04 Ιουνίου 2022

Νοιάζει τελικά έναν δεκαεπτάχρονο η δολοφονία του Λαμπράκη;

Το χθεσινό θέμα των Πανελληνίων έθιγε το θέμα της αξίας της Ιστορίας και της διδασκαλίας της. Δεν θα αναφερθώ στο ζήτημα της αξιολόγησης, ούτε στον βαθμό δυσκολίας των ερωτήσεων. Το ζήτημα της Ιστορίας όμως αξίζει να σχολιαστεί.

Σίγουρα η γνώση της Ιστορίας είναι σημαντική και το κείμενο του κ. Αλβανού εκφράζει τους περισσότερους ιστορικούς. Πόσο όμως το Υπουργείο Παιδείας και γενικά η αστική μας τάξη θέλει να μας διδάξει Ιστορία και μάλιστα ωφέλιμη για τους νέους; Είναι τα βιβλία της Ιστορίας αυτά που βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν την γνώση του παρελθόντος ή είναι γραμμένα με απλές παραθέσεις γεγονότων, γεμάτες ονόματα και ημερομηνίες; Ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν βιωματικές δράσεις, για την Ιστορία, αυτές όμως έχουν εξοβελιστεί από το πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία και επαφίενται στον πατριωτισμό των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, ζητήθηκαν βιωματικές δράσεις όταν την προηγούμενη περίοδο για μεγάλο διάστημα τα σχολεία ήταν κλειστά και είχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές υποστεί την τηλεκπαίδευση με όλα τα δεινά της. Ακόμα περισσότερο, σε λίγες μέρες που θα εξεταστούν οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Ιστορίας, οι βιωματικές δράσεις θα δώσουν την θέση τους στην γνωστή μέθοδο της παπαγαλίας.

Να μην μιλήσουμε για γεγονότα και περιόδους που έχουν εξοβελιστεί εντελώς από το μάθημα της Ιστορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το κείμενο του κ. Αλβανού προέρχεται από ένα βιβλίο για τον εμφύλιο, τον οποίον όμως δεν διδάσκονται ποτέ οι μαθητές σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ας μη μιλήσουμε για την παντελή έλλειψη προσπάθειας ανάδειξης της μνήμης στο σύνολο της κοινωνίας, πέρα από μερικές παράτες και καταθέσεις στεφάνων.

Η διδασκαλία της Ιστορίας είναι πολύ σοβαρό πράγμα και φυσικά δεν πρέπει να αφήνεται μόνο στους νικητές από τους οποίους γράφεται πολλές φορές εκδικητικά. Ας θυμηθούμε τον εξοβελισμό της Αντίστασης και του ΕΑΜ επί 40 σχεδόν χρόνια. Είναι όμως και υποκριτικό να ζητούνται από μαθητές ιδέες για την διδασκαλία της Ιστορίας όταν αυτή συστηματικά υποτιμάται, γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία της και ανασύρεται μόνο για εθνικιστικές κορώνες και αναφορές στους αρχαίους ημών προγόνους και τους ήρωες άλλων εποχών.

Τελικά, μάλλον η επιτροπή εξετάσεων θα έπρεπε να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν έχει ανασκευάσει την άποψη του ότι έναν δεκαεπτάχρονο δεν τον ενδιαφέρει η Δολοφονία Λαμπράκη και άλλα τέτοια που συνέβησαν παλιά.

Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: