*Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στη Θεσσαλονίκη
Την Κυριακή 23/5 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του
ΣΕΦΙΕ με συμμετοχή 25 ατόμων. Βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν το αντεργατικό
νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση της επόμενες μέρες.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ανέδειξαν τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου: την διάλυση του ωραρίου και την προσπάθεια να βγει ο ταξικός συνδικαλισμός στην παρανομία. Επίσης, κάλεσαν στην απεργία στις 3 Ιούνη, αλλά και κινητοποίηση του σωματείου ενάντια στην διάταξη του αντεργατικού νομοσχεδίου, που θα φέρει την λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών τις Κυριακές για την προετοιμασία εξετάσεων. Με τις τοποθετήσεις τους έκαναν μια εκτενή αναφορά σε σχέση με το τι είδους κινήματος και συνδικαλισμού απαιτείται, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Κατέθεσαν προς ψήφιση κοινό πλαίσιο που συνέταξαν μαζί με την Αγωνιστική Ενότητα (παρατίθεται στο τέλος της ανταπόκρισης).
Αρχικά, η πλειοψηφία του ΔΣ (ΠΑΜΕ) «ξέχασε» να αναφέρει εισηγητικά την απεργία στις 3 Ιούνη. Μετά από σχετική ερώτηση που έγινε από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, απάντησε ότι τελικά καλεί στην απεργία. Η απεργία όμως δεν είναι μια λεπτομέρεια που μπορεί μια εισήγηση σε σωματείο να «ξεχνά» και να προσθέτει μετά. Αυτή η στάση έχει πολιτική ερμηνεία. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία αυτή ορίστηκε από την ΑΔΕΔΥ, αλλά η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που την ελέγχει δεν έχει την πραγματική διάθεση να την στηρίξει ουσιαστικά, σκοπεύει μάλιστα να την μεταφέρει για άλλη μέρα σε περίπτωση που καλέσει απεργία η ΓΣΕΕ σε διαφορετική ημερομηνία ή ανακοινωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Για άλλη μια φορά παίζεται ένα παιχνίδι με την ημερομηνία της απεργίας στις πλάτες των εργαζομένων , που ουσιαστικά στραγγαλίζει τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις έχει ένα δυναμικό που απέργησε στις 6 Μάη. Το ΠΑΜΕ συνεχίζει να έχει στάση αναμονής, έχει μόνο στόχο την απεργία την ημέρα ψήφισης και για αυτό εμφανίζεται διστακτικό για την απεργία στις 3 Ιούνη. Συνολικά, φαίνεται να έχει έναν σχεδιασμό που δεν κλιμακώνει και περιορίζεται στην πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων: μερικά απογευματινά συλλαλητήρια και μονοήμερη απεργία στην ψήφιση.
Όσο αφορά την πολιτική αντιπαράθεση η συνέλευση του ΣΕΦΙΕ
ήταν διαφωτιστική. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις τάχθηκαν ενάντια στην λογική των
προτάσεων νόμου στο κοινοβούλιο, καθώς αντί για διάθεση μάχης καλλιεργεί
εκλογικές αυταπάτες και την λογική του διαλόγου με την αστική τάξη. (Τα
σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ υπογράφουν σχέδιο νόμου που αφορά συλλογικές
συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις). Αρχικά, το προεδρείο χαρακτήρισε
αυτήν την κριτική ανακριβή και τόνισε ότι δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο
εισηγητικά. Στη συνέχεια δόθηκε μια απάντηση που έλεγε: «Η πρόταση νόμου είναι
καλή γιατί αναφέρεται στις συμβάσεις και τα αιτήματα μας». Τόσο ταξικά λοιπόν!
Αντί λοιπόν να οργανωθούν και να παλέψουν οι εργαζόμενοι, ας ψηφίσουν ΚΚΕ στις
επόμενες εκλογές, ώστε να στο κοινοβούλιο να υπάρχουν ακόμη περισσότερα ταξικά
νομοσχέδια, που τελικά θα μας λύσουν το πρόβλημα. Πρόκειται για τις λογικές που
οδήγησαν το κίνημα σε αποσυγκρότηση και ήττες, που τα αποτελέσματα τους βιώνουμε
σήμερα. Τέτοια λογική έχει και το σύνθημα που λέει « Ο νόμος θα μείνει μείνει
στα χαρτιά» πριν καλά καλά να γίνει η ψήφιση, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια.
Τέλος, το προεδρείο της συνέλευσης και η πλειοψηφία του ΔΣ, δεν κατάφεραν να
δώσουν ούτε μια ουσιαστική απάντηση στις προτάσεις και την κριτική που έγινε,
δεν όρισαν νέα συνέλευση όπως και κινητοποίηση του Σωματείου ενάντια στην
εργασία τις Κυριακές.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών θεωρούν ότι
η μάχη ενάντια στη ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου πρέπει να δοθεί με κάθε
μέσο: παρεμβάσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Το ΣΕΦΙΕ είναι θετικό ότι
επιτέλους έκανε συνέλευση μετά από μήνες μη λειτουργίας. Βασικός στόχος θα
πρέπει να είναι μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 3 Ιούνη, ενάντια στην
διαλυτική λογική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι
Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν τους συναδέλφους σε εγρήγορση για τη συνέχιση της
δράσης στους χώρους δουλειάς και των κινητοποιήσεων.
• Την Πέμπτη 27 Μάη, σε
κινητοποίηση στην περιοχή της Τούμπας με συγκέντρωση στις 19.00 στο Πολιτιστικό
Κέντρο.
• Την Παρασκευή 28 Μάη, σε
στήριξη της κινητοποίησης των Καλλιτεχνών, με συγκέντρωση στις 18.30 στο Άγαλμα
Βενιζέλου.
• Την Τρίτη 1 Ιούνη, σε
κινητοποίηση στις δυτικές συνοικίες της πόλης με συγκέντρωση στις 19.00 στην
πλατεία Επταλόφου.
• Την Πέμπτη 3 Ιούνη, προτείνουμε
στα πρωτοβάθμια σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και εργατικές
πρωτοβουλίες/κινήσεις αγώνα, απεργιακή συγκέντρωση 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
• Μετά την πραγματοποίηση της
απεργιακής διαδήλωσης, σε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου, με
σκοπό τη συγκρότηση σχεδιασμού για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων
για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου.
ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Φ.Ι.Ε. 23/5
ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!
3 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ!
Η κυβέρνηση προχώρησε σε άτακτη άρση των μέτρων του λοκντάουν χάριν της τουριστικής περιόδου, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μέτρα προστασίας, όπως είχαν κλείσει, με μόνη διαφορά τα selftest που η χρήση τους αναγορεύεται σε πανάκεια. Γίνεται φανερό ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν έχει καμία σχέση με υγειονομικά κριτήρια, αλλά πρωτίστως με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και την επιβολή της καταστολής. Έτσι, μόνο μπορεί να εξηγηθεί η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία με τις αναγκαίες προσλήψεις, να δημιουργήσει και να στηρίξει τη σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να οργανώσει έγκαιρα τους αναγκαίους εμβολιασμούς.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, η κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη αποτελεί μια πρόσκληση για τον κόσμο της δουλειάς γιατί χτυπάει τον πυρήνα των κατακτήσεων των εργαζόμενων: το 5νθήμερο-8ωρο, τη συνέλευση, και την απεργία.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη: ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Αξιοποιώντας την πανδημία, θέλουνε να στήσουνε ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο, όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όταν, όπως, και για όσο θέλει το κεφάλαιο. Και επειδή φοβούνται ότι θα βρούνε μπροστά τους αντιστάσεις και διεκδικήσεις, σπεύδουνε να βγάλουνε στην παρανομία το μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα και τα μέσα πάλης του, τη συνέλευση, τη διαδήλωση, την απεργία, την περιφρούρηση.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ.
· Καταργεί του 8ώρο και το μετατρέπει του σε 10ώρο.
· Καθιερώνει την «Ατομική διευθέτηση» του ωραρίου μας, που σημαίνει ξεχείλωμα του, διάλυση της προσωπικής μας ζωής και μετατροπή μας σε αναλώσιμα εργαλεία, υπό τον εκβιασμό της απόλυσης.
· Υπονομεύει περαιτέρω τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς όσα κεκτημένα έχουνε κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο, μπορούνε να προσπεραστούνε με την «ατομική διευθέτηση».
· Καταργεί την Κυριακάτικη Αργία για μια σειρά κλάδους. Ειδικά για τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης προβλέπει, την δυνατότητα εργασίας τις ημέρες των Κυριακών και των αργιών ώστε να γίνει η προετοιμασία για εξετάσεις πτυχίων.
ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥΣ. Δημιουργεί ένα πλαίσιο όπου τα Σωματεία για να μπορούνε αποφασίζουνε απεργία ή να υπογράφουνε συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να δέσουνε τον εαυτό τους χειροπόδαρα και να χάσουν κάθε ριζοσπαστικό περιεχόμενο.
· Προωθεί ασφυκτικό κρατικό έλεγχο μέσω του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε, όπου απαιτούνε το γενικό ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των μελών των σωματείων με ονόματα και διευθύνσεις, κάτι που θυμίζει δικτατορία.
· Απαιτεί την ηλεκτρονική ψήφο στις συνελεύσεις για απεργία και τις εκλογές των σωματείων, διαλύοντας τις πραγματικές συνελεύσεις και δημιουργώντας ένα καθεστώς εργoδοτικών πιέσεων και εκβιασμών χωρίς προηγούμενο.
· Οι παραπάνω διατάξεις ενισχύονται από την εφαρμογή της υποχρεωτικής απαρτίας 50%+1 για κήρυξη απεργίας, μέτρο που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
· Ποινικοποιεί την απεργιακή περιφρούρηση και την κατάληψη χώρων δουλειάς από Σωματεία, και θεσμοθετεί απεργοσπαστικό μηχανισμό με το μανδύα του «προσωπικού ασφαλείας» στις επιχειρήσεις που έχουνε δήθεν «ζωτική σημασία».
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βιώνουμε χρόνια τώρα από «πρώτο χέρι» τι συνθήκες επικραούνε. στους χώρους δουλειάς:
Κάθε χρόνο υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις με ελάχιστα ωρομίσθια, οι οποίες λήγουν το καλοκαίρι και μας καθιστούν όμηρους στην αυθαιρεσία του κάθε εργοδότη. Τα ένσημα που μας κολλάνε οι εργοδότες είναι λειψά, πολλοί δουλεύουμε μαύρα, μας απολύουν όποτε θέλουν, ενώ συχνά δεν καταβάλουν δώρα (Χριστουγέννων και Πάσχα).
Στην περίοδο της καραντίνας πολλοί εργοδότες «αξιοποίησαν» το μέτρο της αναστολής εργασίας, αναστέλλοντας επιλεκτικά συμβάσεις εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων με τις υψηλότερες αμοιβές. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, η καταβολή του επιδόματος αποτελεί δώρο του κράτους στους εργοδότες. Επίσης, το άνοιγμα των φροντιστηρίων, πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει παρθεί κάποιο μέτρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία εργαζόμενων και μαθητών. Πολλοί εργαζόμενοι με χρήματα δικά τους αγοράζουν τα self test, ενώ παράλληλα ο κλάδος μας, δεν έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ούτε δυνατότητα επιλογής εμβολίου όπως οι συνάδελφοι στα σχολεία. Ακόμη, η πλειοψηφία των συναδέλφων αναγκάστηκαν να προμηθευτούν κατάλληλο εξοπλισμό, με δικά τους έξοδα και να αφιερώσουν πάρα πολλές ώρες τόσο για την οργάνωση όσο και για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για τη διεξαγωγή των τηλεμαθημάτων. Φυσικά όλα αυτά κάτω από την συνεχόμενη πίεση και απειλή του εργοδότη για μείωση αμοιβών και ωρομισθίων με το πρόσχημα των απλήρωτων διδάκτρων από τους γονείς.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ.
Σε αυτόν τον αγώνα, απέναντι και ενάντια στους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα βρίσκεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που σπέρνει την παράλυση και την υποταγή. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ακόμα «σκέφτεται τις θετικές διατάξεις το νόμου(!)» και αναρωτιέται για το… αν πρέπει να κηρυχτεί απεργία. Κάθε εργαζόμενος που θέλει να αγωνιστεί και να βγει στο δρόμο έχει ξεπεράσει στην πράξη τη θλιβερή αυτή ηγεσία.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ. Η λογική της «αναμονής για τις εξελίξεις», η λογική της ανάθεσης του αγώνα σε κάποιους «ειδικούς που γνωρίζουνε», που καλλιεργεί η πλειοψηφία του ΔΣ, δεν αρκεί για να εκφραστούν οι διαθέσεις των συναδέλφων. Ο αγώνας μας δεν έχει ανάγκη από «προτάσεις νόμου» και κοινοβουλευτική λογική, αλλά από προτάσεις αγώνα και άμεσων κινητοποιήσεων. Το Σωματείο χρειάζεται μια άλλη λειτουργία, όπου οι συνάδελφοι με την άμεση συμμετοχή μας και μέσα από ανοιχτές διαδικασίες θα πάρουμε την υπόθεση του σχεδιασμού και της κλιμάκωσης του αγώνα στα χέρια μας. Στόχοι για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι η μαζικοποίηση και το άνοιγμα του σωματείου ειδικά σε νέους εργαζόμενους που μπαίνουν σιγά σιγά στον κλάδο αλλά και η επεξεργασία των αιτημάτων πάλης που να απαντούν στις σημερινές συνθήκες.
Οργανωνόμαστε στο Σωματείο μας, συμμετέχουμε μαζικά στις διαδικασίες του, απεργούμε μαζικά στις 3 Ιούνη, πυκνώνουμε τη λειτουργία του, συντονιζόμαστε με άλλους κλάδους εργαζόμενων, συμπορευόμαστε με τα άλλα αγωνιζόμενα τμήματα λαού και νεολαίας, όπως οι φοιτητές του ΑΠΘ και οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται ενάντια στη μόλυνση της καύσης απορριμμάτων. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
· Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
· Καμία απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας, της συνέλευσης, της διαδήλωσης. Όχι στο ηλεκτρονικό μητρώο-φακέλωμα ,τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το «50%+1». Καμία κρατική ανάμιξη στις διαδικασίες των Σωματείων.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά -Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
· Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
· Μέτρα εργασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Δωρεάν και πλήρη περίθαλψη για το λαό, προσλήψεις και ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Προτεραιότητα των εργαζομένων του κλάδου στον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
· Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής ελαστικής εργασίας και απομόνωσης των εργαζομένων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
· Νέα Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 17.00.
· 24ωρη Απεργία στον κλάδο την Πέμπτη 3 Ιούνη με απεργιακή συγκέντρωση Αγ. Βενιζέλου στις 10.30
· Σύσταση Ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής, με συμμετοχή κάθε συναδέλφου που το επιθυμεί, για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.
· Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου την Παρασκευή 28 Μάη στο ΥΜΑΘ, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και των αργιών του κλάδου.
· Έγκαιρη ειδοποίηση των συναδέλφων για τις γενικές συνελεύσεις, αλλά και για όλες τις δράσεις του σωματείου και τις αποφάσεις που παίρνονται.
· Δημιουργία Προγράμματος Εξορμήσεων στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση του κλάδου για τις αποφάσεις και τη λειτουργία του Σωματείου, και την εγγραφή νέων μελών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου