18 Ιουλίου 2021

ανεμογεννήτριες στα Άγραφα: «Όχι εδώ, αλλού»;

Εντάξει, ο τίτλος δεν είναι απόλυτα ακριβής. Ίσως μάλιστα να είναι υπερβολικός, ίσως ακόμα και άδικος. Το «Όχι εδώ, αλλού» δεν προβάλλεται ευθέως από καμιά τοπική συλλογικότητα και από κανέναν φορέα που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Όταν όμως αναδεικνύονται  μονοδιάστατα οι «τοπικές», οι «ιστορικές» και οι «περιβαλλοντικές» πλευρές του ζητήματος και από την άλλη υποβαθμίζονται, αποσιωπώνται ή και συγκαλύπτονται άλλες -ίσως σπουδαιότερες- πλευρές, τότε υπάρχει θέμα. 

Από τη μια λοιπόν λέγονται πολλά και γράφονται πολλά  για την «αισθητική των βουνών μας», «την ταυτότητα του τόπου μας», «το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα», την «ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής»… Βεβαίως και όλα αυτά υπάρχουν. Υπάρχουν στα Άγραφα όπως υπάρχουν και σ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας που στήνονται ανεμογεννήτριες. Υπάρχει όμως και η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται μέσω των ΑΠΕ… Υπάρχει η ενεργειακή φτώχεια, οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα νέα βάρη που φορτώνονται στη λαϊκή οικογένεια χάρη της κερδοφορίας των «επενδυτών»…  Έχουμε λεηλασία της φύσης και μαζί πλιάτσικο-εκχώρηση δημόσιας γης με καταπατήσεις ή/και πολυετείς μισθώσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο… Και πάνω απ’ όλα, με όχημα τις ΑΠΕ, με πρόσχημα την λεγόμενη “απολιγνιτοποίηση” και με ψέματα για “πράσινη μετάβαση” κλπ υπονομεύεται και η όποια ενεργειακή ασφάλεια. Έχουμε βάθεμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, αφού όλο και περισσότερο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαρτάται από ασταθείς παράγοντες (αέρας, ήλιος…) και εισαγόμενες πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο…) όπου την «κάνουλα» (παραγωγή, διακίνηση κλπ) την ελέγχουν οι ιμπεριαλιστές. 

Η ΝΔ (με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0») και ο ΣΥΡΙΖΑ (με το Σχέδιο «Ελλάδα +») ομονοούν στη «Πράσινη Μετάβαση». Ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις ΗΠΑ και ΕΕ που μέσω επενδύσεων σε ΑΠΕ  θέλουν και να δώσουν επενδυτική διέξοδο σε λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και παράλληλα να απωθήσουν-περιορίσουν την ενεργειακή διείσδυση που επιχειρεί η Ρωσία μέσω της «διπλωματίας των αγωγών».  

Με την διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουμε «απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα» όπως μας λένε τα διάφορα συστημικά παπαγαλάκια, αλλά αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενο φυσικό αέριο: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (https://www.admie.gr/agora/enimerotika-deltia/miniaia-deltia-energeias), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2004 ήταν 2% από ΑΠΕ και 16% από φυσικό αέριο. Το 2020 και ενώ οι ΑΠΕ έφτασαν τα καλύπτουν το 36% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είχαμε μείωση αλλά αύξηση (!) του ποσοστού συμμετοχής του φυσικού αέριου στο 43%!  Θα μιλήσουμε για όλα αυτά; Θα τα αναδείξουμε; Θα τα προτάξουμε; Ή θα αρκεστούμε σε ένα στείρο τοπικισμό και σε μια «περιβαλλοντική μονομέρεια» που μπορεί μεν να βολεύει διάφορους θεσμικούς-συστημικούς τοπικούς παράγοντες αλλά δεν βοηθάει να συνδεθεί ο αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες με τη συνολικότερη πάλη και τους συνολικότερους στόχους του λαϊκού κινήματος. 

ΣΚ

http://aristerastikarditsa.blogspot.com/

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως μπορεί ως τώρα στη Καρδίτσα να μην έχει εμφαννιστεί το "να πάνε αλλού" έχει εμφανιστεί όμως στο Κερατσίνι με αφορμή τα σκουπίδια στο Σχιστό. Τέρμα Λαμπράκη απέναντι από τον Σκλαβενίτη υπάρχει πανό με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να πάνε τα σκουπίδια αλλού!

B.Β. είπε...

Μάλλον δεν έχετε διαβάσει τις Ανακοινώσεις. Γνωρίζετε καλά ότι στις αφίσες είναι αναγκαία η οικονομία. Και, συντροφικά, σας προτείνω να δημοσιεύσετε την Ανακοίνωση

lamarebelde είπε...

Συγγνώμη, αλλά με το να χαρακτηρίζετε τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών τοπικισμό και περιβαλλοντική μονομέρεια, είναι τουλάχιστον ασέβεια απέναντι στους αγωνιστές που διώκονται. Ντροπή.

Ανώνυμος είπε...

Το γεγονός ότι διώκονται αγωνιστές εμποδίζει να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις εντός ενός κινήματος; Από πότε; Η μεταφορά του ζητήματος στο συναισθηματικό πεδίο μάλλον με πέταγμα της μπάλας στις κερκίδες μοιάζει για αποφυγή της συζήτησης.

Το κείμενο βάζει κάποια ζητήματα που αφορούν τον συγκεκριμένο αγώνα, διαφωνείς ή συμφωνείς;

Ανώνυμος είπε...

Στην παρούσα συγκυρία στην οποία γίνεται προσπάθεια εκ μέρους ενός πυρήνα ανθρώπων να συστήσουν ένα προοδευτικό πυρήνα που θα εναντιωθεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ΑΠΕ, κείμενα σαν αυτό που δημοσιεύτηκε σε μπλογκ συνδεόμενο με το ΚΚΕ(μ-λ), δημιουργούν τα εξής ερωτήματα. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτών των κειμένων στην σημερινή συγκυρία. Σε τι χρησιμεύει η επίθεση σε ανθρώπους με τους οποίους, έστω και σε τακτικό επίπεδο, βρίσκεσαι στους ίδιους δρόμους ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την επίθεση που ασκεί το κεφάλαιο και το κράτος στην εργατική τάξη. Ας υποθέσουμε ότι οι (σύντροφοι) του ΚΚΕ(μ-λ) μάλλον λόγο ηλικίας, δεν μπόρεσαν να ψάξουν και να βρουν κείμενα από ομάδες , στέκια και συλλογικότητες τις πόλης που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή τις φύσης από τα αιολικά εργοστάσια. Στην οποία καταστροφή, σειρά είχαν και τα ιστορικά Άγραφα στους νομούς της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας. Οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες κείμενα που έχουν μοιραστεί στην πόλη τις Καρδίτσας και θίγουν το θέμα τις πράσινης ανάπτυξης ως ένα συνολικό φαινόμενο, και όχι ως ένα τοπικό θέμα. Οπότε ξεπερνώντας τα αστειάκια του τύπου (όχι εδώ αλλά αλλού) .Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι οι σύντροφοι από το ΚΚΕ (μ-λ) είτε λόγο επιλογής είτε λόγο αποχής(δεν συμμετέχουν εδώ και χρόνια στους αγώνες που διεξάγονται στην πόλη) βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Από τότε που το ΠΑΣΟΚ απορρόφησε τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού δυναμικού αυτού του ρεύματος κι οι νέοι και νέες που συμμετείχαν σε αυτό αποχώρησαν και μπήκαν στο αναρχικό κίνημα. Από τότε έχει φανεί η πολιτική χρεοκοπία του (μ-λ). Το χθεσινό λιβελλογράφημα είναι απλώς μια μικρή υπενθύμιση αυτής της χρεοκοπίας.


ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ για μια ακόμη φορά.!! Δείχνει τι μικροπολιτική και την αντί- κινηματική συμπεριφορά που έχουν τα 5-6 άτομα που απαρτίζουν το μ-λ στην καρδιτσα. Η ιστορική μνήμη καταγράφει...

Ανώνυμος είπε...

Αφορμή για την ανάρτηση-άρθρο ήταν η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Αγράφων-Αργιθέας-Λίμνης Πλαστήρα (https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD). Από εκεί είναι και οι αναφορές για «αισθητική των βουνών μας», «ταυτότητα του τόπου μας», «ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα» κλπ Φαίνεται όμως ότι τέτοιες ή παρόμοιες απόψεις δεν υπάρχουν μόνο στους δημάρχους και σε συστημικούς παράγοντες… ΣΚ

Αντίσταση_Θεσσαλονίκη είπε...

Οι παραπάνω σχολιαστές ήρθαν εδώ να απαγορεύσουν την πολιτική κριτική, χωρίς ουσιαστικά να τοποθετούνται πολιτικά. Αντιγράφοντας πιστά το ΚΚΕ ήρθαν να μας πουν ότι θα πρέπει να ντρεπόμαστε γιατί εκφράζουμε δημόσια την κριτική μας. Αναρωτιέμαι μήπως καταφεύγουν σε αυτό το ύφος γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν πολιτικά στα ζητήματα που βάζει το κείμενο.
Το κείμενο αναφέρει ότι αποσιωπώνται ή και συγκαλύπτονται άλλες -ίσως σπουδαιότερες- πλευρές του ζητήματος. Παρακολουθώντας τον συγκεκριμένο αγώνα είναι εμφανές ότι οι πλευρές που βάζει το κείμενο είναι σημαντικό να ανοίξουν για την προοπτική του.
Α) Σύνδεση των ΑΠΕ με τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Β) Βάθεμα της ενεργειακής εξάρτησης με τις ΑΠΕ την αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας.
Γ) Λεηλασία της φύσης και μαζί πλιάτσικο-εκχώρηση δημόσιας γης με καταπατήσεις ή/και πολυετείς μισθώσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.
Δ) Αποδόμηση της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.
Τελικά, όσοι σχολίασαν εδώ αναδεικνύουν όλες αυτές τις πλευρές και το κείμενο τους αδικεί; Είναι τελικά σημαντικές αυτές οι πλευρές; Μήπως είναι σημαντικές αλλά «κόβονται» λόγω οικονομίας;
Η «περιβαλλοντική μονομέρεια» βολεύει τους διάφορους θεσμικούς-συστημικούς τοπικούς παράγοντες ή όχι; Έχουμε να περιμένουμε κάτι από αυτούς και από τα δικαστήρια;

Ανώνυμος είπε...

Το ενδιαφέρον είναι ότι αντέδρασαν κάποιοι που δηλώνουν -και προφανώς είναι- κινηματικοί ενώ το κείμενο αναφέρεται στους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής. Πάντως ο ανώνυμος (19/7/21, 10:30 μ.μ.) πέρα από ανιστόρητος είναι και ούλτρα αυριανιστής, μιας και αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ! Θα είχε πάντως ένα ενδιαφέρον να αποκαλύψει τη δική του πολιτική αναφορά και να μην κρύβεται πίσω από την ανωνυμία, η οποία και θεμιτή και χρήσιμη είναι πολλές φορές αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοηθά την αντιπαράθεση απόψεων και γίνεται εκ του ασφαλούς πολύ περισσότερο όταν αυτοί στους οποίους αντιπαρατίθεται έχουν φανερή πολιτική ταυτότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αντι-ΚΚΕ(μ-λ) μένος βγάζει το ανώνυμο σχόλιο (19/7, 10:30) και μάλιστα απρόσμενο για ένα μικρό κειμενάκι σχετικό με τις ανεμογεννήτριες. Λες και ο/η συντάκτης/-κτρια είχε από καιρό έτοιμο το “ποίημα” και περίμενε την ευκαιρία να το “απαγγείλει”. Κάτι σαν το γνωστό ανέκδοτο με τον Τοτό και το σκουλήκι… Μάλλον κάποιοι είχαν την μύγα και μυγιάστηκαν… Και αντί να πάρουν θέση και να απαντήσουν στα ζητήματα που θέτει το κείμενο, καταφεύγουν σε αφορισμούς, σε αντι-(μ-λ) γενικεύσεις, ακόμα και σε έναν υπολανθάνοντα ηλικιακό ρατσισμό. Ας είναι. Αναρωτιέται ο/η συντάκτης/-κτρια του σχόλιου για τη σκοπιμότητα του κειμένου. Είναι φανερή: Κριτική σε δεξιές-συστημικές απόψεις που ναι μεν «εναντιώνονται» στην εγκατάσταση α/γ αλλά με στενά τοπικιστικά κριτήρια και με μια περιβαλλοντική-οικολογική μονομέρεια που δεν βοηθά να αναδειχτούν οι γενικότερες επιδιώξεις του συστήματος και οι ευθύνες των συστημικών πολιτικών κομμάτων που προωθούν αυτές τις επιλογές. Έτσι, δήμαρχοι και λοιποί τοπικοί παράγοντες μπορεί να λένε πολλά και διάφορα για την «αισθητική των βουνών μας», «την ταυτότητα του τόπου μας», «το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα», την «ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής» κ.α. αλλά δεν λένε κουβέντα για την ενεργειακή εξάρτηση, για τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς που προωθούνται από ΗΠΑ, ΕΕ και μερίδες του κεφαλαίου μέσω της «πράσινης μετάβασης», για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, για τις ευθύνες των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν-στηρίζουν-προωθούν αυτές τις επιλογές κλπ Όπως οι δήμαρχοι Αγράφων-Αργιθέας-Λ.Πλαστήρα που καλούσαν προχθές στο Τύμπανο, αλλά ακόμα και ο δήμαρχος Καρδίτσας Τσιάκος (ΝΔ) που (για τα μάτια…) συνυπέγραψε ψήφισμα ενάντια στις α/γ ή και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός (ΝΔ) που βγάζει και κάποιες αρνητικές εισηγήσεις για α/γ (που πιθανά πίσω τους να υποκρύπτονται και επιχειρηματικά συμφέροντα ή/και αντιθέσεις). Ακόμα και αν συγκυριακά «βρίσκεσαι στους ίδιους δρόμους» με τέτοιους θεσμικούς-συστημικούς παράγοντες, ούτε τη κριτική θα υποστείλουμε, ούτε την πολιτική τους θα εξωραΐσουμε. Όσο για τη «πράσινη ανάπτυξη ως ένα συνολικό φαινόμενο, και όχι ως ένα τοπικό θέμα», πράγματι υπάρχουν εκατοντάδες κείμενα. Όπως επίσης υπάρχουν και κείμενα, δημοσιεύσεις κλπ με τοπικιστικές λογικές, που διακρίνονται από περιβαλλοντική μονομέρεια και υποκρύπτουν -ακόμα και χωρίς να το λένε- το «όχι εδώ, αλλού». Λογικές που στενεύουν το πολιτικό πλαίσιο, που αποπροσανατολίζουν, που υπονομεύουν και δεν συμβάλλουν στην πολιτικοποίηση του αγώνα και δεν βοηθούν να συνδεθεί ο αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες με τους συνολικότερους αγώνες και τους συνολικότερους στόχους του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο για το αν το ΚΚΕ(μ-λ) «δεν συμμετέχει εδώ και χρόνια στους αγώνες που διεξάγονται στη πόλη», εδώ πια τι να πει κανείς! Η Καρδίτσα και μικρή είναι, και γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και ο καθένας βλέπει και κρίνει. Τέλος, σχετικά με την ιστορία και τη διαδρομή του ΚΚΕ(μ-λ), τις απαξιωτικές αναφορές για τα «5-6 άτομα» και τα περί χρεοκοπίας κλπ, είναι το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσουμε: ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ.

Στέφανος Καπνιάς