  • Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων. Καμία επέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των σωματείων.

Να διεκδικήσουμε:
  • Καμία απόλυση εν μέσω πανδημίας. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις – όχι στα επιδόματα πείνας.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Κατοχύρωση του λαϊκού δικαιώματος στην Υγεία και πλήρη-δωρεάν περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εργατικές Κινήσεις-Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: