18 Απριλίου 2024

ΞΑΝΘΗ | Για την απεργία στις 17 Απρίλη



Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στην Ξάνθη. Η πλήρης ταύτιση εδώ και πολλά χρόνια του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης με τη γραμμή και τη στάση της ΓΣΕΕ και η μετατροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων (Πλαστικά, ΣΕΚΑΠ, Ροδόπη κλπ) σε σφραγίδες, δεν δημιουργούσαν -παρά την υπάρχουσα αγανάκτηση των εργατικών μαζών- συνθήκες ενός εργατικού απεργιακού ξεσηκωμού. Πως να συμβεί αυτό άλλωστε, όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές "τους". Όταν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους (τριετίες, ένσημα κλπ) δεν απευθύνονται, λόγω ανεμπιστοσύνης, στα σωματεία τους, αλλά σε λογιστές και δικηγόρους. Όταν το σωματείο του ίδιου του προέδρου του ΕΚ (Πλαστικά) δεν απεργούσε και φυσικά απουσίαζε από τη συγκέντρωση, ενώ η τελευταία του ΓΣ(;) των τριών-τεσσάρων δεκάδων, εξελίχθηκε σε άγριο καβγά παλιάς και νέας διοίκησης.



Από την άλλη πλευρά και στη βάση της αρνητικής στάσης της ΑΔΕΔΥ, στάση μη συμμετοχής κράτησαν και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι του δημοσίου, αρνούμενοι να κηρύξουν έστω κάποια στάση εργασίας, όπως πρότεινε η Ταξική Πορεία. Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών επειδή "προέχει το ζήτημα της αξιολόγησης", ενώ το ΔΣ του Νοσοκομείου χωρίς καμία αιτιολόγηση. Έτσι η μεν πορεία του ΕΚ συγκέντρωσε λιγότερους από 200 διαδηλωτές, με τα σωματεία Καζίνου Θράκης, των Σχολικών Καθαριστριών και της Cosmote/e-value, ενώ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του φοιτητικού συλλόγου, περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες.




Η Ταξική Πορεία έκανε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε την πορεία του Εργατικού Κέντρου συγκροτώντας ένα μαζικό μπλοκ, το μοναδικό που προσπαθούσε να δώσει αγωνιστικό παλμό. Τις προηγούμενες ημέρες ανέδειξε την ανάγκη μαζικοποίησης της απεργίας, με ανακοινώσεις και ανάρτηση πανό, με παρέμβαση στο εργοστάσιο των Πλαστικών και στο Νοσοκομείο και με πικετοφορία στους δρόμους και στο παζάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: