26 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΘΗΝΑ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ - 12:00 μ.

Μπαράζ επιθέσεων δέχονται οι εμποροϋπάλληλοι αυτές τις ημέρες. Από τη "Μαύρη Παρασκευή" μέχρι την "Κυβερνοδευτέρα" μεσολαβεί ένα εξοντωτικό Σάββατο αλλά και μία καταπατημένη Κυριακή. Προφανώς, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το κεφάλαιο στο χώρο του εμπορίου, θέλει να κρύψει την πραγματικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επελαύνουν.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο όχι μόνο να αποκαλύψουν αυτήν την πραγματικότητα αλλά και να αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής που τη γεννά. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει να δώσουν αύριο Κυριακή τη μάχη της απεργίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. 

Η Ταξική Πορεία στην Αθήνα καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Καπνικαρέας.

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε το άρθρο που δημοσιεύεται στο φύλο 929 της Προλεταριακής Σημαίας που κυκλοφορεί σήμερα.


Μαύρο τριήμερο για τους εμποροϋπαλλήλους…

Ζωτικής σημασίας ο αγώνας για Κυριακάτικη αργία, 8ωρο και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς

Εδώ και μέρες δίνουν και παίρνουν οι διαφημίσεις για τις… πολυαναμενόμενες όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν προσφορές της Black Friday. Είναι προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο, αντιγραφοντας τα αμερικάνικα πρότυπα, θέλουν να παρουσιάσουν σαν φυσιολογική την ανθρωποφαγία, με τον καταναλωτή να ξεφτιλίζεται για να προλάβει την καλύτερη προσφορά, πατώντας κυριολεκτικά πάνω στο διπλανό του! Το γεγονός δε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προκειται καν για πραγματικές προσφορές, μιας κι οι επιχειρήσεις έχουν φροντίσει ν’ αυξήσουν τις τιμές τις προηγούμενες μέρες για να εμφανίσουν τώρα εκπτώσεις, είναι ενδεικτικό της κοροϊδίας.

Φέτος βέβαια η «γιορτή» είναι ακόμα μεγαλύτερη μιας και η «μαύρη Παρασκευή» συνέπεσε με το άνοιγμα των καταστημάτων για μια ακόμα Κυριακή. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της, πέρασε «στα κρυφά» τροπολογία μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη παρά την κατάργηση των «ενδιάμεσων εκπτώσεων» οι οποίες -υποτίθεται ότι- δικαιολογούσαν το κυριακάτικο άνοιγμα. Λόγω κακοκαιρίας, το υπ. Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει το άνοιγμα για την Κυριακή 13 Νοέμβρη, όπου όμως πραγματοποιούταν ο μαραθώνιος στην Αθήνα, οπότε με νέα τροπολογία κατέληξε ν’ ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 27 Νοέμβρη, ώστε να συνδυαστεί με τη «μαύρη Παρασκευή». Γιατί το τσάκισμα της Κυριακάτικης αργίας δεν ήταν αρκετό όπως προωθήθηκε τόσα χρόνια, αλλά πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Άλλωστε ο λόγος που ο λαός δεν ψωνίζει είναι ότι δεν έχει χρόνο και όχι ότι δεν έχει να φάει!

Λίγο πριν το «εορταστικό ωράριο», λοιπόν, ξεκίνησαν τα… «προεόρτια» με τους εργαζόμενους στο εμπόριο να έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα μαύρο τριήμερο, με εξαντλητικά ωράρια, εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία και μισθούς πείνας. Και, φυσικά, με την εργοδοτική τρομοκρατία πάντα παρούσα μην τυχόν και τολμήσει κανείς και σηκώσει κεφάλι μπροστά στο τσάκισμα κάθε ίχνους εναπομείναντος δικαιώματος. Είναι ολοφάνερο ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Γιατί το κέρδος πρέπει ν’ αυξηθεί και αυτοί που πρέπει να βάλουν πλάτη είναι οι εργαζόμενοι, για να μπορέσει να «ζωντανέψει η αγορά» ακόμα κι αν χρειαστεί να πεθάνουν οι ίδιοι. Το γεγονός δε ότι όλο αυτό το πανηγύρι στήνεται σε μια περίοδο που λαός και εργαζόμενοι βιώνουν ασφυκτική ακρίβεια μη γνωρίζοντας αν και πώς θα βγάλουν το μήνα, καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο προκλητική.

Κυβέρνηση και εργοδοσία τρίβουν τα χέρια τους. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι ψάχνουν την παραμικρή ευκαιρία για ν’ αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως βρίσκουν την ευκαιρία να πάνε ένα βήμα παρακάτω την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πολύ θα τους βόλευε οι συνθήκες της Black Friday και η δουλειά την Κυριακή να παγιωθούν και ν’ αποτελέσουν «κανονικότητα». Μ’ αυτόν το στόχο κινούνται κι όσο δεν βρίσκουν συλλογική απάντηση και αντίσταση θα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο στόχο τους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση. Να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία που καλέστηκε στις 27 Νοέμβρη κόντρα στη μαυρίλα που τους επιβάλλεται, υπερασπιζόμενοι την Κυριακάτικη αργία και παλεύοντας για 8ωρο, ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

(Από το τρέχον φύλλο, αρ. 929, της Προλεταριακής Σημαίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: