12 Ιανουαρίου 2023

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Πολιτικών Οργανώσεων

Την Τετάρτη 11/01 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εκδήλωση της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Πολιτικών Οργανώσεων για τον «Πόλεμο στην Ουκρανία και τον Ελληνο-Τουρκικό ανταγωνισμό στο Αιγαίο». Από πλευράς της εισήγησης αναγνώστηκε η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, ενώ έπειτα ακολούθησαν τοποθετήσεις από τις οργανώσεις που απαρτίζουν την πρωτοβουλία.  

Από τις τοποθετήσεις των οργανώσεων, αναδείχθηκαν κοινές αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις που υπάρχουν. Με βάση ορισμένες από αυτές, μάλιστα, έφτασαν σε σημείο ανοιχτής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά (12 ναυτικά μίλια, κυριαρχικά δικαιώματα και Διεθνές Δίκαιο).  

Βασική έλλειψη της συζήτησης ήταν η κατεύθυνση παρσίματος κινηματικών πρωτοβουλιών που θα έχουν ως σκοπό να αναδείξουν στον λαό ότι η διέξοδος και η απάντηση στα σύννεφα του πολέμου βρίσκεται στο δρόμο και στον αγώνα. Έτσι εξηγείται ότι δεν υπήρξε από πλευράς διοργανωτών η παραμικρή κινηματική πρόταση, πέρα από γενικόλογες αναφορές στην ανάγκη καταδίκης του πολέμου, των ανταγωνισμών και του εθνικισμού.

Το ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε στην εκδήλωση με τοποθέτηση, αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα των εξελίξεων με βάση την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε νέα επίπεδα, την αντιδραστική ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και τα ιδιαίτερα καθήκοντα που προκύπτουν στην χώρα μας.  

Με βάση τον παράγοντα της εξάρτησης, την ανάγκη ανάγνωσης των ελληνοτουρκικών από την πλευρά των συμφερόντων των λαών και όχι του Διεθνές Δικαίου, ασκήθηκε κριτική στις τρομακτικές ευθύνες τις αριστεράς για το γεγονός ότι, ενώ το μέτωπο στην Ουκρανία καλά κρατεί, έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τελευταία αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Πολύ περισσότερο που διαφαίνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξουν αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις και δράσεις, εξ αιτίας λαθεμένων αντιλήψεων αλλά και του γεγονότος της προεκλογικής περιόδου και της εστίασης πολλών δυνάμεων στην εκλογική καταγραφή και όχι στην ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης.

Στο τέλος της παρέμβασης, από την πλευρά του ΚΚΕ(μ-λ) κατατέθηκε η πρόταση προς τις δυνάμεις, εντός κι εκτός της Πρωτοβουλίας, που συμμετείχαν για πλατιά πανελλαδική αντιπολεμική δράση το τριήμερο 17-18-19 Φλεβάρη με στόχο, στον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την όσο το δυνατόν μαζικότερη κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και του λαού! Στους παρευρεθέντες μοιράστηκε και η συγκεκριμένη πρόταση της οργάνωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: