01 Φεβρουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ | Για την Δίκη 11 Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων



Άλλοι 5 κατηγορούμενοι ολοκλήρωσαν σήμερα τις απολογίες τους. Αναφερόμενοι στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Τουρκία και το τουρκικό Κουρδιστάν τις τελευταίες δεκαετίες, εξήγησαν τις αιτίες και τις αφορμές που τους οδήγησαν να πάρουν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς και να αναζητήσουν προστασία στη χώρα μας. 

Οι γλαφυρές διηγήσεις ορισμένων από αυτούς έδωσαν μια ανάγλυφη εικόνα του τί περνούν όσοι υπερασπίζονται τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους και τα δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες στη γειτονική χώρα. Αλλά και στην Ελλάδα αποδεδειγμένα αναφέρθηκαν σε στοιχεία του γεγονότος ότι πέφτουν θύματα παρακολουθήσεων από τις ελληνικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. 

Εξίσου κατατοπιστική ήταν η περιγραφή της επιχείρησης-επίθεσης των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της οδού Αυλώνος στα Σεπόλια. Εκεί δεν βρέθηκε τίποτε που να τους εμπλέκει σε τρομοκρατική οργάνωση, πέρα από σημαίες και σύμβολα του διεθνούς, τουρκικού και κουρδικού κινήματος. Για τα επίμαχα ευρήματα, δήλωσαν όλοι ότι δεν γνώριζαν τίποτε. 

Αναφέρθηκαν ορισμένοι από αυτούς στα πιστοποιημένα βασανιστήρια στις φυλακές της Τουρκίας που τους έχουν αφήσει βλάβες στην υγεία τους αλλά και στα ψεύδη του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής που υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων. 

Με έναν πηγαίο αυθορμητισμό οριοθέτησαν τα γεγονότα ζητώντας την αθώωση τους από όλες τις κατηγορίες. 

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με τις απολογίες των τελευταίων 4 κατηγορουμένων. Στη συνέχεια θα οριστεί/ούν νέα/ες δικάσιμος/μοι για την αγόρευση-πρόταση της εισαγγελέα της έδρας καθώς και των συνηγόρων υπεράσπισης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: