28 Ιουλίου 2021

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ | ΕΞΩ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

 
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Η κυβέρνηση, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, προχωρά τους σχεδιασμούς της σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τη λεγόμενη διαχείριση των απορριμμάτων. Στις αποφάσεις τους περιλαμβάνεται η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό για τα επόμενα 29 έτη, με δυνατότητα επεξεργασίας 250.000 τόνους/έτος σκουπιδιών, αλλά και με τη δυνατότητα να αυξηθεί ο όγκος επεξεργασίας των σκουπιδιών κατά 40%. Ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης των σκουπιδιών. Η απόφαση για επεξεργασία περίπου 300 τόνων σκουπιδιών σε ετήσια βάση και συνολικά για τριάντα χρόνια, κυριολεκτικά δίπλα από τα σπίτια και τα σχολεία, αποτελεί ένα ακόμη βήμα χειροτέρευσης των όρων ζωής των κατοίκων του Κερατσινίου και των γύρω περιοχών και ένα ευθύ χτύπημα του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού στη ζωή και την υγεία!

Έχουν το θράσος μάλιστα οι διάφοροι καλοπληρωμένοι παράγοντες του συστήματος, την ίδια στιγμή που θα μας πνίξουν στο σκουπίδι, να μιλούν για «τομή» και «ανατροπή πάγιων πρακτικών». Μας δουλεύουν ψηλό γαζί παρουσιάζοντας την πραγματικότητα ανεστραμμένη μιλώντας για μια περιοχή η οποία είναι ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη από τη λειτουργία και την επέκταση της COSCO, του λιμανιού, των καζανιών, του τσιμεντάδικου της Lafarge, του Βιομηχανικού Πάρκου, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και την Ψυττάλεια. Μια περιοχή στην οποία για δεκαετίες λειτούργησαν βαριές χημικές βιομηχανίες παράλληλα με τη χωματερή όπου συλλέγονταν τα απορρίμματα όλης της Αττικής. Ειδικότερα, στο Σχιστό βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων 10.000.000 τόνοι αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια. Τις δεκαετίες ’80 και ’90 μεταφέρθηκαν εκεί και απορρίφθηκαν ανεξέλεγκτα ποσότητες φωσφόγυψου σε μορφή σκόνης από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Έκτοτε, αναπτύχθηκε στην περιοχή ένας χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων ο οποίος μολύνει τη γη, το νερό και τον αέρα των κατοίκων.

Η κοροϊδία συνεχίζεται όταν, για να μας εξαπατήσουν σχετικά με το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών, κάνουν λόγο για «υπολειμματικά σύμμεικτα απόβλητα» τα οποία θα «μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα, σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης». Αρκούν οι μαρτυρίες και οι μαζικοί αγώνες του λαού του Βόλου για να διαπιστώσει κανείς τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των μεθόδων αυτών όπου καίγονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών αποτελούμενα από πλαστικά, χαρτόνια, βαρέα μέταλλα, απόβλητα κ.α., προκειμένου να παράγεται φτηνό καύσιμο για το εργοστάσιο της Lafarge, έχοντας μετατρέψει την πόλη και τη γύρω περιοχή σε «θάλαμο αερίων» και με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον!

Η πολιτική του συστήματος δε σταματάει ούτε στιγμή να προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της αστικής τάξης. Η λεγόμενη διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Όποια μέθοδος κι αν επιλεγεί για την επεξεργασία και «αξιοποίηση» των απορριμμάτων, θα εντάσσεται στον γενικό νόμο του κέρδους και καμία σχέση δεν έχει με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και πράσινα άλογα που μας παρουσιάζουν. Γι΄αυτό άλλωστε διαγωνίζονται οι διάφοροι κεφαλαιοκράτες για την ανάθεση των έργων. Αυτή τη κατάσταση προσπαθούν να κρύψουν οι διάφορες «επιστημονικές μελέτες» και οι «ειδικοί» που αξιοποιούνται από το κράτος και το κεφάλαιο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Αλήθεια με τι μπορεί να αντισταθμιστεί η αχαλίνωτη τσιμεντοποίηση, η ρύπανση και η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο καρκίνος που σπέρνουν οι βιομηχανικές δραστηριότητες και η χαβούζα δίπλα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μιας έκρηξης από τα καζάνια που θα μετατρέψει τη περιοχή σε παρανάλωμα του πυρός; ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε εναλλασσόμενους ρόλους, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει το κοστούμι που φορούν οι τοπικές αρχές για να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αδειοδότησε την OIL ONE και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε την άδεια της. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έσπειραν τα καζάνια στο Πέραμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την επαναλειτουργία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε τον ΟΛΠ και η ΝΔ ψήφισε την επέκταση της με το νέο μάστερ πλάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το Σχιστό στο Περιφερειακό σχεδιασμό των σκουπιδιών και η ΝΔ τον υλοποιεί.

Ο λαός οφείλει να αντισταθεί στην τρομακτική υποβάθμιση της ζωής του και τις δραματικές επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία του. Στη ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση-κεφάλαιο φραγμό μπορεί να βάλει μόνο η λαϊκή πάλη, ο οργανωμένος αγώνας, ένα λαϊκό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης που απαιτεί τη συνένωση δυνάμεων και τη κοινή δράση. Είναι αναγκαίο να έχει ξεκάθαρους στόχους πάλης που θα δυναμώνουν τη κατεύθυνση του αγώνα και δεν θα αποτελούν προθάλαμο ενσωμάτωσης όπως οι λογικές περί «επιστημονικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση», όπως συχνά προβάλλεται από δυνάμεις της Αριστεράς. Στα πλαίσια του καπιταλισμού, η όποια άλλη διαχείριση θα είναι και αυτή σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Δεν τους λείπουν οι προτάσεις, αντιθέτως γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επιλογές και η κατεύθυνσή τους έχουν πάντοτε ταξικό πρόσημο και χτυπούν τα συμφέροντα των κατοίκων των λαϊκών περιοχών.
  • ΕΞΩ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
  • ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΑΠΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πέρα από την παραπάνω ανακοίνωση η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά έχει προχωρήσει σε ανάρτηση πανό σε περιοχές του Πειραιά αλλά και σε δημιουργία αφίσας που θα προπαγανδίζει το συγκεκριμένο ζήτημα:


Δεν υπάρχουν σχόλια: