06 Ιουλίου 2021

Ινδία | Ο θάνατος του Stan Swamy είναι δολοφονία την οποία διέπραξε η κυβέρνηση Μόντι!


Συγκλονίστηκε η δημοκρατική Ινδία από την είδηση του θανάτου του 84χρονου Stan Swamy, στις 5 Ιουλίου στο νοσοκομείο Holy Family Hospital του Μουμπάι. Είχε διασωληνωθεί την προηγούμενη ημέρα καθώς αρρώστησε με Covid-19 έχοντας επιβαρυμένη υγεία από χρόνια ασθένεια που επιδεινώθηκε από την ημέρα που φυλακίστηκε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες από την φυλακή Taloja παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του κινήματος αλληλεγγύης να αφεθεί ελεύθερος – έστω με όρους –και τα διαβήματα του στις δικαστικές αρχές οι οποίες απορρίπτονταν.

Ο Stanislaus Lourduswamy, όπως ήταν ολόκληρο το όνομα του, ήταν καθολικός ιερέας του τάγματος των Ιησουιτών με καταγωγή από την Ταμίλ Ναντού. Σπούδασε θεολογία στις Φιλιππίνες και κοινωνικές επιστήμες στο καθολικό πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 αφιερώθηκε στην δράση για την εκπαίδευση και δικαιώματα των κοινοτήτων των Αντιβάσι πρώτα στο Μπανγκαλόρ και από την δεκαετία του 1990 στην Τζαρχάντ. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της γης από την αρπακτική πολιτική των πολυεθνικών και των ινδικών κρατικών αρχών. Ο πατέρας Swamy έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με τα δικαιώματα των Αντιβάσι και τον τρόπο με τον οποίο έχουν παραβιαστεί από τις ινδικές κυβερνήσεις. Όπως γράφτηκε σε ανεξάρτητο ινδικό Μέσο «… υιοθέτησε μια επιστημονική ανάλυση των κοινωνικών σχέσεων, δομών και συστημάτων ακολουθώντας εκείνη του Μαρξ στην οποία διακρίνεται η άρχουσα τάξη από την εργατική τάξη. Στο Τζαρχάντ, εστίασε σε ζητήματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες των Αντιβάσι, ιδίως, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γης και της κοινότητας έναντι της αρπαγής των φυσικών πόρων στις εθνο-φυλετικές περιοχές τους. Ήταν άγρυπνος ενάντια σε όλες τις πολιτικές που παραβιάζουν τα ειδικά συνταγματικά και νομικά δικαιώματα των Αντιβάσι …. Ο ατελείωτος αγώνας του Swamy ενάντια στον εκτοπισμό και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Αντιβάσι από την κυβέρνηση και τις εταιρίες εμπόδισε αρκετός φορές να προωθήσουν το είδος του μοντέλου που προτιμούν - ανάπτυξη που καταστρέφει τους πολλούς ενώ ευνοεί τους λίγους, προάγει την ανισότητα και την αδικία και είναι αιτία για περιβαλλοντικές και οικολογικές καταστροφές. Κατά συνέπεια από παλιά είχαν γίνει συνεχείς προσπάθειες από τους ισχυρούς να τον κάνουν να σιωπήσει» .


Ο Stan Swamy συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου του 2020 από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA). Είχαν προηγηθεί αστυνομικές επιδρομές στο σπίτι για να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία οι οποίες ήταν άκαρπες. Είχε μπει στο στόχαστρο με την κατηγορία πως συνεργάζονταν με το παράνομο ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό). Ορισμένες πρωτοβουλίες του να συμπαρασταθεί σε φτωχούς χωρικούς που είχαν ριχθεί στις φυλακές με την κατηγορία πως ήταν Μαοϊκοί συμμετέχοντας σε μια οικονομική καμπάνια αλληλεγγύης αλλά κυρίως η δράση του για τα κοινωνικά δικαιώματα τον κατέστησαν εχθρό του ινδικού αντιδραστικού κράτους. Κατηγορήθηκε πως ήταν από εκείνους που υποκίνησαν τις ταραχές της Πρωτοχρονιάς του 2018 στο χωριό Bhima Koregaon σε συνεργασία με τους παράνομους Μαοϊκούς. Ήταν ο μεγαλύτερος στην ηλικία από τους 16 ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, λογοτέχνες νομικούς και κοινωνικούς αγωνιστές που έχουν κατηγορηθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση και βρίσκονται στις φυλακές ή σε συνθήκες περιορισμού. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας με γνωστότερο τον συγγραφέα Βαραβάρα Ράο. Όλοι τους είναι προφυλακισμένοι με γελοία και κατασκευασμένα στοιχεία σε μια υπόθεση στην οποία είναι ολοφάνερη η σκοπιμότητα εκ μέρους της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μόντι και των φασιστικών κύκλων που είναι σύμμαχοι της.

Ο πατέρας Stan Swamy δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης του ίδιου αλλά και των φτωχών Ινδών –που όπως έλεγε –βρίσκονται στην φυλακή για χρέη χωρίς να ξέρουν καλά-καλά τον λόγο σε άθλιες συνθήκες που επιδείνωσε η πανδημία. Κράτησε περήφανη στάση ολους αυτούς τους μήνες, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στέλνοντας μηνύματα διαρκούς αντίστασης. Οι ινδικές κρατικές αρχές στην πραγματικότητα του επέβαλλαν την ποινή του θανάτου δίχως έστω να τον δικάσουν! Από χθες στην Ινδία αλλά και πέρα από αυτή η κατακραυγή μεγαλώνει γι αυτήν την αποτρόπαια και δειλή πράξη.

Δ.Π. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: