29 Ιουνίου 2024

Εξοπλισμοί ευθυγράμμισης με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Προμήθεια είκοσι F-35, συμμετοχή στο πρόγραμμα πολεμικών πλοίων κλάσης Constellation του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) για πολεμικά πλοία και μελέτες κινητήρων για δύο πυραυλικά σκάφη. Αυτά είναι τα τέσσερα στρατιωτικά/εξοπλιστικά προγράμματα που αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή όπλων της Ελλάδας, μετά από παρουσίαση του υπ. Εθ. Άμυνας Νίκου Δένδια. Η τελική υπογραφή των παραπάνω εξοπλιστικών περιμένει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους γεωπολιτικούς εξοπλισμούς των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη φάση που βρίσκεται το “ουκρανικό μέτωπο”, αλλά και στη βάση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ!

3,6 δις ευρώ θα κοστίσει η απόκτηση των F-35, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών, υποστήριξης, αποθήκευσης κλπ. 40 εκ. ευρώ αναμένεται να κοστίσουν τα 4 μη επανδρωμένα UAV και 16 εκ. ευρώ η συντήρηση/μελέτη κινητήρων για δύο πυραυλικά σκάφη του ΠΝ. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών τύπου constellation, η άρχουσα τάξη αναμένει και να της δοθεί και κανένα ξεροκόμματο σε είδος. Με προηγούμενα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για 3,3 έως 5,5 δισ ευρώ, για το ενδεχόμενο αγοράς τριών φρεγατών.

Η επιλογή αυτή, έρχεται να επικαθίσει σε όλο το καταιγισμό στρατιωτικών εξοπλισμών και συμφωνιών που έχει προχωρήσει η ντόπια άρχουσα τάξη, ήδη από τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά συνεχίζει και με όλες τις πρωτοβουλίες της ΝΔ τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των εξοπλισμών, της ανανέωσης συμφωνιών για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, την εκχώρηση νέων σε όλη τη χώρα, ακόμη και την οργανική συμμετοχή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Είναι ακριβώς το δόγμα “θα χύσουμε το αίμα μας” στο πλευρό των ΗΠΑ, που ο τότε υπουργός Άμυνας είχε τοποθετηθεί πριν από λίγα χρόνια.

Αλλά είναι και το μήνυμα που παίρνει η ντόπια άρχουσα τάξη, από την πολιτική του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Ειδικά μετά το “ξεπάγωμα” της στρατιωτικής/οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς Ουκρανία, αλλά και το πράσινο φως στη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους, φαίνεται η βιασύνη των ΗΠΑ να σύρουν στο πόλεμο όλες τις εξαρτημένες χώρες.

Τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα ωστόσο κοιτάνε και προς την “αντίπερα όχθη” του Αιγαίου. Αναβαθμίζουν τον -ούτως ή άλλως- ξέφρενο εξοπλιστικό ανταγωνισμό της ελληνικής και της τουρκικής άρχουσας τάξης. Και παρά το ότι τα μηνύματα των Αμερικανών για “ήρεμα νερά στο Αιγαίο” φαίνεται προς ώρας να πιάνουν τόπο στο πώς εκφράζεται αυτός ο ανταγωνισμός, δεν σημαίνει ότι σταματάει. Τουναντίον, ενισχύεται και αποτελεί εργαλείο των ΗΠΑ στη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πάντα υπό το έδαφος του ανταγωνισμού και του συρσίματος στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, βασικά στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Φυσικά για όλα αυτά τα εξοπλιστικά, το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός. Στις άγριες συνθήκες μάλιστα ακρίβειας και επίθεσης στα δικαιώματά του. Αυτό που όμως καλείται περισσότερο όλων να πληρώσει, είναι τις επιλογές της εξαρτημένης άρχουσας τάξης. Το βάθεμα δηλαδή της εξάρτησης, την αναβάθμιση εμπλοκής μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στήριξη της πολικής ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή. Την αναβάθμιση των πολεμικών κινδύνων και του άδικου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

Μ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: