14 Ιουλίου 2024

ΚΚΕ(μ-λ) | Κύπρος 1974 - Παλαιστίνη 2024 ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ: Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ!


Κύπρος 1974 - Παλαιστίνη 2024

ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ:

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ!

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι –όπως και όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενων των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας– αντιμετωπίζουν νέες πολεμικές απειλές:

  • Η διαίρεση της Κύπρου είναι πιο παγιωμένη από ποτέ.
  • Ο στρατός κατοχής παραμένει και νέοι αποικισμοί ετοιμάζονται.
  • Τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης και ΝΑΤΟ-ποίησης επανέρχονται.
  • Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις συνεχίζουν να αποτελούν ορμητήρια πολέμου ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής. 

Η φιλοαμερικάνικη πολιτική των κυπριακών κυβερνήσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές, απειλεί να μπλέξει το νησί σε νέες πολεμικές περιπέτειες. Η ειρήνη και η σταθερότητα που δήθεν θα εγγυόνταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δύση, συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τους ίδιους, αυτούς που φέρουν τις κύριες ευθύνες για την πολεμική καταστροφή του 1974. Δηλαδή τον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ οι οποίες συνέργησαν για να γίνει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση. Αξιοποιώντας επιδέξια, όπως παλιότερα οι Εγγλέζοι, τον σοβινισμό και τις αντιδραστικές πολιτικές των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να μετατρέψουν το νησί σε ασφαλές σημείο στήριξης των επεμβατικών πολιτικών τους στην Μέση Ανατολή και για τη στρατιωτική υποστήριξή τους στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ. 

• Πενήντα χρόνια μετά την αιματηρή τραγωδία της Κύπρου, που έφερε μαζί με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά στο νησί, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά τα ίδια δεινά. Για τους χιλιάδες νεκρούς, τα χιλιάδες σκοτωμένα παιδιά, τις καταστροφές νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών στη Γάζα, τους νέους ανέστιους πρόσφυγες και τις δολοφονίες στην Δυτική Όχθη, οι ένοχοι είναι και πάλι οι ίδιοι και οι σκοποί τους απαράλλακτοι! Πρώτα και κύρια το εγκληματικό σιωνιστικό κράτος. Και πίσω από αυτό οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι δυτικοί ιμπεριαλιστές. Απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως δεν έχουν ηθικό φραγμό στο να εξοπλίζουν τους εγκληματίες πολέμου για να διαπράττουν μπρος στα μάτια όλης της ανθρωπότητας μια κανονική γενοκτονία. Να τους στηρίζουν για να κάνουν επιθέσεις και βομβαρδισμούς στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Ιράν και να απειλούν να βάλουν στην πολεμική φωτιά όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου έχει στενή σχέση με το πολυετές δράμα των Παλαιστίνιων. Το αθώο αίμα που ρέει στα σοκάκια της Γάζας και της Δυτικής Όχθης χύνεται για τους ίδιους λόγους και για τα ίδια συμφέροντα με αυτό που έδωσε ο κυπριακός λαός το 1974. Η τραγωδία της Παλαιστίνης είναι δίδυμη αδερφή της τραγωδίας της Κύπρου και έχει τους ίδιους θύτες! Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Παλαιστίνιοι θυσιάστηκαν και θυσιάζονται για την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή, της οποίας βασικό στήριγμα είναι το κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τα συμφέροντα των δυτικών ενεργειακών και πολεμικών πολυεθνικών. 

• Πενήντα χρόνια μετά την κορύφωση του δράματος της Κύπρου, η αστική τάξη –διαμέσου των κυβερνήσεων, του αστικού πολιτικού κόσμου, των ιστορικών και των δημοσιογράφων της– επιχειρεί να αθωωθεί ρίχνοντας τις ευθύνες της στον Ιωαννίδη και στον στενό κύκλο του. Ακριβώς όπως το πραξικόπημα του 1967 το αποδίδει σε «λιγοστούς άφρονες στρατιωτικούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλει να ξεφύγει από τις δικές της συλλογικές ευθύνες για την πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις της υπογράφοντας τις συνθήκες της Ζυρίχης-Λονδίνου και στη συνέχεια υπέσκαψαν με διάφορους τρόπους την Κυπριακή δημοκρατία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αθωώσει τον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα τον αμερικάνικο, με τον οποίο θέλει να έχει στενές σχέσεις υποταγής και εκπροσώπησης στην περιοχή και από τον οποίο αναζητεί στήριξη, εκτός των άλλων, για τα διχοτομικά σχέδια «λύσης» του Κυπριακού. 

Πενήντα χρόνια μετά την πολεμική περιπέτεια της Κύπρου η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, μεγαλώνει επικίνδυνα. Ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας με τη Νατοϊκή επέμβαση και τη ρώσικη εισβολή κλιμακώνεται και γίνεται απειλητικός για όλη την Ευρώπη. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε θάλασσα άγριου ανταγωνισμού. Υποκινητές των πολέμων και των αλληλοσφαγών των λαών είναι οι ιμπεριαλιστές, που αναζητούν και αναμετρώνται μεταξύ τους για κυριαρχία, οι πολεμικοί συνασπισμοί –με πρώτο το ΝΑΤΟ– και βέβαια οι κάθε λογής σοβινιστές και εθνικιστές. Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία βρίσκονται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι αυτών των ανταγωνισμών και συγκρούσεων. 

• Πενήντα χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1974, στο οποίο ο λαός μας είδε να εκτυλίσσεται η τραγωδία της Κύπρου, να αποκαλύπτεται ο κυνικός ρόλος του ιμπεριαλισμού και οι καταστροφικές συνέπειες του σοβινισμού και της πολιτικής πρόσδεσης στις ΗΠΑ, οι ελληνικές κυβερνήσεις (σήμερα της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ) συνεχίζουν στον ίδιο αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο: της συμμετοχής στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και στις δυτικές πολεμικές αποστολές, των υποκινούμενων στρατιωτικών εξοπλισμών και της ευθυγράμμισης με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Συνεχίζουν να δίνουν βάσεις και λιμάνια στους εμπρηστές του πολέμου και να γίνονται συνένοχες στη σφαγή των λαών, ιδιαίτερα σήμερα των Παλαιστίνιων. Συνεχίζουν να σφίγγουν το χέρι και να αγκαλιάζονται με αυτούς που χθες εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου και σήμερα σε βάρος της Παλαιστίνης. 

  • Πενήντα χρόνια μετά την Κυπριακή τραγωδία έχουμε πολλούς σημερινούς και επιτακτικούς λόγους να πυκνώσουμε τις γραμμές του αντιπολεμικού και αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος. 

  • Για να σταματήσουμε την τραγωδία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. 

  • Nα παλέψουμε για μια Κύπρο ελεύθερη, ενιαία και ανεξάρτητη, δίχως ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής. Απορρίπτοντας κάθε σχέδιο άμεσης ή έμμεσης διχοτόμησης τύπου Ανάν, που απεργάζονται οι ιμπεριαλιστές και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

  • Να αναδείξουμε την αλληλεγγύη με τον τουρκικό λαό, κόντρα στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, και στο εθνικιστικό μίσος με το οποίο δηλητηριάζουν τους δύο λαούς.

  • Ιδιαίτερα να βάλουμε φραγμό στους νέους πολέμους και τις αιματοχυσίες που ετοιμάζουν οι εχθροί της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο! 

  • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!
  • ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ!

  • ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ!

Σάββατο 13/07/2024 




1 σχόλιο:

konkat είπε...


Θερμά συγχαρητήρια για το κείμενο και την διοργάνωση της εκδήλωσης. Εύχομαι ολόκαρδα κάθε επιτυχία!!!