ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ | ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (7/10), ΓΙΑΝΝΕΝΑ (8/10), ΚΑΡΔΙΤΣΑ (7/10), ΛΑΡΙΣΑ (7/10), ΣΑΜΟΣ (9/10)

29 Μαΐου 2024

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ | ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΒΑΞ!

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Οι εργαζόμενοι στην γραμμή 4 του μετρό  με ανάδοχο έργου τον όμιλο ΑΒΑΞ βρίσκονται σε απεργία για 9η ημέρα και συνεχίζουν εκ νέου μετά από γενική συνέλευση του σωματείου στις 28-5-2024. Από την αρχή της χρονιάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία ξεκινώντας με στάσεις εργασίας, συνεχίζοντας με διήμερες απεργίες και κινητοποιήσεις καταλήγοντας στην τελευταία απεργία διαρκείας. Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων(εργάτες , χειριστές, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί) που εμπλέκονται στην γραμμή 4 του μετρό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του ΑΒΑΞ παλεύουν για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα (15%), επίδομα υπόγειων εργασιών (10%), 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Όπως αναφέρεται τα ωράρια είναι εξαντλητικά καθώς δουλεύουν στις υπόγειες σήραγγές του μετροπόντικα  12ωρα για 6 μέρες την εβδομάδα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας,  για μισθούς ψίχουλα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική αν υπολογιστεί ότι είναι από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που το κράτος και οι ανάδοχοι  αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες εργασίας ενώ στην  πραγματικότητα θησαυρίζουν με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Ο κίνδυνος της  σωρευτικής κούρασης έχει επισημανθεί από τα συνδικάτα των εργατών αφού εργάτης τραυματίστηκε  σε εργοτάξιο καταλήγοντας να μη μπορεί  εργαστεί για πολλούς μήνες.

Ο αγώνας τον εργαζομένων της ΑΒΑΞ διεξάγεται με μαζικότητα και  αποφασιστικότητα. Η απεργία αποτελεί το μεγαλύτερο  μέσο πίεσης προς την  εργοδοσίας που βλέπει το εργοτάξιο της στάσιμο. Καθοριστικής σημασίας αποτελεί η συνέχισή της παρά την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας για να κηρυχτεί παράνομη σύμφωνα πάντα με το πρόσφατο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και βάζουν τον συνδικαλισμό στο στόχαστρο. Οι άρνηση της εργοδοσίας για συνάντηση  με τους εργαζομένους, παρά μόνο όταν λήξουν την απεργία είναι ξεκάθαρη προκλητική και αναδεικνύει την πίεση που έχει φέρει στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Όπως προκλητικές είναι οι απειλές για την απόλυση των μηχανικών που συμμετέχουν στον αγώνα προσπαθώντας να  σπείρουν το κλίμα τρομοκρατίας μπροστά στην πιθανή ανεργία τους.

Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο εργαζόμενος λαός σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής ως άμεση ανάγκη την οργάνωση μέσα στα σωματεία και την διεκδίκηση αυξήσεων στου μισθούς και ανθρώπινους όρους εργασίας. Ο αγώνας στον ΑΒΑΞ πρέπει να δικαιωθεί και να στηριχτεί από τον τεχνικό κλάδο και τον αλληλέγγυο λαό καθώς και να αποτελέσει  παράδειγμα διεκδίκησης δικαιωμάτων σε κάθε χώρο δουλειάς.

28/05/2024




Δεν υπάρχουν σχόλια: