18 Σεπτεμβρίου 2021

Αθήνα | Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη Στρατιωτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη νέα συμφωνία για τις βάσεις (φωτογραφίες και βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Σεπτέμβρη συγκέντρωση και πορεία, στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και στη νέα συμφωνία που προβλέπει την παραπέρα μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου των αμερικανοΝΑΤΟϊκων ιμπεριαλιστών, με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και με αναβάθμιση των υπαρχόντων. Το ΚΚΕ(μ-λ) καλούσε σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική απαγόρευση των συγκεντρώσεων που επιβλήθηκε σε εκτεταμένη περιοχή του κέντρου, λόγω της «περιφερειακής συνόδου των μεσογειακών κρατών και του συνέδριου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ» (http://www.kkeml.gr). Την πρόταση για μια τέτοια κινητοποίηση για την Παρασκευή 17/9, είχε θέσει η Οργάνωσή μας σε σύσκεψη που έχε καλέσει το ΝΑΡ την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε για συνυπογραφή του προτεινόμενου πλαισίου. Μια σύσκεψη ωστόσο που δεν κατέληξε, ενώ στις 16/9 ανακοινώθηκε τελικά κάλεσμα Οργανώσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ, ν.ΚΑ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ Σπάρτακος καθώς και Π.Α.Κ.Σ. και Δίκτυο Σπάρτακος) σε συγκέντρωση στα Προπύλαια για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στο χώρο των Προπυλαίων, ωστόσο, είχε μεταφερθεί, λόγω της απαγόρευσης, και «καταλαμβάνοντάς» τον, η συγκέντρωση που καλούσε το ΣΕΚ στο Σύνταγμα, με την «πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» Μια συγκέντρωση με μικροφωνική και ομιλητές, παρόλο που ήδη προϋπήρχε το κάλεσμα της Οργάνωσης μας, καθώς και των άλλων Οργανώσεων, για συγκέντρωση ενάντια στη Στρατιωτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ! Τα μπλοκ του ΣΕΚ πραγματοποίησαν στη συνέχεια τη δική τους πορεία, προς Ομόνοια και Σταδίου.


Παρά την αναντίστοιχη με τη σοβαρότητα του ζητήματος μαζικότητα (και την απουσία πολλών απ΄ αυτούς που καλούσαν), τα μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ), του ΝΑΡ και ν.ΚΑ, του Π.Α.Κ.Σ., του «Δικτύου Σπάρτακος» και της ΔΕΑ που βρέθηκαν στη συγκέντρωση, πραγματοποίησαν πορεία προς Πανεπιστημίου – Σταδίου, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ την ακολουθούσαν, από κάποια απόσταση. Φτάνοντας μέχρι το σημείο της απαγόρευσης, στο ύψος της Πλατείας Κολοκοτρώνη, όπου είχε αποκλειστεί με κλούβες της αστυνομίας, το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) κατήγγειλε ξανά την απαγόρευση και φώναζε αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα και υπέρ της φιλίας των λαών. Η πορεία επέστρεψε στα Προπύλαια όπου ολοκληρώθηκε. Η ανάγκη ανάπτυξης μαζικού κινήματος ενάντια στη νέα συμφωνία για τις βάσεις, στην εντεινόμενη αμερικανοΝΑΤΟϊκη παρουσία και τα σχέδια πολέμου των ιμπεριαλιστών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: