13 Ιανουαρίου 2023

ΦΑΡΜΑΚΑ: Ελλείψεις, αυξήσεις και.. διαθέσεις


«Τα πολύ φθηνά φάρμακα πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος. Πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες έχουν τη διάθεση να παράξουν περισσότερα φάρμακα και πολλά από τα θέματα θα λυθούν άμεσα» δήλωσε η Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός  Υγείας. 

Τι σημαίνει ότι «έχουν τη διάθεση»; Ότι έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να παράξουν τα φάρμακα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε έλλειψη, αλλά θέλουν να στρώσουν το δρόμο προκειμένου να νομιμοποιηθεί στα μάτια των εργαζό
μενων, η αύξηση των τιμών όλων αυτών των φαρμάκων! Μια αύξηση που θα προστεθεί στις αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει! 

Η έλλειψη αυτών των φαρμάκων δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά φάρμακα και τους είναι γνωστό. Φυσικά δεν νοιάζονταν που πολλά από αυτά είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα για την αγωγή πολλών. Τώρα που έσκασε η φούσκα δημιουργούνται οι όροι για τη βασική τους στόχευση: το κέρδος. Έτσι δεν τους απασχολεί αν τα παιδιά μας έχουν άμεση ανάγκη αντιπυρετικά ή εισπνεόμενα.  Αλλά το πόσα θα βγάλουν πατώντας πάνω στη δική μας ανάγκη, επωφελούμενοι από αυτές τις ελλείψεις. Και όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά και στο πολιτικό.   

Γιατί ένας από τους κυριότερους στόχους τους, είναι να εμποδίσουν την εργατική τάξη και το λαό να έχουν το όποιο δικαίωμα πρόσβασης στη δωρεάν περίθαλψη. Δηλαδή να απεμπλακεί το κράτος από το κόστος  όχι μόνο των φαρμάκων αλλά συνολικά από αυτό που ονομάζουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για αυτό και μετακυλύουν  ακόμη μεγαλύτερο μέρος του κόστους στις δικές μας πλάτες. Για αυτό αυξάνονται οι συμμετοχές των συνταγογραρφημένων φαρμάκων. Για αυτό αυξάνονται οι τιμές συνολικά σε κάθε πτυχή της ιατροφαρμακευτική περίθαλψης. 

Ακόμη και η αναγκαστική συνταγογράφηση που μπορεί  να επιβάλλουν σε σκευάσματα που μέχρι χθες μπορούσαμε να τα αγοράσουμε χωρίς συνταγή, δε γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, προκειμένου να τα προμηθεύονται μόνο όσοι τα έχουν άμεσα ανάγκη όπως δήθεν δηλώνει το υπουργείο. Αποτελεί κι αυτό ακόμη ένα εμπόδιο στα πολλά για το λαό μας, στην πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη! 

Το είδαμε ακόμη πιο έντονα με την πανδημία. Που το υπέρτατο όπως λένε αγαθό, η υγεία, αποτέλεσε  -και αποτελεί- πεδίο ανταγωνισμών και αντιπαράθεσης των ξένων και ντόπιων κεφαλαιοκρατών με μόνο στόχο την αύξηση της κερδοφορία τους. 

Όσα μέτρα και να λάβουν, θα είναι είτε για να χρυσώσουν το χάπι, είτε για να θολώσουν τα νερά προς όφελός τους ενόψει εκλογών. Επί της ουσίας όμως ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί πραγματικά το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη είναι μόνο η  εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία. Μέσα από την ανάπτυξη της αντίστασης και της πάλης τους απέναντι στην πολιτική της ακρίβειας και της φτώχειας. Μέσα από την αναμέτρηση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

ΜΒ 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα απο το 2012 και μετα μειώνονται συνεχως.....με αλλεπάλληλα δελτία τιμών....Η τελευταία μείωση τρέχει αυτή την στιγμη και θα μπει σε ισχύ απο την 1η Φεβρουαριου....Αντίθετα αυτα που αυξάνονται συνεχώς και ανεξέλεγκτα, ειναι τα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) διοτι πλεον δεν υπόκεινται σε διατίμηση.....Αυτο ειναι και το αντίδωρο στην βιομηχανία για να αποδεχτεί την μείωση των λιανικών τιμών στα συνταγογραφούμενα. Ο ασφαλισμένος συμμετέχει σε όλο αυτό με την αύξηση της συμμετοχής που καταβάλει για τα φάρμακα που χρειάζεται και η οποία πολλές φορές είναι αντιστρόφως ανάλογη των μειώσεων των τιμών....