01 Φεβρουαρίου 2023

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ | Ανακοίνωση για τα εργατικά ατυχήματα σε Κερατσίνι και Πέραμα

Δυο εργάτες τραυματίστηκαν σε ώρα δουλειάς, το Σάββατο 28 Γενάρη. Ο ένας, 33 χρονών, τραυματίστηκε μέσα σε πλοίο το οποίο ελλιμενιζόταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Ο δεύτερος, 47 χρονών, εγκλώβισε το πόδι του σε κενό σημείο στο κατάστρωμα πλοίου σε προβλήτα της εγκατάστασης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η λίστα των ατυχημάτων, που αφήνουν τους εργάτες σακατεμένους, αλλά και αυτή των δυστυχημάτων που αφήνουν τις οικογένειες των νεκρών εργατών στον πόνο και την αγωνία για την καθημερινή επιβίωση, αυξάνουν καθημερινά. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες όσο και αν προσπαθούν διάφοροι καλοθελητές να πείσουν ότι φταίει η «κακιά στιγμή» και η απροσεξία των εργαζομένων. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί γιατί όλος ο εργαζόμενος λαός, και πριν από όλους η εργατική τάξη, βιώνει στο πετσί του την εντατικοποίηση της εργασίας των πολλών για να πλουτίζουν οι λίγοι, τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. 

Για τα δύο περιστατικά «διενεργείται προανάκριση». Το κράτος υποκρίνεται ότι δε γνωρίζει πόσο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο είναι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά. Το κράτος καμώνεται πως δεν έχει ακούσει για το σφίξιμο στην καρδιά των συγγενών των εργατών στο λιμάνι και τα ναυπηγεία κάθε φορά που ακούγονται εκρήξεις ή στον ήχο της σειρήνας των ασθενοφόρων, και την καθημερινή τους αγωνία να γυρίσουν σώοι οι άνθρωποί τους στο σπίτι.

Η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά καταγγέλλει  την εργοδοσία για τον τραυματισμό των εργατών. Καταγγέλλει το κράτος γιατί υπηρετεί και επιβάλλει με νόμους και καταστολή το άδικο. Φροντίζει  έτσι ώστε  ο ιδρώτας και το αίμα των εργατών να μεταφράζεται σε κέρδη για την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Ο αντεργατικός νόμος  4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) ψηφίστηκε και προωθείται  στους εργασιακούς χώρους η εφαρμογή του επιδιώκοντας να δεθούν χειροπόδαρα εργάτες και εργαζόμενοι, να μπούνε στο γύψο τα σωματεία και η απεργία. Γιατί το σύστημα και οι διαχειριστές του γνωρίζουν πολύ καλά ότι  η υποχώρηση του εργατικού κινήματος είναι αυτή που τους αφήνει τα χέρια ελεύθερα να εγκληματούν. Ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στο ξεζούμισμα των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς είναι η οργάνωση του λαού και το ξεδίπλωμα των αγώνων του. 

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: