19 Απριλίου 2024

Κοινή δήλωση οργανώσεων και κομμάτων: Αποχή από τις Ευρωεκλογές

 Η ΕΕ είναι οικοδόμημα των ιμπεριαλιστών.

Είναι όργανο εκμετάλλευσης, καταλήστευσης και καταπίεσης εργατών και λαών

Είναι προπύργιο ρατσισμού και πολέμου.

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, ενάντια στην ΕΕ ο δρόμος εργατών και λαών!

Αποχή από τις Ευρωεκλογές!


Αγγλικά - English

Γαλλικά - Francais

Γερμανικά - Deutsch

Οι εκλογές του Μάη - Ιούνιου για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθούν σε μία περίοδο ολόπλευρης επίθεσης στα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και πολύ περισσότερο σε μια περίοδο πολέμου και αιματηρών συγκρούσεων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχύρωσαν την εκμετάλλευση και την ληστεία των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων στις χώρες της Ευρώπης. Ακραίες πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν, τα φτωχά και μεσαία στρώματα συμπιέστηκαν με τις μειώσεις στους μισθούς και την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, οι αγρότες είδαν την πολιτική της ΚΑΠ να επελαύνει και να και να τους βάζει στο στόχαστρο. Η νεολαία συνέχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές χτυπήματος των σπουδών και των δικαιωμάτων στην εργασία, Η πολιτική της Μπολόνια όχι μόνο δεν έφερε καλύτερες μέρες για τους νέους που σπουδάζουν αλλά χειροτέρεψε τους όρους σπουδών και πέταξε μεγάλο κομμάτι από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η εργαζόμενη νεολαία η φτωχή εργατική νεολαία αυτή που ζει στα όρια της φτώχειας, οι μετανάστες και οι πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” όπως τους χαρακτηρίζουν δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Από τη μία ήταν οι πρώτοι που δέχθηκαν τα μέτρα περικοπών και λιτότητας, από την άλλη είδαν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα να ανατρέπονται.

Σε όλες οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η ΕΕ αναδεικνύεται ξανά σε δύναμη στήριξης και συμμετοχής σε άδικους πολέμους, σε δύναμη υπεύθυνη για τη σφαγή λαών. Ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από την σφραγίδα των ιμπεριαλιστών της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει και τη σφραγίδα της παρέμβασης της ΕΕ και την στήριξη φασιστικών και ακροδεξιών ομάδων. O ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εισβολή και να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και το δικαίωμα να είναι κυρίαρχος. Κι αυτό δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι και η ουκρανική άρχουσα τάξη, ούτε - πολύ περισσότερο - οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ. Παράλληλα η συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού έχει τη στήριξη των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταστολή και η απαγόρευση των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό είναι κεντρική κατεύθυνση στις χώρες της ΕΕ. Η απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου να αναγνωρίσει “το δικαίωμα του Ισραήλ στη Αυτοάμυνα” ενώ στη Γάζα υπάρχει παρατεταμένη σφαγή ενός λαού, που ζει για χρόνια κάτω από την κατοχή του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, είναι εξόφθαλμο παράδειγμα του πόσο δημοκρατικό και ανθρωπιστικό είναι το οικοδόμημα της ΕΕ. Γίνεται κατανοητό ότι η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και ο αγώνας για Λευτεριά στην Παλαιστίνη σημαίνει αποχή από το πολεμοκάπηλο οικοδόμημα της ΕΕ και αποχή από τις Ευρωεκλογές.

Η πολιτική του ακραίου ρατσισμού, η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωκοινοβούλιο στηρίζεται και αναδεικνύει την αντιδραστική, ρατσιστική και αντικομουνιστική πολιτική των βασικών συστημικών δυνάμεων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση διεκδικούμε ίσα πολιτικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες με την κοινή πάλη λαών/προσφύγων/μεταναστών. Εμφανίστηκαν καινούργιες και δυνάμωσαν παλιές δυνάμεις οι οποίες είναι εκφραστές των πιο ακραίων δυνάμεων του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης και των κοινωνικών, εθνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και έμφυλων διακρίσεων. Όλη αυτή η ιδεολογική και πολιτική επίθεση που προχώρησε παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών ήταν αναγκαία για τις ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις της ΕΕ. Χρειαζόταν για να μπουν οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι στο στόχαστρο και να φορτωθεί σε αυτούς το φταίξιμο της συνεχιζόμενης κρίσης. Αυτές οι ακροδεξιές και φασιστικές πολιτικές όχι μόνο δεν είναι αντίθετες στην ΕΕ αλλά είναι “σάρκα από τη σάρκα τους”. Είναι η πολιτική αντίληψη του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος η οποία φανερώνεται όταν βρίσκεται σε κρίση ή σε κίνδυνο.

Παράλληλα η κρίση της πανδημίας και η έξαρση του SARS – Covid 19 αν και δημιούργησε αρχικά πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και συνολικά στο καπιταλιστικό σύστημα, μετατράπηκε σε ευκαιρία για παραπέρα επίθεση και δημιουργία αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.

Ο μύθος της Ευρώπης των λαών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινωνικό-ανθρώπινο πρόσωπο δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Το πρόσωπο του πολέμου, της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας. Το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού καπιταλισμού το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την αναπαραγωγή των κερδών του και την πολιτική υπεροχή απέναντι στους αντιπάλους του. Είναι φανερό σε όποιον θέλει να το δει ότι μια χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες κάνουν κουμάντο στην ΕΕ. Προωθούν την εκμετάλλευση των αστικών τάξεων απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα λαϊκά και εργατικά στρώματα και παράλληλα ξεζουμίζουν τον πλούτο των υπόλοιπων εξαρτημένων χωρών. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας ένωσης που κυριαρχούν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, Μιας ένωσης που είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Αυτό το σάπιο και εκμεταλλευτικό οικοδόμημα χρειάζεται και την επίφαση δημοκρατίας που θα πλασάρεται στους λαούς. Χρειάζεται το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να λειτουργεί για να αποπροσανατολίζει τους λαούς ότι μπορεί να αλλάξει και να διορθωθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μια μαριονέτα χωρίς ουσιαστικές και αποφασιστικές λειτουργίες, ένα θέατρο το οποίο στήθηκε για να ξεγελάει τους λαούς της Ευρώπης και να τους αποπροσανατολίζει από την πάλη τους. Είναι ένα θερμοκήπιο ανάπτυξης των λόμπυ του συστήματος μέσα στο οποίο το μόνο στο οποίο υπακούουν οι λεγόμενοι ευρωβουλευτές είναι οι «σακούλες με το χρήμα» που διαθέτουν οι κεφαλαιοκράτες για να προωθηθούν τα συμφέροντα τους εντός και εκτός ΕΕ.

Είμαστε με τους αγώνες των λαών και των εργατών. Αυτούς τους αγώνες που οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ χτυπάνε και λοιδορούν. Είμαστε με τους απεργιακούς αγώνες που ξέσπασαν στη Γαλλία για το δικαίωμα στη σύνταξη, με τις απεργίες των εργαζομένων στη συγκοινωνίες στη Γερμανία και την Ισπανία. Στηρίζουμε τους αγώνες των αγροτών όπως τους πρόσφατους αγώνες στην Γαλλία και την Ελλάδα. Η συνέχιση και ο δρόμος της δικαίωσης των εργατικών- λαϊκών αγώνων δεν περνά από την αποδοχή των άθλιων αυταπατών για το Ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ. Οι εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τους εργάτες και τους λαούς της Ευρώπης.

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και ενάντια στην ΕΕ βρίσκεται ο δρόμος των λαών για αλληλεγγύη και συναδέλφωση. Για ζωή με δικαιώματα και κατακτήσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση. Μια ζωή που μπορεί μόνο να κατακτηθεί με ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ των λαών ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη και αντιδραστική συμμαχία των ιμπεριαλιστών και των καπιταλιστών.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο αριστερές και κομμουνιστικές οργανώσεις, αρνούμαστε τη νομιμοποίηση της επιχείρησης εξωραϊσμού ενός ιστορικά αντιδραστικού ιμπεριαλιστικού κατασκευάσματος. Αρνούμαστε τη συμμετοχή σε μια διαδικασία φάρσα και κοροϊδία όπως αυτή των Ευρωεκλογών. Καλούμε σε μαζική αποχή από τις Ευρωκάλπές και παλεύουμε ενεργά για να βγουν τα εργατικά λαϊκά κινήματα στο προσκήνιο των αγώνων. Καλούμε τους λαούς της Ευρώπης να μην ψηφίσουν στις εκλογές κοροϊδία και γίνουν ενεργά υποκείμενα στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε τους δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους να βάλουν φραγμό στις πολεμοκάπηλές πολιτικές που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει φέρει τον πόλεμο στη γειτονιά μας. Αγωνιζόμαστε για να φύγουν. οι χώρες μας από το οικοδόμημα της ΕΕ. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των λαών να παλεύουν και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους. Καλούμε σε μαζική αποχή από τις Ευρωεκλογές και σε μαζική και ενεργή συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!
  • ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ!
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!
  • ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ –ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΚΚΕ(μ-λ), Ελλάδα

Ενωμένοι Κομμουνιστές - Unite Communiste, Γαλλία

Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα – RK, Νορβηγία

Κομμουνιστική Οικοδόμηση – Kommununistischer Aufbau, Γερμανία

Μαρξιστική Λενινιστική Κομουνιστική Οργάνωση – Προλεταριακός Δρόμος - OCML-VP, Γαλλία

Παρόλα αυτά – Trotzalledem, Γερμανία


Αναδημοσίευση από  ΚΚΕ(μ-λ)



Δεν υπάρχουν σχόλια: