25 Μαΐου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) για τη μη συμμετοχή του στο 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης



Το ΚΚΕ(μ-λ) μετά απ’ όσα συνέβησαν στις συνελεύσεις για την προετοιμασία του 25ου αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτό. Δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε ένα φεστιβάλ, που επιχειρείται να στηθεί πάνω σε αντιδημοκρατικές λογικές και με μεθοδεύσεις ώστε να “πετάξει εκτός” εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις με ταξική, αριστερή και αγωνιστική αναφορά.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η πολιτική τοποθέτηση της ΟΚΔΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με βάση την οποία μέλη της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας και ορισμένες οργανώσεις ( Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, Κόκκινη, SilviaRivera), έθεσαν ζήτημα μη συμμετοχής της ΟΚΔΕ. Η συζήτηση διεξάχθηκε με όρους αποκλεισμού και “πιστοποίησης πολιτικών φρονημάτων”, ενώ έφτασαν στο σημείο ορισμένοι να απαιτήσουν(!) από την ΟΚΔΕ, να αλλάξει τη θέση της. Μετά από κύκλους συζητήσεων και αντιπαράθεσης και ενώ η πλειοψηφία των οργανώσεων διαφωνούσαμε με τον αποκλεισμό, το ζήτημα τέθηκε με όρους βέτο από τις οργανώσεις, που επέμεναν.

Η ουσία όμως δεν είναι αυτή. Εδώ και χρόνια μεθοδεύεται από τις δυνάμεις αυτές, μια διαδικασία “να ξεμπερδέψουν” με δυνάμεις, που αναφέρονται στην επαναστατική αριστερά. Το ξεχείλωμα του πολιτικού πλαισίου έχει φτάσει σε σημείο, που θα μπορούσε να χωράει ακόμα και συστημικές δυνάμεις, προβάλλοντας τον ανθρωπισμό και λογικές ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς καμία ταξική/πολιτική προσέγγιση. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε ποσόστωση στα πάνελ των εκδηλώσεων σε μια λογική αστικής προσέγγισης του γυναικείου ζητήματος και επιχειρήθηκε η επιβολή κοινού πλαισίου τοποθέτησης στις εκδηλώσεις, ώστε να μην υπάρχουν… αποκλίσεις.

Αυτή είναι η λογική των κατά τ' άλλα δημοκρατών, που με ιδιοκτησιακή λογική αντιμετωπίζουν τη διοργάνωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ. Αυτή είναι η αντίληψη, που κυριάρχησε από τις αρχές της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πάει ένα βήμα παραπέρα με λογικές βέτο και αποκλεισμών από τους συνεχιστές αυτής της αντίληψης. Την ίδια στιγμή δείχνουν μια εντελώς αναντίστοιχη ανεκτικότητα και πρότειναν τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς, που όπως υποστήριξαν είναι “μια καινούρια οργάνωση και πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί”.

Το ΚΚΕ(μ-λ) από την πρώτη στιγμή με τη συμμετοχή του συνέβαλε στην πραγματοποίηση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, ώστε να γίνει ένα πολιτικό γεγονός στην πόλη. Η συμμετοχή των οργανώσεων, των κινημάτων, η συνύπαρξη και η αντιπαράθεση των διαφορετικών απόψεων ήταν από τα στοιχεία που έκαναν το αντιρατσιστικό, σημείο συνάντησης των εργαζόμενων και της νεολαίας, που συμμετείχαν στους λαϊκούς αγώνες και τα κινήματα της πόλης. Η κατακτημένη συνθήκη σεβασμού της άλλης άποψης υπήρξε ο πλούτος του φεστιβάλ , εκεί βασίστηκε η δυναμική και η εμβέλεια του, από αυτήν πήρε δυνάμεις για να ανανεωθεί και να συμπεριλαμβάνει κάθε φορά νέες κοινωνικές και πολιτικές εκφράσεις, θεματικές και κινήματα.

Δεν δεχόμαστε να συνυπογράψουμε ένα πολιτικό πλαίσιο με απάλειψη κάθε ταξικού, αριστερού πολιτικού περιεχομένου.Την ώρα που διεξάγεται η συνεχόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, αντί να προετοιμάζεται φέτος ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ στα χρώματα της αλληλεγγύης στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό, το φλέγον αυτό ζήτημα προσπερνιέται με μόλις δύο –τρεις λέξεις από τους διοργανωτές και το προτεινόμενο κείμενο. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπογράψουμε τίποτα κάτω από όρους τελεσιγράφων και εκβιαστικών διλημμάτων, νομιμοποιώντας μια αντιδημοκρατική μεθόδευση πολιτικού αποκλεισμού.

Δεν θα συμμετέχουμε σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ απογυμνωμένο από κάθε αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό και ταξικό στοιχείο. Σε ένα φεστιβάλ, που θέλουν να το καταντήσουν κομμένο και ραμμένο στα πλαίσια ενός κούφιου ανθρωπισμού και μιας λογικής ατομικών δικαιωμάτων, για να χωράει ΜΚΟ, αστικές λογικές εθελοντισμού και μνημονιακές δυνάμεις.



Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του 

 

24.5.2024




Δεν υπάρχουν σχόλια: