19 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ

Την έριξε στα βράχια. Ο θάνατός της δεν ήταν ακαριαίος. Τραυματισμένη από την πτώση, πνίγηκε αβοήθητη στα γαλάζια νερά της Φολεγάνδρου. «Ήταν η κακιά ώρα» είπε ο σύντροφος και δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς. Η κυνική δικαιολογία του φονιά, που δεν σήκωνε αντιρρήσεις, είναι εξοργιστική.

Προς το παρόν, η υπόθεση δεν δείχνει πολυδαίδαλη όπως στην περίπτωση της δολοφονίας της Καρολάιν στα  Γλυκά Νερά ούτε βγαίνουν στον αφρό βρώμικα κυκλώματα πορνείας και εκμετάλλευσης όπως στην περίπτωση της 18χρονης στην Ηλιούπολη θύμα του μαστροπού αστυνομικού. Τρεις κακοποιήσεις γυναικών από τους συντρόφους τους, οι δύο μέχρι θανάτου. Η 18χρονη, που δραπέτευσε από τον εφιάλτη, έχει να κερδίσει από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα της ζωής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν πρώτοι την αγανάκτησή τους για τη δολοφονία! Συμφώνησαν όλοι πως την αιτία για τη βία κατά των γυναικών πρέπει να την αναζητήσουμε στη λαθεμένη διαπαιδαγώγηση, στον τρόπο που μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια μέσα στις οικογένειές τους. Είναι αποτέλεσμα της «κουλτούρας της βίας», λέει η Πρόεδρος ή της «κουλτούρας βιασμού» που λένε άλλοι. Πρέπει «να εξαλειφθούν τα στερεότητα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων» συνεχίζει η Πρόεδρος. Όσο για την ανισότητα των δύο φύλων όλοι θεωρούν απλά ότι υπάρχει ως φυσικό φαινόμενο!

Είναι απίστευτο πόσο πολύ μοιάζουν οι ανακοινώσεις πολιτικών παραγόντων, κομμάτων και οργανώσεων, φεμινιστικών συλλογικοτήτων, ομάδων της αναρχίας/αυτονομίας και των χιλιάδων αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι πραγματικά θαυμαστή η ομοφωνία στην οποία πρέπει να ασκήσουμε σκληρή κριτική γιατί είναι βαθιά λαθεμένη, βγάζει λάδι το σύστημα, γι’ αυτό και υιοθετείται από αυτό. Ούτε η «κουλτούρα βίας ή βιασμού» ούτε η «τοξική αρρενωπότητα» εξηγούν το θέμα. Δεν χωριζόμαστε με βάση το φύλο αλλά την τάξη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ομοψυχίας με παράγοντες του συστήματος.

Οι λύσεις δε θα δοθούν σε επίπεδο ιδεών, με ιδέες δεν καταπολεμάς ιδέες γιατί απλά δεν υπάρχουν εφ’ αυτού τους αλλά έχουν υλική βάση στήριξης. Μέσα απ’ όλους τους μηχανισμούς του (εκπαίδευση, εκκλησία, πολιτισμός κλπ) το σύστημα διδάσκει και υπερασπίζεται την ανισοτιμία. Οι εκκλήσεις για άλλη διαπαιδαγώγηση είναι αποδοχή της ιδεαλιστικής λογικής πως για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε εμείς ή όπως λένε οι χριστιανοί, να γίνουμε εμείς καλοί για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Μια λογική που οδηγεί σε ομφαλοσκόπηση και σε απόρριψη του κινήματος.

Έχει σημασία το «γιατί» των πραγμάτων, να εξηγηθεί σωστά η πραγματικότητα για να αλλάξει.  Όσο κι αν φωνάξουμε «φτάνει πια» όλοι μαζί, δε θα σταματήσουν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, που έχουν την ίδια γενεσιουργό αιτία με τα υπόλοιπα εγκλήματα, δηλαδή, το άδικο ταξικό σύστημα και τις άθλιες κοινωνικές συνθήκες που καταδικάζει τους ανθρώπους.

Να αντισταθούμε στα παιχνίδια αποπροσανατολισμού που παίζουν τα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τραγικά γεγονότα. Το γυναικείο ζήτημα έχει πολλές πτυχές και σίγουρα δεν είναι μόνο το ζήτημα της βίας το οποίο υπερτονίζουν για να αποκρύψουν άλλες πλευρές του και άλλες πλευρές της πολιτικής τους για άλλα θέματα.

Το γυναικείο ζήτημα είναι πολύπλευρο και γέννημα της ταξικής κοινωνίας.

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: