10 Φεβρουαρίου 2022

Αναδρομή επιθέσεων και πολιτικών διώξεων ενάντια στο μ-λ κίνημα, στο ΚΚΕ(μ-λ) και στα μετωπικά του σχήματα


Το παρακάτω άρθρο, που γράφτηκε από σύντροφο μας, έναν απ΄ τα 12 μέλη του ΚΚΕ(μ-λ), απ΄ τους 62 συλληφθέντες της 6ης του Δεκέμβρη 2020, που παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 29/11/21, με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και η οποία αναβλήθηκε για τις 16/9/22, επιδιώκει να συγκεντρώσει και να παραθέσει το σύνολο των διώξεων, των δικών, αλλά και των επιθέσεων που έχει δεχθεί απ’ το σύστημα, το ΚΚΕ(μ-λ), τα μετωπικά του σχήματα, αλλά και το μ-λ ρεύμα συνολικότερα.

Προφανώς, δεν αγνοούμε και δεν «αδικούμε», σε καμία περίπτωση, τις διώξεις, τη βία και την καταστολή που έχουν δεχθεί εδώ και δεκαετίες απ’ το σύστημα και τους μηχανισμούς του, άλλοι πολιτικοί χώροι, συλλογικότητες και οργανώσεις του κινήματος. Άλλωστε η πολιτική της φασιστικοποίησης στρέφεται συνολικά ενάντια στο λαό, στις αντιστάσεις του και στο κίνημα.

Σε περίπτωση επίσης που απ΄ το παρακάτω άρθρο έχει «διαφύγει» αναφορά σε κάποιες περιπτώσεις διώξεων και επιθέσεων που αφορούν το ΚΚΕ(μ-λ) και το μ-λ κίνημα, αυτές μπορούν να κατατεθούν.


Αναδρομή επιθέσεων και πολιτικών διώξεων ενάντια στο μ-λ κίνημα, στο ΚΚΕ(μ-λ) και στα μετωπικά του σχήματα

Η ποινικοποίηση της πολιτικής, συνδικαλιστικής και αγωνιστικής έκφρασης και δράσης υπήρξε πάντα το «νομιμοποιητικό ομοίωμα» της βίαιης καταστολής των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αντιδράσεων. Δίπλα στα κλομπ και τα χημικά των κατασταλτικών μηχανισμών διαμορφώνεται ένα σκληρό νομικό καθεστώς με τον ίδιο στόχο: την καταστολή των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αντιδράσεων και διεκδικήσεων για ζωή και δουλειά με δικαιώματα και ελευθερίες.

Οι εκατοντάδες προσαγωγές, συλλήψεις και διώξεις στον καιρό της πανδημίας και με την κατηγορία της ««παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης μεταδοτικής ασθένειας» είναι η… «Covid-19» εκδοχή των κάθε λογής υποκριτικών κατηγορητηρίων κατά αγωνιστών. Προηγήθηκαν και, σίγουρα, θα ακολουθήσουν και άλλα κατηγορητήρια που «μασκαρεύουν» με νομικά επιχειρήματα διώξεις καθαρά πολιτικές. «Διατάραξη κοινής ησυχίας», «παρακώλυση συγκοινωνιών», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας», «περιύβριση» και «αντίσταση κατά της αρχής», «υποκίνηση σε εγκληματικές πράξεις», «απειλή κατά της κρατικής ή δημοσίας ασφάλειας», «εσχάτη προδοσία» κατά… θεών, δαιμόνων και ανθρώπων.

Στο στόχαστρο πάντα ο λαός, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το μ-λ κίνημα και η οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ) με τα μετωπικά του σχήματα, δύο πολιτικά υποκείμενα που, αν και δεν ταυτίζονται, «συγγενεύουν» στενά, μέσω μιας μακράς και ταραγμένης κοινής ιστορικής πορείας, συμπεριλήφθηκε σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Σε μια καταγραφή που καλύπτει μια χρονική περίοδο αρκετών δεκαετιών και εκτείνεται από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την ηπειρωτική Ελλάδα έως την Σάμο. Με πιο πρόσφατη τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη 12 μελών και στελεχών του ΚΚΕ(μ-λ), (μεταξύ των οποίων και του Γραμματέα της οργάνωσης), στο πλαίσιο της σύλληψης 62 αγωνιστών στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 του Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα. Σύλληψη και Δίκη που προκάλεσε ένα μαζικό κίνημα συμπαράστασης και για τις οποίες έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί εκτενώς.

Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά…

Αθήνα 1975

Στις 26 Μάρτη του 1975 δικάζεται με «αυτόφωρη» διαδικασία και κατηγορία για «αντίσταση κατά της αρχής» ο Δημήτρης Καρακώστας, φοιτητής Γεωπονικής και τότε στέλεχος της ΠΠΣΠ, που είχε συλληφθεί στις 23 Μάρτη ύστερα από επίθεση της αστυνομίας σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς έκτακτους υπαλλήλους του ΟΠΑΠ. Αναπτύσσεται μαζικό κίνημα συμπαράστασης. Η καταδικαστική απόφαση για 5μηνη φυλάκιση προκαλεί μαζικές αντιδράσεις στο ακροατήριο του δικαστηρίου στο οποίο επιτίθεται η αστυνομία! Από την επίθεση αυτή δεν γλιτώνουν ούτε οι δημοσιογράφοι.

Αθήνα 1975-76

Τον Ιούλη του 1976 ο Γιάννης Χοντζέας δικάζεται για «περιύβριση αρχής», ως συντάκτης μιας προκήρυξης της Οργάνωσης Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), του Ιούλη του 1975, υπέρ του αγώνα των οικοδόμων ενάντια στον αντεργατικό νόμο 330 του Λάσκαρη (…αυτού, που ήθελε να καταργήσει την ταξική πάλη), της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Καταδικάστηκε σε 5μηνη φυλάκιση για το κάλεσμα στη μεγάλη ιστορική απεργιακή διαδήλωση των οικοδόμων της 23ης του Ιούλη 1975, που χτυπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής, με δεκάδες τραυματίες.

Θεσσαλονίκη 1979

Στις 11 Νοέμβρη 1979, ύστερα από επίθεση της αστυνομίας σε απαγορευμένη αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 1.000 διαδηλωτές και όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ(μ-λ), ενάντια σε φασιστοσύναξη για την απελευθέρωση των χουντικών, συλλαμβάνονται και σέρνονται μαζί με άλλους αγωνιστές σε δίκη-παρωδία οι σύντροφοι Στέλιος Αγκούτογλου και Γιάννης Κελεσίδης. Αρχικά καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για «περιύβριση αρχής και πρόκληση κινδύνου δια λιθοβολισμού», για να αθωωθούν στη συνέχεια στο Εφετείο.

Αθήνα 1996-99

Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία κλιμακώνεται με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγές και με τους… ανθρωπιστικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς να ισοπεδώνουν πόλεις και μεγάλα τμήματα του Βελιγραδίου. Για 78 ολόκληρες μέρες οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ισοπεδώνουν τη χώρα και μακελεύουν το λαό της. Ένα μεγάλο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αναπτύσσεται.

Στη διάρκεια αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής παρέμβασης του ΚΚΕ(μ-λ) στο Περιστέρι, 3 περιπολικά περικυκλώνουν συντρόφους του ΚΚΕ(μ-λ), που έγραφαν αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στο τοπικό αστυνομικό τμήμα οδηγούνται οι σ. Ζήσης Γκέρτσος και Ευγενία Λυλάκου για «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» (συνθηματογράφηση σε τοίχο). Κατά τη διάρκεια της κράτησης, αξιωματικός ρωτάει τους αστυνομικούς αν τα συνθήματα είναι κόκκινου ή μπλε χρώματος (!), γεγονός που… μαρτυρά τον «μη πολιτικό χαρακτήρα» της δίωξης. Μετά από ολονύχτια κράτηση οδηγούνται την επόμενη μέρα στη ΓΑΔΑ. Στη δίκη που ακολουθεί οι σύντροφοι καταδικάζονται σε 20 ημέρες φυλάκιση με αναστολή και αφήνονται ελεύθεροι.

Αθήνα 2005-2011

Στις 23 Μάρτη του 2011 πραγματοποιείται η δίκη του σ. Αντρέα Βογιατζόγλου, που μαζί με άλλους 7 αγωνιστές της Επιτροπής Αγώνα διώχθηκε για τη συμμετοχή του σε συγκέντρωση της 27/2/2005 για την υπογειοποίηση του Προαστιακού, στους Αγίους Αναργύρους με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η δίκη (εξ αναβολής από το 2009) χαρακτηρίστηκε από αντιφάσεις και ψέματα του μάρτυρα αστυνομικού, που παραδέχτηκε ότι μετέφερε όσα του έλεγαν οι προϊστάμενοι του (!), ενώ το μαζικό κίνημα συμπαράστασης πέτυχε την αθώωση του, όπως και των άλλων αγωνιστών.

Θεσσαλονίκη 2011

Δολοφονική βομβιστική επίθεση στο στέκι «Σφεντόνα».

Στις 5 τα ξημερώματα της 5ης Φλεβάρη 2011 εξερράγη βομβιστικός μηχανισμός στην είσοδο του στεκιού νεολαίας «Σφεντόνα» των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η ισχυρή έκρηξη προκαλεί σοβαρές ζημιές σε όλη την γειτονιά, σε αμάξια και πολυκατοικίες και, φυσικά, στο ίδιο το στέκι. Το γεγονός ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη (δίπλα στην Εγνατία) και πολλοί άνθρωποι διέρχονται συνέχεια από το σημείο δείχνει ότι ήταν μια δολοφονική εγκληματική ενέργεια, που ήθελε να προκαλέσει θύματα.

Για δεύτερη φορά το στέκι «Σφεντόνα» έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, σαν κρίκος μιας αλυσίδας παρόμοιων επιθέσεων σε κινηματικούς χώρους στην Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά.

Σάμος 2013-15

Καταδίκη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου (δίκη δύο ημερών 1-2/10/15) σε 20μερη φυλάκιση με αναστολή ενός έτους και χωρίς δικαίωμα έφεσης για τον σ. Νίκο Παπαβασιλείου και τρείς άλλους αγωνιστές (συναδέλφους στην ΕΛΜΕ Σάμου). Με κατηγορία ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου, που έγινε στις 16-17/9/2013 στο πλαίσιο του μαζικού αγώνα-πανελλαδικής απεργίας των εκπαιδευτικών ενάντια στις «διαθεσιμότητες»-απολύσεις που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη την εκπαίδευση, ενάντια στο κλείσιμο σχολείων και των νέων ταξικών μέτρων απέναντι στους μαθητές. Άμεσος στόχος της κατάληψης, όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, ήταν να μην σταλεί στην περιφερειακή Διεύθυνση, η λίστα των δεκάδων διαθεσίμων εκπαιδευτικών που είχε διαμορφώσει η ΔΙΔΕ Σάμου.

Η δίωξη ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε… επιτυχώς το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργώντας ένα μαζικό κίνημα συμπαράστασης, με πολλές δεκάδες ψηφίσματα από σωματεία και συλλογικότητες από όλη τη χώρα. Με τη μαζική συμπαράσταση εκατοντάδων αλληλέγγυων εργαζομένων, σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και φορέων από όλους τους χώρους του Δημόσιου του νησιού, από τα εκπαιδευτικά σωματεία της Ικαρίας, αλλά και από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, από φοιτητές και νεολαίους.

Σάμος 2016

Με χειροπέδες προσάγονται στις 22/10/16 από το ΚΥΤ Σάμου 14 αγωνιστές. Μεταφέρονται με κλούβα στο Αστυνομικό Τμήμα Σάμου και κρατούνται για πάνω από μία ώρα… για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ είχαν ήδη δείξει ταυτότητες στο ΚΥΤ. Η κατηγορία προς διερεύνηση ήταν ότι είχαν επισκεφτεί με συλλογική απόφαση το Κέντρο Κράτησης και συνομιλούσαν με πρόσφυγες, ότι διακινούσαν ανακοίνωση έκφρασης αλληλεγγύης και καλέσματος σε κοινό αγώνα με το λαό του νησιού. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν οι σ. Νίκος Παπαβασιλείου, Γιάννης Κελεσίδης, Αντώνης Αρχοντούλης, Βασίλης Καλόγηρος, Πηνελόπη Αβουζουκλίδου, που κρατήθηκαν για μία ώρα, πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και η προσαγωγή, προκειμένου να εμποδιστεί η συζήτηση των 14 αγωνιστών με τους δεκάδες πρόσφυγες που συνέρρεαν δίπλα τους, είναι μια απτή απόδειξη της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης και του συστήματος αλλά και των επιδιώξεων ενάντια στο λαό και στη νεολαία της χώρας. Της κυβερνητικής πολιτικής που, με «αντιρατσιστικό μανδύα», απαγορεύει τη συνάντηση του λαού και της νεολαίας της χώρας με τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και λεηλασιών. Σύμφωνα με τα τότε επίσημα στοιχεία 2.300 πρόσφυγες φυλακίστηκαν σε Κέντρο χωρητικότητας 800 ατόμων, σε απάνθρωπες συνθήκες. Στρώνοντας το έδαφος στις φασιστικές, ρατσιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις.

Ξάνθη 2016

Μετά από μήνυση καθηγητή, 11 φοιτητές μέλη φοιτητικών παρατάξεων κλήθηκαν στον εισαγγελέα Ξάνθης. Οι φοιτητές συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά της καθηγητικής αυθαιρεσίας και της πολιτικής των ταξικών φραγμών. Κατηγορήθηκαν για δημιουργία κλίματος βίας και τρομοκρατίας στο χώρο του πανεπιστήμιο σε βαθμό… κακουργήματος! Μεταξύ των φοιτητών ήταν και τρεις σύντροφοί μας, μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι Στέφανος Ματσούκας, Βασίλης Κεραμιδιώτης, Κωνσταντίνος Λώλης. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των φοιτητών πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Σάμος 2019

Προσαγωγή των σ. Νίκου Παπαβασιλείου και Αντώνη Αρχοντούλη στην παραλία της πόλης της Σάμου στις 15/10/19, όπου εξελισσόταν μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προσφύγων/μεταναστών στο Λιμεναρχείο Σάμου. Η προσαγωγή γίνεται με την κατηγορία ότι… συνομιλούσαν με πρόσφυγες και τους «υποκινούσαν σε ξεσηκωμό». Δηλαδή, λόγω έκφρασης αλληλεγγύης και διατύπωσης θέσεων διεκδίκησης δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη της Σάμου εκφράζοντας την οργή τους για τις απάνθρωπες συνθήκες και τη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Οι σ. εκπαιδευτικοί του ΚΚΕ(μ-λ) και εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών και της ΛΑ-ΑΑΣ, καθώς συνομιλούσαν με τους πρόσφυγες βρέθηκαν περικυκλωμένοι από δυνάμεις του Λιμενικού.

Αρχικά η προσαγωγή των δύο σ. εκπαιδευτικών έγινε με την κατηγορία της «υποκίνησης»! Στη συνέχεια, όμως, και μετά από τις έντονες αντιδράσεις των δύο εκπαιδευτικών, αλλά και τη συμπαράσταση άλλων πολιτών που βρέθηκαν στο χώρο, οι άνδρες του Λιμενικού «αρκέστηκαν» να τους οδηγήσουν στο Λιμεναρχείο για εξακρίβωση στοιχείων. Από εκεί αφέθηκαν ελεύθεροι μαζί με τις απαραίτητες «υποδείξεις» να αποφεύγουν «συναντήσεις και διαβουλεύσεις» με τους πρόσφυγες/μετανάστες, χωρίς την παρουσία και την άδεια των αρχών.

Θεσσαλονίκη 2020

Αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε προσαγωγές μελών κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που διαδήλωναν για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, τον Νοέμβρη του 2020. Η διαδήλωση είχε προορισμό το αμερικανικό προξενείο, ενάντια την απαγόρευση της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των συναθροίσεων με πρόσχημα την προστασία (…του αμερικανικού προξενείου;) από τον κορωνοϊό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο σύντροφος του ΚΚΕ(μ-λ) Ν. Ματσούκας, που κατηγορήθηκε για συμβολή στη διασπορά του κορωνοϊού, τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης φορούσε μάσκα την οποία… κατέβασε ο αστυνομικός που τον συνέλαβε! Επίσης, κατηγορήθηκε (…σύμφωνα με το έθιμο) για «φθορά δημόσιας περιουσίας», επειδή, δήθεν, προκάλεσε φθορές σε μοτορόλα αστυνομικού.

Η δίκη του, όπως και όλες οι αντίστοιχες, πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβρη του 2022.

Επίσης, ακυρώθηκαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους συντρόφους Κώστα Καμαρέτσο, Φωτεινή Σαλονικίδου, Αθηνά Χαρτζουλάκη, Ελένη Στριμπάκου, μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ(μ-λ) στην Θεσσαλονίκη, που προσπάθησαν, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, να καταθέσουν λουλούδια και να αναρτήσουν πανό στα κάγκελα της εισόδου του Πολυτεχνείου, το πρωί της 17/11 του 2020. Η ακύρωση των προστίμων έγινε στη βάση της γενικευμένης κατακραυγής που δέχτηκε η κυβέρνηση για την καταστολή των κινητοποιήσεων και την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας εν όψει 17 Νοέμβρη και όχι μόνο. Η αυθαίρετη απαγόρευση των συναθροίσεων, η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η απροκάλυπτη βία της αστυνομίας και η έκθεση του λαού σε υγειονομικό κίνδυνο έχει προκαλέσει τη λαϊκή αποδοκιμασία και δυσαρέσκεια.

Στα Χανιά 6/12/2020

Κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου γίνονται 8 συλλήψεις αγωνιστών και εκκρεμεί η δίκη τους, που έχει οριστεί για το φθινόπωρο του 2022. Ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκονται οι σύντροφοι Νίκος Χαρτζουλάκης και Μυρτώ Περράκη.

Επίσης, επιβλήθηκαν πάνω από 20 πρόστιμα και… τηλεφωνικά πρόστιμα. Δηλαδή, πρόστιμα που δόθηκαν αργότερα από την Ασφάλεια Χανίων σε μέλη πολιτικών συλλογικοτήτων για την συμμετοχή στη συγκέντρωση! Πρόστιμα και τηλε-πρόστιμα επιβλήθηκαν στους συντρόφους Νίκο Χαρτζουλάκη, Μυρτώ Περράκη, Νεκτάριο Κοκολαντωνάκη (τηλεπρόστιμο), Αρτέμη Αρχολέων (τηλεπρόστιμο). Κατά όλων των πρόστιμων έγινε ομαδική προσφυγή.

Ηράκλειο 2020

Επέτειος του Πολυτεχνείου

Με 120 προσαγωγές «τίμησε» η κυβέρνηση την επέτειο του Πολυτεχνείο στο Ηράκλειο. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν 4 σύντροφοι/φισσες καθώς και μια συναγωνίστρια-μέλος μετωπικού σχήματος. Επιβλήθηκαν διπλά πρόστιμα (!) για… «άσκοπη μετακίνηση» και «συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση» (δηλ. συνολικά 3000 ευρώ!). Μετά την απόρριψη των ενστάσεων ασκήθηκε ομαδική προσφυγή κατά των εξοντωτικών προστίμων με άλλα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν οι σύντροφοι Ηλέκτρα Δέδε, Μαρίνος Κουφοπαντελής, Αντώνης Δρακωνάκης, Γιώργος Μπαμπαλετάκης.

Επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη, έγιναν δεκάδες προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και 4 προσαγωγές συντρόφων και ενός συναγωνιστή. Οι προσαγωγές έγιναν σε κοντινά σημεία της συγκέντρωσης. Σε 3 συντρόφους επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο για… «άσκοπη μετακίνηση». Στους προσαχθέντες είναι οι σύντροφοι Ηλέκτρα Δέδε, Μαρίνος Κουφοπαντελής και Παύλος Λυκάκης.

Θεσσαλονίκη 2021

Κυβέρνηση, Υπουργείο και όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος δηλώνουν αποφασισμένοι να τελειώνουν με τις «παθογένειες των ελληνικών Πανεπιστημίων». Ποιες είναι αυτές οι παθογένειες; Μα φυσικά οτιδήποτε μπορεί να πάει κόντρα στα σχέδιά τους. Τα φοιτητικά όργανα, οι σύλλογοι, οι συνελεύσεις η οργανωμένη πάλη των φοιτητών.. Θέλουν να επιβάλλουν ένα πλήρως αποστειρωμένο πανεπιστήμιο. Θέλουν να τελειώνουν με το φοιτητικό κίνημα!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι απειλές «περισπούδαστου» καθηγητή σε μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων στην Κτηνιατρική ΑΠΘ, τον Δεκέμβριο του 2021, επειδή αφισοκολλούσε. Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων μοιράστηκε στα αμφιθέατρα της σχολής με θετική ανταπόκριση. Βέβαια, οι απειλές επαναλήφθηκαν και δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Επίσης, επιθέσεις άγνωστης - μη εξακριβωμένης προέλευσης έχουν δεχτεί οι Αγωνιστικές Κινήσεις και σε άλλες σχολές του ΑΠΘ, με καταστροφή υλικών (τραπεζάκια, ταμπλό) και «κατέβασμα» αφισών των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Είναι ολοφάνερο ότι απέναντι στον αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό, αντιλαϊκό οδοστρωτήρα και τη βιομηχανία διώξεων του συστήματος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την υπεράσπιση των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Από τον δρόμο του αγώνα, της αντίστασης-διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης. Το ΚΚΕ(μ-λ) θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο αυτό, με κάθε κόστος.

Ζήσης Γκέρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: