ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10)

12 Ιανουαρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Η ομιλία του απολυμένου της πολυεθνικής TaskUs, Ορέστη Αλεξίου, στη συνέντευξη τύπου του ΣΕΤΗΠ (10/1/24)

Δημοσιεύουμε την ομιλία του Ορέστη Αλεξίου, ενός από τους οκτώ απολυμένους της TaskUs και μέλους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το βίντεο περιλαμβάνει αποσπάσματα της τοποθέτησής του, διάρκειας 4 λεπτών. 


Εδώ ολόκληρη η ομιλία: 

«Δυο ημέρες πριν το τέλος της χρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου, η TaskUs ανακοίνωσε και επίσημα την απόλυσή μας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση ότι το τμήμα στο οποίο δουλεύουμε θα κλείσει και ακολούθως οι καθησυχαστικές υποσχέσεις για την απορρόφησή μας σε άλλο τμήμα. Όπως, αντιλαμβάνεστε αυτό δεν έγινε ποτέ. Προφανώς θέλανε να κερδίσουν χρόνο ώστε ανακοινώνοντας τις απολύσεις χριστουγεννιάτικα να αντιμετωπίσουν μειωμένες αντιδράσεις -ή και καθόλου. 

Το έχουμε πει εξ αρχής και το λέμε γι’ ακόμη μία φορά και στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης τύπου: 

Οι απολύσεις μας είναι εκδικητικές και οφείλονται στη δράση που είχαμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Διεκδικήσαμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Σχεδόν όλοι μας συμμετείχαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς, όπως αυτές για το έγκλημα στα Τέμπη, της Πρωτομαγιάς -γιατί ακόμη και αυτήν τη μέρα, όπως και όλες τις άλλες αργίες, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ η εταιρεία καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά. Τέλος, συμμετείχαμε και στην απεργία της 21ης Σεπτέμβρη που κήρυξε το σωματείο μας το Σ.Ε.ΤΗ.Π. ενάντια στον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη. 

Ήδη από την πρώτη μεγάλη απεργία στις 8 Μαρτίου για τα Τέμπη και μπροστά στην εκπεφρασμένη μας διάθεση για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, η εργοδοσία έδειξε τα δόντια της. Προσπάθησε με την παρέμβαση ενός στελέχους να μας αποτρέψει να απεργήσουμε. Προφανώς και δεν πτοηθήκαμε και η συντριπτική πλειοψηφία, παρά τις πιέσεις, αποφάσισε να απεργήσει. Το ίδιο κάναμε και την 1η του Μάη, όποτε και η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση μιας συνάδελφισσας μας που συμμετείχε κι αυτή στην απεργία, ακριβώς μια μέρα μετά την Εργατική Πρωτομαγιά.  

Θα μπορούσαμε να ειπωθούν τόσα κι άλλα τόσα. Ωστόσο, ακόμα και με αυτά, θεωρούμε ότι καθίσταται εμφανές ότι η TaskUs θέλει τους εργαζομένους της χωρίς δικαιώματα, ώστε να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα, όπως και κάθε άλλη εταιρεία. Χρησιμοποιεί το προσωπείο ‘‘people first’’ μαζί με δήθεν σημαντικά προνόμια ενώ οποιαδήποτε δική μας ανάγκη αντιμετωπίζεται με αδιαφορία μέχρι και εκφοβισμό, με πλάνα δήθεν για βελτίωση της απόδοσης κι εν τέλει απολύσεις. 

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν καταθέσαμε επίσημο κείμενο στην εταιρεία με τα αιτήματά μας για αύξηση του μισθού και για καλύτερες συνθήκες εργασίας, μας απάντησαν εμμέσως πλην σαφώς, ότι είμαστε προνομιούχοι μιας και αμειβόμαστε πάνω από τον κατώτατο μισθό.  Ως εκεί έφτασε το θράσος τους. 

Ακόμη, φτάσανε στο σημείο, όταν κηρύχθηκε στάση εργασίας από το Σ.Ε.ΤΗ.Π. στις 22 Δεκ εν όψει των απολύσεων, να αποτρέπουν τους εργαζόμενους που σχολούσαν εκείνη την ώρα να εξέλθουν από την κεντρική είσοδο, κρατώντας τους μέσα στο κτίριο για αρκετή ώρα. Διέδωσαν αισχρά ψεύδη πως τάχα οι συγκεντρωμένοι είχαν βίαιες διαθέσεις και πως επεδίωκαν να προκαλέσουν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου!  

Ως εκεί έφτασε η κατάντια τους να σκαρφίζονται τέτοια γελοία ψέματα για να συκοφαντήσουν τον δίκαιο αγώνα μας. Όσοι ήταν εκεί, ξέρουν πολύ καλά ότι το μόνο που κάναμε ήταν να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τις απολύσεις και να ζητούμε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία δεν είχε το θάρρος να εμφανιστεί. 

Αλήθεια, έχουν το θράσος να μας κατηγορούν για βία: 

Αυτοί που μας απέλυσαν δυο μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, χωρίς να τους νοιάζει ότι αδυνατούμε να καλύψουμε τα βασικά (νοίκι, λογαριασμούς, έξοδα supermarket); 

Αυτοί που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε ένα συνεχές τρέξιμο πίσω από άπιαστους στόχους; 

Αυτοί που έβλεπαν αρκετούς συναδέλφους να είναι στα όρια της κατάρρευσης από το αυξημένο φόρτο εργασίας και δεν έκαναν τίποτα μπροστά στο αίτημά μας για πρόσληψη παραπάνω προσωπικού; 

Που υποβάλλουν τους εργαζόμενους σε συνεχή αξιολόγηση με τα γνωστά ατομικά πλάνα βελτίωσης, που μόνο τέτοια δεν είναι στην πραγματικότητα;  

Με απανωτές προειδοποιήσεις από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για απόλυση σε περίπτωση που δεν είμαστε εντός των στόχων;  

Αυτοί που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να παραμένουνε τόσες ώρες στο αυτοκίνητο ή στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ καθημερινά, χωρίς να έχουν μεριμνήσει ποτέ για την μετακίνηση τους από και προς τον χώρο εργασίας τους; 

Που μας ανάγκασαν το καλοκαίρι να πάμε για δουλειά στα καινούργια γραφεία χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες με υπαρκτό τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος; 

Αυτοί που ακόμα και σε περιπτώσεις με αποδεδειγμένα και σοβαρά προβλήματα υγείας, έκαναν ότι μπορούσαν για να τους κάνουν τον “βίο αβίωτο’’ προσπαθώντας να τους εξωθήσουν σε παραίτηση ώστε να μην τους καταβάλλουν ούτε καν την αποζημίωση; 

Για να μην μακρηγορώ, όταν λένε ‘‘people first’’ στην TaskUs εννοούν ‘‘money first and people last’’. Για να το πω και στα ελληνικά, τα λεφτά πάνω από όλα και οι άνθρωποι τελευταίοι. Αυτό είναι το πραγματικό τους σύνθημα. 

Εμείς από την πλευρά μας, απέναντι σε αυτήν τη λογική που μας θέλει αναλώσιμους και χωρίς πραγματικά δικαιώματα, προτάσσουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης. 

Γιατί ο αγώνας που δίνουμε σήμερα ενάντια στις απολύσεις, έχοντας και τη συμπαράσταση από εργαζόμενους κι από άλλους εργασιακούς χώρους, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη στήριξή τους, δεν αφορά μόνον εμάς. Είναι μια μάχη που δίνουμε για να βελτιωθούν συλλήβδην οι εργασιακές συνθήκες στην TaskUs, με καλύτερους μισθούς που να καλύπτουν το αυξανόμενο κόστος ζωής και με ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς. Ζητήματα που απασχολούν, άλλωστε, τόσους και τόσους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. 

Σήμερα είμαστε οι οκτώ απολυμένοι, αύριο, δυστυχώς, μπορεί να είναι η σειρά άλλων συναδέλφων. Γι’ αυτό, κρίνουμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, καθώς είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην εργοδοσία. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας που δίνουμε σήμερα είναι μια καλή σπορά για το αύριο, όταν η εταιρεία προχωρήσει στο μέλλον σε τέτοιο είδους ενέργειες.  

Ας καταλάβει η διοίκηση της εταιρείας ότι δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας. Θα μας βρίσκει μπροστά της κάθε φορά που προβαίνει σε τέτοιες άδικες κινήσεις. Να το ξέρει καλά ότι όταν «χτυπάει» έναν εργαζόμενο, θα έχει απέναντί της όλους τους υπόλοιπους. 

Κι ακριβώς σε αυτό, θέλουμε να δώσουμε έμφαση κι από αυτό εδώ το βήμα σήμερα. Στην  ανάγκη ο λαός της Θεσσαλονίκης να μάθει για τον δίκαιό μας αγώνα και για τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη εταιρεία.  

Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμε τους Θεσσαλονικείς να στηρίξουν και να αγκαλιάσουν τον αγώνα μας συμμετέχοντας στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα κάνουμε, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου όπου και καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στις 8 παρά τέταρτο το πρωί στην οδό Κωλέττη 25 απέναντι από το One Salonica. 

Για να δυναμώσει η φωνή μας και να ακουστεί καθαρά ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: