29 Ιανουαρίου 2023

Για τη μεγάλη εκδήλωση προς τιμή του σ. Ανδρέα Βογιατζόγλου

Η μεγάλη αίθουσα του Σινέ STUDIO πλημμύρισε από κόσμο που ήρθε για να τιμήσει τη μνήμη του συντρόφου Ανδρέα Βογιατζόγλου, γραμματέα του ΚΚΕ(μ-λ) που έφυγε απ’ τη ζωή τον περασμένο Οκτώβρη, χτυπημένος απ’ τον καρκίνο για δεύτερη φορά. Ήταν όλοι εκεί! Οι σύντροφοί του, οι φίλοι και συγγενείς, οι μαθητές του και  εκπρόσωποι των οργανώσεων που συνεργάστηκε και αντιπαρατέθηκε στα πλαίσια του κινήματος. Πληθωρικός και δοτικός καθώς ήταν, άφηνε κομμάτια του εαυτού του σε όποιον τον συναναστράφηκε και κέρδισε τον σεβασμό όλων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο σχετικό με τη συμβολή του Αντρέα στην οργάνωση και το κίνημα.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, της προσφοράς και της πολιτικής κληρονομιάς του, τη συμβολή του στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα της οργάνωσης του ΚΚΕ(μ-λ) και του λαϊκού, εργατικού κινήματος, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο σ. Νίκος Παπαβασιλείου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του ιστορικού στελέχους σ. Στέλιου Αγκούτογλου, που κατέθεσε την πίστη του στην οργάνωση, στα στελέχη και τα μέλη της. Ο χαιρετισμός του πρώην γραμματέα σ. Βασίλη Σαμαρά, που αναφερόταν στην προσφορά  του συντρόφου Ανδρέα, ακούστηκε βιντεοσκοπημένος, γιατί, λόγω προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Οι εκπρόσωποι του TKP/ML χαιρετίζοντας, υπενθύμισαν τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέει τις δύο οργανώσεις και το καθήκον που έχουν αναλάβει απέναντι στους λαούς τους, Έλληνες και Τούρκους, που δεν είναι άλλο παρά να παλέψουν για να αποτραπεί ο άδικος πόλεμος ανάμεσα στις γείτονες χώρες.


Ο σ. Κώστας Μπεκιάρης έκλεισε το πολιτικό μέρος της εκδήλωσης αναλύοντας τα καθήκοντα της οργάνωσης για να μπορέσει να υπηρετήσει το κίνημα και τον λαό σε ένα περιβάλλον εχθρικό κι επικίνδυνο για τους λαούς, που το διαμορφώνει το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και την επίθεση στους λαούς και τη εργατική τάξη να συνεχίζεται.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις οργανώσεις: ΕΕΚ, Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΝΑΡ, ΑΡΑΣ, Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Επιτροπή υπεράσπισης της μνήμης και του έργου του Στάλιν και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που συμπαραστέκεται στη δίκη των διωκόμενων συντρόφων του ΚΚΕ(μ-λ).

Στον χώρο του φουαγιέ διατίθονταν επιλεγμένα κείμενα του σ. Ανδρέα Βογιατζόγλου, υλικά των εκδόσεων Εκτός των Τειχών, ενώ προβάλλονταν στις μεγάλες οθόνες στους τοίχους, στιγμιότυπα από τη 40χρονη δράση του ΚΚΕ(μ-λ).

Μετά τη Διεθνή, που τραγούδησαν όλοι, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, όπως θα ήθελε ο σύντροφος Ανδρέας που ποτέ δεν ξεχνούσε πως η πολιτική και οι αγώνες πρέπει να υπηρετούν και να στηρίζουν τους ανθρώπους και να καλλιεργούν τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Σε έναν ασυμβίβαστο κομμουνιστή, σε έναν πρωτοπόρο αγωνιστή, σε έναν ευαίσθητο άνθρωπο σαν τον σύντροφο Ανδρέα Βογιατζόγλου δεν ταιριάζουνε μνημόσυνα. Είναι αθάνατος γιατί ο σύντροφος Ανδρέας άφησε πολλά και πλούτισε με την κληρονομιά του την οργάνωση του ΚΚΕ(μ-λ) που τα 40 χρόνια προσφοράς και αγώνων της είναι άρρηκτα συνδεμένα με τον ίδιο. Η εκδήλωση ήταν μια υπόσχεση συνέχισης των αγώνων.



Τα ντοκουμέντα της εκδήλωσης, ομιλίες, βίντεο και φωτογραφικό υλικό θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: