29 Ιανουαρίου 2023

Κατεχόμενη Παλαιστίνη | Τζενίν 26.1.2023

  

Νέο μαζικό έγκλημα των σιωνιστών

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 26/1 δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατοχής εισέβαλλαν και πολιόρκησαν το στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν με ισχυρές δυνάμεις ισραηλινών χαφιέδων, δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και ελεύθερους σκοπευτές, με σκοπό να βρουν και να σκοτώσουν αγωνιστές της Παλαιστινιακής Αντίστασης ενάντια στη ισραηλινή κατοχή της πατρίδας τους.




Ο κατοχικός στρατός είπε ότι η επιδρομή σε κρησφύγετο αγωνιστών της αντίστασης στον καταυλισμό ξεκίνησε μετά από «ακριβείς πληροφορίες» που δόθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet. Χρησιμοποίησαν πυραύλους και εκρηκτικά για να ανατινάξουν το σπίτι από το οποίο αμύνονταν οι μάρτυρες αγωνιστές. Στην επίθεση των Ισραηλινών, νεαροί μαχητές από άλλα σημεία απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των εισβολέων. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στις συγκρούσεις, αλλά υπέστησαν ζημιές αρκετά ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα από εκρηκτικούς μηχανισμούς των Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση που χαρακτήρισε ως σφαγή. Μεταξύ τους και μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των δολοφονημένων είναι ο 24χρονος Saeb Essam Mahmoud Azriqi, ο 26χρονος Izzidin Yassin Salahat, ο Abdullah Marwan al-Ghoul και ο Moatassem Abu al-Hassan. Ο Salahat αναγνωρίστηκε από τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ως μέλος των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Al-Aqsa ένοπλης οργάνωσης συνδεδεμένης με την Φατάχ και μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας της Π.Α. Στα θύματα περιλαμβάνεται και μια γυναίκα, η Magda Obaid, 60 ετών.

Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, με τους τραυματίες να καταφτάνουν συνεχώς στα νοσοκομεία, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις παρεμπόδιζαν τα ασθενοφόρα και τους γιατρούς, πυροβολώντας εναντίον τους. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε σε πένθος τριών ημερών για τους σημερινούς δολοφονημένους Παλαιστίνιους.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «επέμβουν επειγόντως για να παρέχουν προστασία στον παλαιστινιακό λαό και να σταματήσουν την αιματοχυσία παιδιών, νέων και γυναικών».

Ο Saleh al-Arouri, ένας ηγέτης του κινήματος της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι «η απάντηση της αντίστασης δεν θα καθυστερήσει».

Ο Youmna el-Sayed του Al Jazeera, που μεταδίδει ρεπορτάζ από τη Γάζα, είπε ότι παλαιστινιακές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, κήρυξαν ημέρα πένθους και κήρυξαν κατάσταση συναγερμού.

Η Τζενίν είναι μεταξύ των περιοχών της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τις εισβολές του τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την αυξανόμενη ένοπλη Παλαιστινιακή αντίσταση.

Ο Aleef Sabbagh, πολιτικός αναλυτής που ειδικεύεται στις ισραηλινές υποθέσεις, είπε ότι η επιχείρηση της Πέμπτης στην Τζενίν «πρέπει να γίνει αντιληπτή ως σήμα – είναι η πρώτη βολή σε μια επερχόμενη, μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση».

«Η έλλειψη απάντησης – αραβικής και διεθνούς – για αυτά που κάνει το Ισραήλ, το ενθαρρύνει να συνεχίσει τις επιδρομές και τις δολοφονίες του», είπε ο Sabbagh στο Al Jazeera.

«Για την στόχευση ασθενοφόρων και νοσοκομείων, για την αποτροπή παροχής βοήθειας σε τραυματίες, για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις –ακόμη και για την δολοφονία της Shireen Abu Akleh– δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης από το Ισραήλ. Εάν δεν υπάρξει πραγματική, ισχυρή απάντηση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει ατιμώρητα».

 

Η επιδρομή έγινε στη λεγόμενη Περιοχή Α, υπό τον παλαιστινιακό διοικητικό και αστυνομικό έλεγχο (υποτίθεται) σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Όσλο.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τον Ιανουάριο 2023 ανήλθε μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 29 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά. Τουλάχιστον 15 από τους νεκρούς ήταν από την Τζενίν. Περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε τέτοιες επιδρομές το 2022, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι.

 

(Επιλεγμένη αναδημοσίευση από το https://www.facebook.com/neaapopalestini)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: