01 Φεβρουαρίου 2023

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ | Η πολιτική του συστήματος μετατρέπει το δικαίωμα στην υγεία σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς!

Το δικαίωμα του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη τσακίζεται και πετσοκόβεται μεθοδικά από την κυβέρνηση, σε συνέχεια της ίδιας πολιτικής που εδώ και χρόνια οδηγεί το σύστημα υγείας σε διάλυση.

Η επίθεση είναι πολλαπλή:

Το νέο νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο, αλλά και οι ιδιώτες γιατροί θα προσλαμβάνονται στα δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση. Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας πει η κυβέρνηση ότι δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την υποστελέχωση, τις τραγικές ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό και τις υποδομές των νοσοκομείων; Για το καπιταλιστικό σύστημα, η Υγεία δεν αποτελεί δικαίωμα του λαού, αλλά εμπόρευμα. Αυτή την αρχή υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες, εντείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική με τη προώθηση μέτρων που ενισχύουν την κερδοφορία των ιδιωτικών μεγαλοκλινικών αλλά και εισάγουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Με τις εργασιακές συνθήκες των γιατρών να είναι στον αέρα, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Φυσικά ο σκληρός ανταγωνισμός στην εργασιακή ζούγκλα, θα αφήσει στο απυρόβλητο το καθηγητικό κατεστημένο και τους μεγαλογιατρούς και κλινικάρχες που με τις διασυνδέσεις τους με τις κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θησαυρίζουν και ιδιωτικά και στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο τελικός αποδέκτης αυτού του χάους θα είναι ξανά τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα που θα βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη (την περίοδο που τα είδη πρώτης ανάγκης ήδη εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα) ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη. Αν δεν έχουν να πληρώσουν, θα μπαίνουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής για τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία και γενικότερα θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας δεύτερης κατηγορίας.

Ο λαός μένει απροστάτευτος !

Το έδαφος για όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ήταν ήδη στρωμένο. Το πρόσφατο σοκαριστικό περιστατικό με τον 6χρονο από τα Γρεβενά που χρειαζόταν νοσηλεία σε ΜΕΘ και έπρεπε να διανύσει 400 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο σαράβαλο, είναι ενδεικτικό της κατάστασης στα επαρχιακά νοσοκομεία.

Η αναστολή των χιλιάδων χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων δείχνει την παντελή αδιαφορία του συστήματος για την ανθρώπινη ζωή.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε με άγριο τρόπο στην επιφάνεια όλα αυτά τα προβλήματα και άφησε και το δικό της αποτύπωμα στο σύστημα υγείας. Τη στιγμή που χρειάζονταν νέες και εξοπλισμένες ΜΕΘ, εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, το σύστημα κουνούσε το δάχτυλο στο λαό μέσα από τα ΜΜΕ για την «ατομική ευθύνη». Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών που έχουν φέρει οι πολιτικές του συστήματος.

Ελλείψεις και ακρίβεια στα φάρμακα

Ένα ακόμα πρόβλημα που ανά καιρούς επανέρχεται στο προσκήνιο, φέρνει το λαό στα όριά του, αφού στερείται και τα απολύτως απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα (παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιϋπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα), μια περίοδο που οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν παρέλειψαν να κατηγορήσουν -για άλλη μια φορά- το λαό. Όπως σε κάθε υγειονομική κρίση, έτσι και τώρα φταίνε όσοι δεν προσέχουν και κολλάνε ιούς, οι ασθενείς που κάνουν κατάχρηση των φαρμάκων και τα στερούν από τους συμπολίτες τους, οι γιατροί που συνταγογραφούν αλόγιστα, οι φαρμακοποιοί και οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η υγεία είναι προνόμιο για λίγους και επομένως το κράτος δεν πρόκειται να ξοδευτεί για να την παρέχει. 

Έτσι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και οι φαρμακέμποροι  για να διευρύνουν την κερδοφορία τους είτε με τις ανατιμήσεις στις τιμές των φαρμάκων, είτε με τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες που οι τιμές των φαρμάκων είναι μεγαλύτερες, είτε με στοκάρισμα των φαρμάκων, είτε με τη μείωση της παραγωγής φαρμάκων που δεν είναι επικερδή, διαμορφώνουν τις ελλείψεις και την ακρίβεια γύρω από το φάρμακο. Με αυτό τον τρόπο διογκώνουν την κερδοφορία τους την ίδια στιγμή που ο λαός «τρέχει» για να βρει ένα αντιπυρετικό που θα το πληρώσει δυο και τρεις φορές πιο ακριβά!

Ο λαός πρέπει να αντισταθεί και να διεκδικήσει ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! 

Είναι ξεκάθαρο ότι το δικαίωμα στην Υγεία δε θα μας χαριστεί. Ως Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά, πιστεύουμε ότι μόνο με τους αγώνες του λαού στις γειτονιές και στους δρόμους αλλά και με την συγκρότηση κοινού μετώπου με τους υγειονομικούς και συνολικά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μπορούν να υπάρξουν κατακτήσεις στον τομέα της Υγείας. Κόντρα στις λογικές που φορτώνουν στην πλάτη μας τα κόστη και τις ευθύνες για τη διάλυση του συστήματος υγείας, πρέπει να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Να αγωνιστούμε για ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό, για  προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, ενάντια στη διάλυση των δομών περίθαλψης. 

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: