10 Ιουλίου 2021

ΚΟΛΟΜΒΙΑ | NOS ESTAN MATANDO! ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!*


Ένα τραγούδι από την Κολομβία των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων:

Βγάζω το καπέλο σ’ αυτή τη γενιά εργατών που χωρίς φόβο ρίχνεται στη μάχη. Βάνδαλοι που παλεύουν με πέτρες και τέχνη: είναι πανεύκολο να τους σκοτώνουν τα όργανα του νόμου. Μου έχουν μάθει πως ένας μαχητής πάντα ταλανίζεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Βγήκα απ’ το σπίτι ακολουθώντας ένα στιγμιαίο όνειρο. Αχ, τα χτυποκάρδια μου έπαυσαν πια στο όνομα όλων των θυμάτων που ονειρεύονται, ο Θεός να μας φυλάει αν υπάρχει . Δεν ξεχνάμε ότι σκότωσες έναν αδερφό μας, έναν Κολομβιανό. Είναι πολύ θλιβερό: έναν Κολομβιανό από τους δικούς σου, που απεργούσε για το δικό σου συμφέρον και δεν το κατάλαβες. Υπερασπίζεσαι τον θάνατο εκείνων που δεν γνωρίζεις, δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανες.

ΧΟΡΩΔΙΑ: Μας σκοτώνουν, μας ληστεύουν, από ψηλά κοιτάζουν πώς μας αποτελειώνουν. Μας σκοτώνουν, μας σφαγιάζουν, από ψηλά στέλνουν τους δικούς μας να μας πυροβολήσουν.


Στην πρώτη γραμμή θυσιάζονται ζωές για τα δικαιώματά μας, όπως στις πορείες διαμαρτυρίας των ιθαγενών. Μάρτυρες που προτάσσουν τα στήθη τους, και τα μέσα λογοκρίνουν και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Ο κόσμος ξέρει πλέον ποιοι είναι οι εγκληματίες. Κρυμμένος στη γωνία, περιμένω να εκδικηθώ! Είμαι η φωνή μιας ανικανοποίητης χώρας, που αναζητά τους εξαφανισμένους της συμφοράς. Να μάθω γιατί ένας φτωχός σκοτώνει έναν άλλο φτωχό, του φέρεται σαν να είναι σκουπίδι, ενώ εκείνος που δίνει την εντολή και δηλητηριάζει ξεκουράζεται άνετα στο κρεβάτι του. Πίσω από τα γεγονότα, μας ακολουθούν ρίχνοντας τα βέλη του πολέμου. Είναι μπίζνα, και από αυτήν αντλούν πολύ κέρδος. Το τραγούδι μου είναι ένας βράχος που εκτοξεύεται σαν γενναία φωνή εξέγερσης, και επειδή μιλώ μπορεί να καταλήξω σε ένα στενό φέρετρο. Η πλειοψηφία δεν σε θέλει στην εξουσία. Μας απαντάς με βία. Πόσους ακόμα ήρωες πρέπει να χάσουμε; Προφανώς δεν συλλογίζεσαι σωστά. Αυτό δεν είναι επιβίωση αλλά συνειδητοποίηση. Μόνον εμάς και κανέναν άλλο δεν συμφέρει αυτό που συμβαίνει. Είμαστε η φωνή της αντίστασης. Η Κολομβία μου έχει κουραστεί, έχει δηλητηριαστεί, δεν φοβάται πια τίποτα. Ο μαχητής θα πέσει στον αγώνα, αν δεν γίνει αύριο θα είναι μεγάλη γκάφα.

ΧΟΡΩΔΙΑ: Μας σκοτώνουν, μας ληστεύουν, από ψηλά κοιτάζουν πώς μας αποτελειώνουν. Μας σκοτώνουν, μας σφαγιάζουν, από ψηλά στέλνουν τους δικούς μας να μας πυροβολήσουν, μας σκοτώνουν.

*Δημοφιλές τραγούδι των εξεγερμένων στην Κολομβία των Yoky Barrios y el Barragan. Μετάφραση Π.Π. για τις Αντιγειτονιές 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:  Κάλι, Κολομβία | Λιμάνι της Αντίστασης, προπύργιο της εξέγερσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: