24 Ιουλίου 2024

Πανούκλα στον 21ο αιώνα γίνεται; Κι όμως γίνεται!

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας σχετικά με τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία ενώ μέχρι και κλιμάκια αντιμετώπισης ζωονόσων θα έρθουν από την ΕΕ  σε Τρίκαλα και Λάρισα εξαιτίας αυτού. Μάλιστα ην ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Κουρέτας ανακοινώνει την δημιουργία ειδικών rapid test για την ανίχνευση του ιού.

Μα τον 21ο αιώνα πανώλη; Γίνεται; Βεβαίως και γίνεται!

Και γίνεται γιατί η ασίγαστη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της δουλειάς, αγγίζει και επηρεάζει σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού κάθε πτυχή της εργασιακής και κοινωνικής ζωής. Κάνοντας κάθε μέρα όλο και χειρότερους τους όρους δουλειάς και ζωής σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και το διατροφικό και το υγειονομικό!

Δεν κάνει λοιπόν εντύπωση ότι ξαναεμφανίζονται αρρώστιες που υποτίθεται ότι είχαν εξαφανιστεί εδώ και έναν αιώνα. Ίσως κάνει εντύπωση σε όποιους θεωρούν ότι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμενων και της επιστήμης έχει ξεμπερδέψει με αυτά. Ο καπιταλισμός όμως και ιδιαίτερα στο ανώτατο στάδιό του τον ιμπεριαλισμό, σαπίζει. Και τώρα βλέπουμε λίγο από τη μπόχα του!

Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου οι σχέσεις  εξάρτησης της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας από  Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστες, διατρέχουν όλα τα επίπεδα ακόμη και το διατροφικό και όσο η επίθεση θα συνεχίζεται χωρίς να βρίσκει απέναντί της σοβαρές αντιστάσεις, τέτοιους είδους φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν πως και αυτό είναι ένα ακόμη... “φυσικό φαινόμενο” που ταλανίζει τη Θεσσαλία δεν μπορούν να αποκρύψουν πως η αδιαφορία του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης για την ποιότητα σίτισης των ζωντανών, για τα υγειονομικά κριτήρια, η πολιτική της ακρίβειας και της φορομπηξίας αλλά και η έλλειψη κτηνιατρικών ελέγχων, σε συνδυασμό με ό,τι άφησε πίσω της η καταστροφή του Daniel, οδήγησαν στην πανώλη! 

Η μη ύπαρξη δε συγκεκριμένων χώρων και όρων ταφής που να πληρούν τα κριτήρια προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της πανίδας στην περιοχή, δημιουργούν μια τεράστια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί! Ήδη κυκλοφορούν στον τύπο δημοσιεύματα με φωτογραφίες ζωντανών(!) αιγοπροβάτων να θάβονται ζωντανά και ραντισμένα με μαρμαρόσκονη! Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν και σε ποιό βαθμό ζώα με πανώλη έχουν διοχετευθεί στην αγορά και έχουν καταναλωθεί ή ακόμη ακόμη αν ο υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου συνεχίζει να επιβαρύνεται και να μολύνεται από τις εκρίσεις των πτωμάτων που θάβονται όπως όπως! 

Μένει λοιπόν να δούμε πως αυτό το.. φαινόμενο θα εξελιχθεί. Τί δυναμική θα έχει και πώς θα επηρεάσει τις ζωές των εργαζόμενων και των κατοίκων της Θεσσαλίας (μόνο;) που ήδη διακινδυνεύουν την υγεία τους. 

Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: