23 Νοεμβρίου 2021

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣIΑΣΗ | "Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς;"

Σε μια εποχή που συστηματικά επιχειρείται το ξαναγράψιμο της ιστορίας και η συκοφάντηση του κομμουνιστικού κινήματος με μια πολυμέτωπη ιδεολογική επίθεση, κεντρικό στοιχείο και κοινό παρονομαστή αποτελεί η επίθεση κατά του Στάλιν.Είναι σημαντικό λοιπόν για όσους ενδιαφέρονται να αντισταθούν σ΄αυτή την επίθεση να γνωρίζουν κείμενα συγγραφέων που –με νηφάλια αλλά ξεκάθαρη ματιά και ερευνώντας τις πηγές- προσφέρουν τόσο στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, (τόσο βάναυσα διαστρεβλωμένης από την αντιδραστική αναθεωρητική ιστοριογραφία) όσο και στην ιδεολογική συγκρότηση κάθε γενιάς που μπαίνει στους αγώνες.

Ενα τέτοιο βιβλίο είναι αυτό του Δημήτρη Κρέμου με τίτλο «Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς;» ( εκδόσεις Παρασκήνιο, Αθήνα 1999). Πρόσφατα έπεσε ξανά στην αντίληψή μας και θεωρήσαμε ότι αξίζει να διαβαστεί από όλους, παλιούς και νέους αγωνιστές. Ιδού λοιπόν μια μικρή βιβλιοπαρουσίαση από το Στέλιο Αγκούτογλου.

"Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς;"
 
Παίρνοντας πρόσφατα στα χέρια μου το βιβλίο του Δημ. Π. Κρέμου με τίτλο "Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησσαρίονοβιτς" από την βιβλιοθήκη του ΚΚΕ(μ-λ) στη Θεσσαλονίκη, ανακάλυψα ένα μικρό διαμαντάκι. Ανακάλυψα επίσης αυτόν τον εξαίρετο Άνθρωπο, τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου, αλλά και άλλων -πλέον των εκατό!- βιβλίων και μελετών. Ένας πολύ-επιστήμονας, που στα γραπτά του προσεγγίζει μια μεγάλη γκάμα από ζητήματα, από πυρηνική χημική- φυσική- θεωρητική και πυρηνική μόλυνση και προστασία, από συγκριτική γλωσσολογία και σημειολογία, μέχρι την ιστορία επιστημών και τεχνών, παράλληλα με την επίδοσή του στην ζωγραφική, τις έξι γλώσσες που μιλούσε και ο κατάλογος συνεχίζεται.. και είναι πολύ μεγάλος, όπως ήταν και αυτός ο Άνθρωπος.

Η αναφορά λοιπόν του Δ. Κρέμου στον βίο και την πολιτεία του Στάλιν, ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια, μέχρι τον θάνατό του και τι επακολούθησε μετά μέχρι τον Γκορπατσώφ και τον Γιέλτσιν, είναι αναφορά που στηρίζεται σε στοιχεία, αποφάσεις οργάνων και ντοκουμέντα, που δικαιώνουν τον συγγραφέα και τα γραφόμενά του. Γι' αυτό σημειώνω κι' εγώ ότι μάλλον έχει δίκιο ο Δημήτρης Κρέμος για τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς!

Η προσπάθεια αποδόμησης και συκοφάντησης του Στάλιν δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, ξεκινάει πριν το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, για να συνεχιστεί μετά τον θάνατο του Λένιν με ιδιαίτερη ένταση και να κορυφωθεί μετά την νίκη του σοβιετικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου ενάντια στο φασιστικό άξονα Γερμανίας- Ιταλίας- Ιαπωνίας.

Το βιβλίο λοιπόν βάζει ένα μικρό αλλά σημαντικό λιθαράκι τόσο στην αποκατάσταση ιστορικών γεγονότων όσο και στο ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. Η ιστοριογράφηση που γίνεται από τον συγγραφέα είναι κάτι που πρέπει ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να έχει υπ' όψη του, γιατί βοηθάει την πολιτική σκέψη, όχι μόνο για να γνωρίσουμε το παρελθόν, αλλά να διδαχθούμε για το σήμερα και το αύριο του κινήματος των λαών και της μακρινής πορείας που έχουν να διανύσουν, μέχρι την τελική ΝΙΚΗ τους. Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που έχει να γνωρίσει ο κάθε αναγνώστης ή αναγνώστρια, αλλά θα προτρέψω τον καθένα να διαβάσει αυτό το βιβλίο και να ανοίξουμε και πάλι αυτό το ζήτημα, όχι μόνον ως μία επέτειο, αλλά ως κάτι χρήσιμο για τις ανάγκες και τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Στέλιος Αγκούτογλου

Το βιβλίο διατίθεται στην Αθήνα από το βιβλιοπωλείο ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, στη Θεσσαλονίκη από το στέκι Σφεντόνα, στην Ξάνθη από το στέκι Ρωγμή και στα Γιάννενα από το Αριστερό Στέκι Νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: