08 Ιουλίου 2021

Ο Σταν Σουάμι έζησε μια ζωή στην υπηρεσία των φτωχών και των καταπιεσμένων και πλήρωσε γι’ αυτή του την αφοσίωση*

του Julio Ribeiro


6 Ιουλίου 2021

Ο Stan Swamy (Σταν Σουάμι) θα προτιμούσε να έχει πεθάνει ανάμεσα στα υιοθετημένα παιδιά του, τους Adivasis της Χώρας των Δασών - Τζάρκχαντ (Jharkhand)[1]. Η κυβέρνηση όμως και η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (National Investigation Agency, NIA)[2] είχαν άλλη γνώμη.

Ο Σταν Σουάμι πέθανε Δευτέρα απόγευμα στο νοσοκομείο της Αγίας Οικογένειας (Holy Family Hospital) στην Μπάντρα (Bandra) της Βομβάης (Mumbai). Ένα αγκάθι/μπελάς για το άγνωστο σχέδιο της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi) για ανάπτυξη στα δάση της Τζάρκχαντ έχει αφαιρεθεί. Όσοι ήθελαν να ξεμπερδεύουν μαζί του θα είναι χαρούμενοι - αν και μπορεί να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα.

Οι πολίτες αυτής της αρχαίας γης που έχουν καρδιά θα χύσουν γνήσια δάκρυα. Είμαι ένας από αυτούς που θρηνούν. Θα υπάρχουν και άλλοι πολλοί σαν εμένα, μερικοί μ’ έντονο τρόπο αλλά κυρίως οι σιωπηλά θρηνούντες των οποίων η απέχθεια για την αδικία, απέχθεια που δεν αποτελεί προϊόν πηγαίου συναισθήματος, έμπνευσης ή συγκίνησης αλλά λογικής επεξεργασίας (cerebral dislike), καίει τα σωθικά τους - προκαλεί μεγάλο ψυχικό πόνο (rankles in their guts). Μπορεί να χαρακτηρισθώ ως άτομο εθισμένο στη θρησκεία ή στο θρησκευτικό ζήλο μαζί με τον Ιησουΐτη ιερέα, η μεγάλη όμως πλειοψηφία των θρηνούντων δεν μπορεί να κατηγορηθεί έστω και για ίχνος συναισθημάτων που χαρακτηρίζονται από στενότητα και συνήθως επηρεάζονται από προκαταλήψεις και προλήψεις (parochial feelings).

Η υπόθεση εναντίον του Σταν

Γιατί αυτός ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των φυλετικών μειονοτήτων ρίχτηκε στη φυλακή; Πρώτον, για «φιλο-μαοϊκές» τάσεις! Σ’ αυτή την περίπτωση, υποτίθεται ότι είχε συνωμοτήσει με άλλους αριστερούς διανοούμενους για να ανατρέψουν το κράτος που οι Μαοϊκοί δεν αναγνωρίζουν. Υποτίθεται ότι σχεδίαζε μάλιστα να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό Μόντι! Τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτές τις σοβαρές κατηγορίες υποτίθεται βρίσκονται στον υπολογιστή που κατάσχεσε η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA) νωρίτερα αυτό το έτος. Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν έχουν προσκομιστεί ενώπιον δικαστηρίου, με εξαίρεση, υποθέτω, αυτά με τη μορφή ημερολογίων της έρευνας που επιδείχτηκαν στους επιληφθέντες της ακροαματικής διαδικασίας δικαστές με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ο Σταν Σουάμι κρατήθηκε στη φυλακή βάσει του δρακόντειου Νόμου περί (Πρόληψης) Παράνομων Δραστηριοτήτων (Unlawful Activities (Prevention) Act), ο οποίος τροποποιήθηκε το 2019 για να καταστεί αδύνατη η απελευθέρωση με εγγύηση όσων κατηγορούνται για «τρομοκρατία».

Ο Ρόνα Γουίλσον (Rona Wilson), άλλος ένας συγκατηγορούμενος στην υπόθεση «συνωμοσίας» Bhima-Koregaon, φέρεται να είχε λάβει ένα φλασάκι[3] που, σύμφωνα με τη NIA, περιείχε τα κύρια αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Η ομάδα υπεράσπισης του Γουίλσον έστειλε αυτό το εκρηκτικό αποδεικτικό στοιχείο σε έναν κορυφαίο εμπειρογνώμονα εγκληματολόγο στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Ο εμπειρογνώμονας αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία εισήχθησαν στον υπολογιστή του Γουίλσον πολύ έξυπνα σε μια περίοδο μερικών ετών μέσω κακόβουλου λογισμικού.

Η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε σε άλλους εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ από την Washington Post, οι οποίοι την επικύρωσαν. Ο εμπειρογνώμονας από τη Βοστώνη είπε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τόσο προσεκτική και έξυπνη εισαγωγή ψευδών στοιχείων[4] σε έναν υπολογιστή κατά την πολυετή εργασία του με το αντικείμενο. Ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι είμαι τεχνολογικά αναλφάβητος. Τα εγγόνια μου γελούν μαζί μου για την αδυναμία μου. Σύντομα, τα δισέγγονά μου θα τους κάνουν παρέα, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είμαι σε θέση να πω πώς διαπράχθηκε το έγκλημα.

Είναι ένα μυστήριο που μπορεί να λυθεί μόνο εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδείξει την αλήθεια. Προς το παρόν, τα τσιράκια της αρνούνται να αλλάξουν, παρά την κριτική (sticking to their guns). Οι εμπειρογνώμονές τους, λένε, γνωμοδότησαν και δεν θα εξετάσουν αντίθετες απόψεις εξωχώριων (extra-territorial) εμπειρογνωμόνων εκτός συγκεκριμένης δικαιοδοσίας τους οποίους δεν αναγνωρίζουν.

Το «λάθος» του Σταν

Αυτή η στάση καταδικάζει τους άλλους 15 κατηγορούμενους που βρίσκονται τώρα στη φυλακή χωρίς δίκη, μια αντίληψη ηθικά αποτρόπαια για τη νομολογία στον ελεύθερο κόσμο. Για μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να κανονίσει τους ακτιβιστές της Αριστεράς που επιβραδύνουν την ανάπτυξη, επιμένοντας στα δικαιώματα των αυτόχθονων φυλών όπως ορίζει ο νόμος, τα διακυβεύματα είναι προφανώς μεγάλα. Τα εδάφη των φυλών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκμετάλλευση, ειδικά εάν βρίσκονται σε προστατευόμενα δάση. Αυτοί οι νόμοι νομοθετούνται από κυβερνήσεις που δεν εκτιμούν ή δεν θεωρούν εξίσου σημαντική την επιβολή των νόμων που οι ίδιοι θεσπίζουν. Στην πραγματικότητα, αντιθέτως, αναμένουν την παραβίαση αυτών των νόμων και, επί τη ευκαιρία, κερδίζουν χρήματα χρησιμοποιώντας ανέντιμες, ανήθικες ή παράνομες μεθόδους και γεμίζουν τα ταμεία της κυβέρνησης.

Ο Σταν Σουάμι στάθηκε εμπόδιο σε τόσο μεγάλα σχέδια. Εξήγησε το νόμο στις φυλές και υποστήριξε ενεργά το σκοπό τους. Μια κοινότητα που νιώθει δυνατή και σε εγρήγορση είναι κάτι που η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα ήθελε πολύ να βγάλει από το δρόμο της καθώς δεν μπορεί αυτό να το καταλάβει ή να το ερμηνεύσει εύκολα. Μέσα διαβολικά και κατάφωρα εγκληματικά φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Ας σταματήσουμε για λίγο εδώ και ας αναλογισθούμε την πιθανότητα τα ψευδή στοιχεία να έχουν εισαχθεί σκόπιμα στους υπολογιστές μέσω κακόβουλου λογισμικού. Ο ειδικός από τη Βοστώνη αποφάνθηκε ότι δεν είχε ξανασυναντήσει τέτοια εφευρετικότητα στη μακροχρόνια καριέρα του στην αποκάλυψη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Προφανώς, έχουμε μια μεγαλοφυία, αν και κακόβουλη, εδώ στη χώρα μας. Η ιδιοφυΐα αυτή θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εχθρικών γειτόνων μας στα δυτικά και ανατολικά μας. Εάν πραγματικά έχουμε μια τέτοια ιδιοφυΐα ανάμεσά μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα, αλλά όχι εναντίον των πολιτών της που είναι εκεί έξω για να βοηθήσουν τους ανίσχυρους και τους ιστορικά αποκλεισμένους.

Ο Σταν Σουάμι, ο 84χρονος καθολικός Ιησουίτης ιερέας στον οποίο πρέπει να αποτίσω φόρο τιμής, ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε τη ζωή του για τους φίλους του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη για έναν άνθρωπο από αυτό. Το τάγμα των Ιησουιτών επιβάλλει τον περί υπακοής νόμο πολύ αυστηρά. Η Καθολική Εκκλησία αποδοκιμάζει τον Κομμουνισμό. Η Μαοϊκή φιλοσοφία είναι ένα ανάθεμα γι’ αυτήν. Ήταν αδύνατο για τον πατέρα Σταν, όπως και για κάθε Ιησουΐτη εξάλλου, να αψηφήσει αυτήν την εντολή, και αυτό για πολλά χρόνια. Είναι γελοίο για την κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο Σταν Σουάμι θα μπορούσε να έχει εμπλακεί σε συνωμοσία για να σκοτώσει τον πρωθυπουργό.

Ο πατέρας Σταν Σουάμι, έζησε μια ζωή στην υπηρεσία των φτωχών και των καταπιεσμένων και πλήρωσε για την αφοσίωσή του. Ένας Ταμίλ που επέλεξε την Ιησουίτικη επαρχία της Τζάρκχαντ απ’ τη δική του χώρα, την χώρα των Ταμίλ (Tamil Nadu)[5]. Θα προτιμούσε να έχει πεθάνει ανάμεσα στα υιοθετημένα παιδιά του, τους Adivasis της Τζάρκχαντ.

Αλλά η κυβέρνηση του Μόντι και η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών είχαν άλλη γνώμη. Η μόνη παρηγοριά του Σταν Σουάμι ήταν ότι στο νοσοκομείο της Αγίας Οικογένειας στη Μπάντρα, ήταν μαζί μ’ αυτούς που τον αγαπούσαν και τον νοιάζονταν.

Σημειώσεις

* Το άρθρο με τίτλο “Stan Swamy lived a life of service to the poor and oppressed. He paid for his commitment” με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2021, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ThePrint και βρίσκεται στη διεύθυνση …

https://theprint.in/opinion/stan-swamy-lived-a-life-of-service-to-the-poor-and-oppressed-he-paid-for-his-commitment/690439/

Συγγραφέας του άρθρου είναι ο Julio Ribeiro, συνταξιούχος αξιωματικός της αστυνομίας, πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Μουμπάι και Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας στην Γκουτζαράτ και στο Παντζάμπ . Στην δημοσίευση διευκρινίζει πως οι απόψεις που διατυπώνει είναι προσωπικές.

Η μετάφραση έγινε από τα αγγλικά και η δημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται. Την μετάφραση και την επιμέλεια έκανε ο συνεργάτης των Αντιγειτονιών Κ.Καψ.


Παραπομπές

[1] ΣτΜ. https://en.wikipedia.org/wiki/Jharkhand

[2] ΣτΜ. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Investigation_Agency

[3] ΣτΜ. pen drive: φλασάκι, USB flash drive ή USB memory stick, μια πολύ μικρή, φορητή συσκευή αποθήκευσης που συνδέεται σε έναν υπολογιστή και διευκολύνει τη μεταφορά δεδομένων.

[4] https://www.washingtonpost.com/world/2021/04/20/india-bhima-koregaon-activists-report/

[5] ΣτΜ. https://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_Nadu

Δεν υπάρχουν σχόλια: