16 Ιουνίου 2024

Εφυγε ο Αλέξανδρος Τσακίρης

Συγκίνηση και θλίψη  στην είδηση του θανάτου  του συντρόφου μας από τα παλιά!  Του σπουδαίου ηθοποιού Αλέξανδρου Τσακίρη. Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στις Σέρρες στη Νέα Ζίχνη και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Στην πολυετή καριέρα του δούλεψε σε όλες τις κρατικές σκηνές με όλους σχεδόν τους Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το ΚΘΒΕ, όλα σχεδόν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το Θέατρο του Ν. Κόσμου κ.α.  Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Επτά επί Θήβας (2017), Επτά επί Θήβας (2016), Festen – Οικογενειακή γιορτή (2017), Οικογενειακή Γιορτή (Festen) (2016) και πιο πρόσφατα η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στον “Θείο Βάνια” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι και στο ντοκιμαντέρ για το 1821 με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών.  Η τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2018 στο “Χειμωνιάτικο Παραμύθι” σε σκηνοθεσία του Σίλβιου Πουρκαρέτε. Βάδισε στην ζωή και στην τέχνη για πολλά χρόνια μαζί, με την αξέχαστη συντρόφισσά μας  και αυτή  σπουδαία ηθοποιό  Κατερίνα Σαγιά. Σε ανακοίνωση του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Τσακίρη, ενός ιδιαίτερα αγαπητού στους συναδέλφους του και στο κοινό ηθοποιού που ανήκε στο δυναμικό του Θεάτρου για πολλά χρόνια και τίμησε με το ταλέντο, το ήθος, τη συνέπεια και τη σεμνότητά του την Τέχνη του. Αναφέρει  η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ:

  "Υπήρξε ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΚΘΒΕ, με συνεχή και πολύχρονη παρουσία στην καλλιτεχνική παραγωγή, ένας άνθρωπος γλυκός, ευαίσθητος, δοτικός αλλά και μαχητικός που αγωνίστηκε για μια κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Ένας δημιουργικός, σπουδαίος και ανήσυχος καλλιτεχνικά ηθοποιός που με το υποκριτικό του ταλέντο και τις ερμηνείες του σφράγισε μια ευρεία γκάμα ρόλων αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2018 στην παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάστηκε, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ). 

Βιογραφικό 

Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο), Σερρών, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Λαμίας, Ιωαννίνων και Πατρών, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν του Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Ελλάδα: Λάμπρο Κωστόπουλο, Νίκο Παπαδάκη, Θεόδωρο Εσπίριτου, Δημήτρη Έξαρχο, Σταύρο Ντουφεξή, Γιάννη Καραχισαρίδη, Κώστα Τσιάνο, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη, Κυριακή Σπανού, Τάσο Ράτζο, Μιχάλη Μπούχλη, Νίκο Αρμάο, Δημήτρη Ιωάννου, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Δημητροπούλου, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ιορδανίδη, Βίκτωρα Αρδίττη, Γιάννη Ρήγα, Δήμο Αβδελιώδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ένκε Φεζολλάρι. Συμμετείχε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες: «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Η πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο κύριος με τα γκρι» του Περικλή Χούρσογλου, «Γυναικείες συνομωσίες» του Βασίλη Βαφέα, «Κινητά στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμας |μικρού μήκους ταινία). Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά «Θύματα ειρήνης» που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Το 2002 δημιούργησε μαζί με την επίσης σπουδαία ηθοποιό του ΚΘΒΕ, την αείμνηστη Κατερίνα Σαγιά, την Μαίρη Μωραϊτοπούλου και την Εύη Δημητροπούλου το «Μικρό Θέατρο» στη Θεσσαλονίκη όπου ανέβασαν πολλές παραστάσεις που εστίαζαν κυρίως σε σύγχρονα πολιτικά κείμενα " 

Η κηδεία  του Αλέξανδρου Τσακίρη έγινε στη Νέα Ζίχνη Σερρών 

Δεν υπάρχουν σχόλια: