ΔΙΕΘΝΗ

08 Δεκεμβρίου 2023

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα*

Περιορισμοί, παρενοχλήσεις, επιθέσεις - και πολλοί νεκροί δημοσιογράφοι. Η Magda Gad (Μάγκντα Γκαντ) μιλά για τις δυσκολίες με το ρεπορτάζ από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, όπου ο ισραηλινός στρατός θέλει να έχει τον έλεγχο σε όσα μεταδίδονται διεθνώς.

Magda Gad: Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα

Η Magda Gad είναι δημοσιογράφος (από τις λίγες ή τους λίγους από τη Σουηδία) που βρίσκεται στην Παλαιστίνη. Σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα Proletären μιλά για τη δύσκολη κατάσταση και τους αυστηρούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι δέχονται επιθέσεις, παρενοχλούνται αλλά και σκοτώνονται στον πόλεμο.

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχω συναντήσει στη Δυτική Όχθη βρίσκονται υπό συνεχή πίεση. Φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.»

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Ισραήλ σκόπιμα έχει στοχοποιήσει δημοσιογράφους. Ένα παράδειγμα είναι η βομβιστική επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στον Λίβανο, όπου, μεταξύ άλλων, σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος του Reuters. «Πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου και αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία», λέει η Magda Gad.

Πως είναι η κατάσταση για τους δημοσιογράφους στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη;

«Ανήκουστα δύσκολη. Δεν επιτρέπεται η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα. Δημοσιογράφοι από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν εισέλθει μερικές φορές μαζί με τον ισραηλινό στρατό, με πολύ περισσότερους περιορισμούς από αυτούς που έχουμε δει παλαιότερα σε άλλους πολέμους. Για λίγες μόνο ώρες για να φωτογραφίσουν μόνο ό,τι τους επιτρέπει ο ισραηλινός στρατός και να μιλήσουν μόνο με άτομα που τους δίνει την άδεια ή τη δυνατότητα ο ισραηλινός στρατός.»

«Ο ισραηλινός στρατός εξετάζει και λογοκρίνει το υλικό αν το επιθυμεί. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν αν μπορούν να πάρουν συνεντεύξεις από Παλαιστίνιους που βλέπουν από μακριά, η απάντηση ήταν αρνητική. Παρά το γεγονός ότι διεθνείς δημοσιογράφοι ενώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για αυτό, δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Δεν έχω δει τέτοιου είδους περιορισμούς και λογοκρισία σε κανέναν άλλο πόλεμο που έχω καλύψει.»

Ακόμη και μέσα στο Ισραήλ, οι δημοσιογράφοι υπόκεινται σε περιορισμούς.

«Δεν επιτρέπεται στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα στο νότιο Ισραήλ, ούτε στα μέτωπα προς τη Γάζα ούτε στα μέρη που δέχθηκαν επίθεση στις 7 Οκτώβρη. Υπάρχουν οδοφράγματα και οι δημοσιογράφοι ακινητοποιούνται. Οι δυνάμεις του στρατού έχουν διοργανώσει περιοδείες δημοσιογράφων στα κιμπούτς και στην περιοχή του μουσικού φεστιβάλ όπου οι δημοσιογράφοι φορτώνονται σε λεωφορεία. Εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού δηλώνουν ότι στόχος είναι οι δημοσιογράφοι να ενημερώσουν ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος και μέσω των ρεπορτάζ τους να βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η στήριξη προς το Ισραήλ.

Επιλέγουν εκ των προτέρων ποια άτομα θα συναντήσουν οι δημοσιογράφοι. Και παρέχουν πληροφορίες που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν.»

Παρόμοιες περιοδείες τύπου έχουν διοργανωθεί και στην Ουκρανία, λέει η Magda Gad, αλλά χωρίς τον ίδιο αυστηρό έλεγχο. Άλλοι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί επιθέσεις και παρενοχλήσεις και τους έχουν στερήσει την ελευθερία τους, ανάμεσά τους ο Joakim Medin ο οποίος έχει μιλήσει στην σουηδική εφημερίδα Dagens ETC για το πώς ανακρίθηκε δύο φορές και υποβλήθηκε σε εξονυχιστική σωματική έρευνα κατά την άφιξή του στη χώρα.

Ακόμη και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είναι δύσκολο να εργαστείς ως ξένος δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων επειδή πολλοί δρόμοι και πολλά σημεία ελέγχου έχουν αποκλειστεί, λέει η Magda Gad.

«Μια απόσταση που χρειάζεσαι 30 λεπτά για να τη διασχίσεις με το αυτοκίνητο μπορεί να πάρει και έξι ώρες. Δεν βοηθάει να λες ότι είσαι δημοσιογράφος αν βρεθείς σε έναν δρόμο που έχει αποκλεισθεί. Έχω δεχθεί επιπλήξεις από Ισραηλινούς στρατιώτες στα οδοφράγματα στη Δυτική Όχθη επειδή ήθελα να μπω σε παλαιστινιακά εδάφη. Έχουν πει πράγματα όπως ότι από την άλλη πλευρά υπάρχουν μόνο τρομοκράτες που βιάζουν γυναίκες και σφάζουν παιδιά, ότι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη είναι χειρότεροι από το IS, με αντιμετωπίζουν με καχυποψία, δυσπιστία ή επιφύλαξη και με υποπτεύονται γιατί θέλω να πάρω συνέντευξη από Παλαιστίνιους. Ένας στρατιώτης είπε ότι στην παλαιστινιακή πλευρά είναι «σιχαμερά» και αμφισβήτησε τι κάνω εκεί.»

«Να προστεθεί ότι από τη στιγμή που βρισκόμουν στις παλαιστινιακές πόλεις και κοινότητες, κανένας Παλαιστίνιος ή καμία παλαιστινιακή ομάδα δεν με εμπόδισε να εργαστώ, εκεί μπόρεσα να εργαστώ εντελώς ελεύθερα.»

Η Magda Gad έχει καλύψει πολέμους και συγκρούσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία -όμως δεν έχει βιώσει τους ίδιους ελέγχους και περιορισμούς όπως στο Ισραήλ.

«Στο Ιράκ, ήταν εξαιρετικά εύκολο να έχεις πρόσβαση σε όλα τα μέτωπα και να εργαστείς ελεύθερα. Το υλικό μας δεν λογοκρίθηκε ποτέ και δεν αντιμετώπισα περιορισμούς. Στη βορειοανατολική Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces, SDF) ήθελαν περισσότερο έλεγχο στους δημοσιογράφους, ζητούσαν άδειες για πράγματα όπως επίσκεψη σε αιχμάλωτους και στρατόπεδα, αλλά και πάλι καμία απολύτως λογοκρισία ή κανένας έλεγχος με ποιους θα μιλούσα.»

«Στο Αφγανιστάν, γενικά, ποτέ δεν με περιόρισαν. Ταξίδεψα σε όλη τη χώρα με ταξί ακόμα και μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και δούλευα ελεύθερα, πήγαινα όπου ήθελα και μιλούσα με όποιον ήθελα. Χωρίς έλεγχο ή λογοκρισία, αν και αυτό άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Εργάστηκα επίσης το 2016 και στις δύο πλευρές του μετώπου στην Ουκρανία, ούτε και εκεί αντιμετώπισα τέτοιου είδους δυσκολίες.»

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να παρεμποδίζεσαι τελείως να φθάσεις στον πόλεμο, όπως τώρα στη Γάζα.»

Η Magda Gad διηγείται ότι πολλοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου είναι απογοητευμένοι από το πώς υποβιβάζονται στη σύγκρουση οι Παλαιστίνιοι από το επίπεδο του ανθρώπου και γίνονται απλώς αριθμοί αντί για άνθρωποι. Τα προφανή ισραηλινά εγκλήματα πολέμου επίσης δεν παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως, για παράδειγμα, τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου.

Στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, γίνεται αρκετά συχνά αναφορά στον ισραηλινό στρατό ως πηγή ενημέρωσης. Πόσο αξιόπιστοι είναι;

«Καμία απολύτως πληροφορία από κανέναν στρατιωτικό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αντικειμενική και αληθινή πληροφορία. Οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε πόλεμο δεν ενδιαφέρονται να διαδώσουν αντικειμενικές και αληθινές πληροφορίες, δεν είναι δημοσιογράφοι αλλά χωρίς την παραμικρή απόκλιση εμπόλεμοι επιφορτισμένοι με τη διάδοση πληροφοριών που στόχο έχουν να τους βοηθήσουν στον πόλεμο τους.»

Κάνεις ρεπορτάζ επιτόπου στη Δυτική Όχθη. Πώς θα περιέγραφες την ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση εκεί;


«Τρομακτική. Σαν γκέτο. Ανήκουστοι περιορισμοί. Παράλληλα νομικά συστήματα. Παράνομοι αποικισμοί. Διαφορετικοί δρόμοι για διαφορετικούς ανθρώπους. Διαφορετικές συνθήκες για διαφορετικούς ανθρώπους. Όταν νωρίτερα φέτος επισκέφτηκα το μουσείο του απαρτχάιντ στο Κέιπ Τάουν ανατρίχιασα, το ίδιο νιώθω και στη Δυτική Όχθη.»

Κλείνοντας να καταγγείλουμε την παραγωγή, διάδοση και διακίνηση ψευδών ειδήσεων και κατασκευασμένων πληροφοριών της ισραηλινής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ και να σταθούμε στα εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία ειδικά για τους ανθρώπους του Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ). Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε τη Δευτέρα, από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 63 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, εκ των οποίων οι 56 ήταν Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Άλλοι 11 τραυματίστηκαν, 3 θεωρούνται αγνοούμενοι και 19 συνελήφθησαν.

Η δημοσιογραφία τείνει να εξαλειφθεί στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της άρνησης του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για την προστασία του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σημειώσεις

Το άρθρο με τη συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 29/11/2023 στον ιστότοπο Proletären με τίτλο «Magda Gad: ”Israel låter inte journalister arbeta fritt”» και βρίσκεται στη διεύθυνση … https://proletaren.se/artikel/magda-gad-israel-later -inte-journalister-arbeta-fritt

Συγγραφέας του άρθρου είναι o August Eliasson. Η Magda Gad είναι βραβευμένη ανταποκρίτρια στην Παλαιστίνη της ημερήσιας σουηδικής εφημερίδας Expressen.

Η μετάφραση έγινε από τα σουηδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: