25 Νοεμβρίου 2022

Διαδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών υπό την απειλή χρήση βίας της αστυνομίας

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Μπορεί βέβαια η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές να θέλουν να φορέσουν το προσωπείο του φιλεύσπλαχνου συστήματος που προστατεύει τάχα τη γυναίκα αλλά για όποιον πορεύτηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. Πάνοπλη αστυνομία με δακρυγόνα και γκλοπ έτοιμη να ορμήσει πάνω στα μπλοκ των  οργανώσεων και των φεμινιστικών ομάδων. Το αποτέλεσμα να περιοριστεί η διαδήλωση από την Ομόνοια κιόλας στα 2 ρεύματα αλλά να γίνει. Το ΚΚΕ(μ-λ) είχε δώσει ραντεβού στην Πλατεία Κοραή και ενώθηκε με το υπόλοιπο σώμα της πορείας που ξεκίνησε από την Ομόνοια και συνέχισε έως και τη Βουλή. Πιο πριν συγκέντρωση υπήρχε στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ το ΣΕΚ και άλλους οι οποίοι και αυτοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς την παρουσία αστυνομίας.
Από το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) ακούστηκαν συνθήματα όπως "Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών εγκρίνει απολύσεις εγκύων γυναικών" καταγγέλλοντας έτσι την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν, πλασάροντας το παραμύθι του ανθρώπινου προσώπου της, αλλά και "Το γυναικείο ζήτημα είναι ταξικό, στο δρόμο θα λυθεί μέσα στο λαό", προσπαθώντας να βάλει τη κατεύθυνση που βλέπει σαν απάντηση στο γυναικείο ζήτημα τη λαϊκή πάλη και την ταξικότητα του ζητήματος. Κατεύθυνση σήμερα αναγκαία που όσο δεν οικοδομείται δημιουργείται σύγχυση για την ίδια τη φύση του προβλήματος αλλά και το χαρακτήρα της απάντησης. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα υπήρχαν 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις για το ίδιο ζήτημα (η ΟΓΕ καλούσε νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας) και μάλιστα υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που καλούσαν σε δράση με αφορμή την ημέρα ενάντια στην έμφυλη βία και όχι ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Πράγμα που δείχνει βασικές διαφοροποιήσεις στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση. Η διαδήλωση, παρ' όλη την τρομοκρατία, κατάφερε να ολοκληρωθεί και να κοντράρει τις δυνάμεις καταστολής.
ΥΓ. Μόνο ειρωνικό και προσχηματικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της εικόνας των πάνοπλων αστυνομικών που είχαν περικυκλώσει τη διαδήλωση και της εικόνας που προσβαλλόταν πάνω στο κτήριο της βουλής και καλούσε να μπει στοπ στη βία καλώντας στο 15900.


 




Δεν υπάρχουν σχόλια: