22 Μαΐου 2021

Ξάνθη. Για την κινητοποίηση της Πέμπτης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Με πολύ μικρή συμμετοχή -λίγων δεκάδων εργαζομένων και φοιτητών- έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης δύο συγκεντρώσεις ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Η μία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης (ΠΑΜΕ) και του Συλλόγου Οικοτρόφων (ΚΝΕ) στην πλατεία Ελευθερίας, και η άλλη του Φοιτητικού Συλλόγου και Σχημάτων εργαζομένων στην Κεντρική Πλατεία (δεν αναφερόμαστε στην προσχηματική και προκλητική συγκέντρωση περίπου 30 ατόμων του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο απόγευμα για το ίδιο ζήτημα). Ο προγραμματισμός βέβαια ήταν να γίνει μια κοινή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όμως η γνωστή κομματική περιχαράκωση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ οδήγησε σε ακύρωση της πρωτοβουλίας που το ίδιο πήρε!!

Τη Τρίτη η ΚΝΕ προτείνει στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου ψήφισμα για συμμετοχή "μαζί με σωματεία, φορείς της Ξάνθης σε συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα την Πέμπτη 20 Μάη στις 7 μμ στην Κεντρική Πλατεία". Την ίδια πρόταση έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και σε άλλους συλλόγους, χωρίς αποτέλεσμα. Με κάποιες αλλαγές οι Αγωνιστικές Κινήσεις ψηφίζουν την πρόταση, όπως και τα ΕΑΑΚ και βγαίνει το αντίστοιχο κάλεσμα του συλλόγου. Συνδικαλιστικά σχήματα μεταξύ των οποίων και η Ταξική Πορεία, συμφωνούν να στηρίξουν την κινητοποίηση και βγάζουν κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα.

Στη συνέχεια όμως το ΠΑΜΕ αλλάζει άποψη. Το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του 902 κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΜΕ) για συγκέντρωση την Πέμπτη στις 7 μμ σε άλλο σημείο (πλατεία Ελευθερίας). Η ΚΝΕ ζητάει την τελευταία στιγμή να αλλάξει και το κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου (σαν να ήταν ο σύλλογος ένα παράρτημα της) και όταν το αρνούνται οι άλλες δυνάμεις, εγκαταλείπει το σύλλογο κι ας είχε περάσει η δικιά της πρόταση!!

Το πρόσχημα που βρέθηκε ήταν το κάλεσμα-συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη διαχωρισμού από αυτό. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Ως συνήθως το ΠΑΜΕ ήθελε απλώς να μαζέψει κάποιες σφραγίδες συλλόγων που θα πλαισίωναν μια καθαρά κομματική του συγκέντρωση και καθόλου δεν ενδιαφερόταν για μια ουσιαστική κίνηση που θα δημιουργούσε όρους συσπείρωσης ευρύτερου κόσμου. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι και γι αυτό προτίμησε να κάνει μια "δικιά του" πικετοφορία αρνούμενο πεισματικά να συμπορευτούν οι δύο συγκεντρώσεις στο δρόμο.

Έτσι κι αλλιώς ούτε πιστεύει ούτε θέλει να αναπτυχθεί μαζικό και μαχητικό κίνημα που θα ακυρώσει τις επιλογές της κυβέρνησης και θα αποκαλύψει και τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και στη Ξάνθη η μόνη απεργιακή κινητοποίηση που προτείνει (στο Εργατικό Κέντρο) είναι την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: