09 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη | 8 Μάρτη, μέρα αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα



Απογευματινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη για την ημέρα της γυναίκας. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις στην πόλη, μια στην Καμάρα και μία στο Αγ.Βενιζέλου.



Η μαζικότητα στη συγκέντρωση στο Αγ.Βενιζέλου ήταν περιορισμένη, λόγω και της συμμετοχής των φοιτητικών Συλλόγων στον πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητηρίο στην Αθήνα. Το ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε με δικό του μπλοκ στη διαδήλωση. Ανέδειξε μέσα απο τη συνθηματολογία του τη σύνδεση του γυναικείου ζητήματος με όλα τα ανοιχτά μέτωπα που αντιμετωπίζει συνολικά λαός απο την επιθεση του συστήματος. Από τις ανάγκες για αυξήσεις στους μισθούς μέχρι την εμπλοκή της Ελλάδας μέσω του ΝΑΤΟ σε πολεμικά μέτωπα.


Εξαιρετικά προκλητική και η κίνηση του Υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια να ανακοινώσει τέτοια μέρα την εθελοντική στράτευση των γυναικών στο στρατό. Με έναν ακόμη τρόπο βρήκαν την ευκαιρία να πουν στη γυναίκα ότι είναι αναλώσιμη για τα σχεδια των ιμπεριαλιστών. Και το τι σημαίνει πόλεμος το βιώνουν πολύ καλά οι Παλαιστίνιες γυναίκες και οι γυναίκες στην Ουκρανία.




Αυτή την μέρα επέλεξε η κυβέρνηση να ψηφίσει και το νομοσοχέδιο Πιερακκάκη. Αποδεικνύοντας πόσο ενδιαφέρεται το σύστημα για τα δικαιώματα της μαθήτριας, της φοιτήτριας, της εργαζόμενης.


Επειδή η διαδήλωση στις 8 Μάρτη, μια μέρα μνήμης στον αγώνα των εργατριών για δικαιώματα δεν αρκεί, ο αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας περνάει μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για δωρεάν σπουδές, ελευθερίες, δουλειά με δικαιώματά, τους αγώνες για ειρήνη και ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: