11 Ιουλίου 2024

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ | Όχι στην κατάργηση της 5ήμερης εργασίας! Να παλέψουμε για δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

 


Σε ισχύ τέθηκε από 1η Ιουλίου η διάταξη του νόμου Γεωργιάδη για δουλειά 6 μέρες τη βδομάδα σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε μη συνεχούς λειτουργίας όταν έχουν «αυξημένο φόρτο», κατά απαίτηση του εργοδότη και χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων. Μια διάταξη που προχωρά στην παραπέρα νομιμοποίηση των όρων της εργασιακής βαρβαρότητας και υπηρετεί την κατεύθυνση της επίθεσης σε βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτώντας να είναι μόνιμα διαθέσιμοι, όποτε και για όσο απαιτεί η εργοδοσία. Μετά την «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», την κατάργηση του 8ώρου και τη νομιμοποίηση του 13ωρου, ο εργασιακός μεσαίωνας εντείνεται και η εργοδοσία «ξεσαλώνει», δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους συνολικά όπου και αν δουλεύουν.

Παρότι η νέα διάταξη δεν αφορά όλους τους κλάδους, όπως τον τουρισμό – επισιτισμό, εντούτοις η νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης έστω και σε ένα κομμάτι εργαζομένων, δίνει ένα ακόμη όπλο στα χέρια της εργοδοσίας συνολικά και ανοίγει τις ορέξεις της για εργαζόμενους – σκλάβους χωρίς κανένα δικαίωμα. Άλλωστε, σε μια σειρά κλάδους και ιδιαίτερα στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας -τον τουρισμό- το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι εξαντλητικοί ρυθμοί εντός της σεζόν με εβδομαδιαία εργασία ακόμη και χωρίς κανένα ρεπό ή επιπλέον αμοιβή είναι ο κανόνας. Τα χτυπήματα στο δικαίωμα σε σταθερό χρόνο εργασίας είναι συνεχή αφού μετά το 8ωρο καταργείται και το 5ήμερο, αυξάνοντας τη σωματική εξάντληση των εργαζομένων, την ώρα που έχουν ήδη εκτιναχθεί τα εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά η όποια δυνατότητα ξεκούρασης και κοινωνικής ή οικογενειακής ζωής. Ακόμα και η θεσμοθέτηση της προσαύξησης του μεροκάματου κατά 40% κατά την 6η ημέρα εργασίας αποτελεί ένα στυγνό εκβιασμό για την αποδοχή του νέου μέτρου.

Φυσικά όλη αυτή η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα πλαισιώνεται από τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, απολύσεις, ποινικοποίηση του ανεξάρτητου και ταξικού συνδικαλισμού, καταστολή και διώξεις αγωνιστών. Μελανό σημείο του εργατικού κινήματος αποτελούν οι συνδικαλιστικές του ηγεσίες, οι οποίες έχουν προ πολλού δείξει τις διαθέσεις και ιεραρχήσεις τους υπονομεύοντας, διασπώντας ή αποπροσανατολίζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να αντισταθούν. Και η επίθεση δεν σταματάει μόνο στα εργασιακά. Κύματα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα, ψαλίδισμα στα επιδόματα ανεργίας, καταργείται το δικαίωμα σε δωρεάν δημόσιες σπουδές της νεολαίας, το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη είναι υπό αίρεση από την υποβάθμιση και διάλυση των δομών υγείας όπως το βλέπουμε να εξελίσσεται και στην πόλη μας με τα διαδοχικά λουκέτα σε κλινικές του νοσοκομείου, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Παράλληλα, η σφικτή ιμπεριαλιστική εξάρτηση φέρνει συνεχώς νέα δεινά και πολεμικούς κινδύνους για το λαό. Η βάση της Σούδας γιγαντώνεται προσφέροντας γη και ύδωρ στις δολοφονικές Νατοϊκές πολεμικές μηχανές αλλά και «διασκέδαση» μετατρέποντας συχνά πυκνά την πόλη μας σε «Τρούμπα», ενώ συνολικά όλη η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών. Η στήριξη του Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, οι συμφωνίες με το αντιδραστικό καθεστώς της Ουκρανίας αλλά και η έμπρακτη πολεμική εμπλοκή της χώρας στις εμπρηστικές πολεμικές επιχειρήσεις των δυτικών ιμπεριαλιστών, υπονομεύουν τη φιλία με τους γειτονικούς λαούς, βάζουν τη χώρα στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επιβαρύνουν το λαό με δυσβάσταχτους πολεμικούς εξοπλισμούς ενώ προετοιμάζουν τη νεολαία να γίνει κρέας στα κανόνια τους.

Είναι φανερό ότι οι ζωές, οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας δεν χωράνε σε αυτό το σάπιο σύστημα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του πολέμου. Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη για όλους μας να μην αποδεχτούμε μοιρολατρικά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Το μόνο φρένο είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κι η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ των ίδιων των εργαζομένων. Να συσπειρωθούμε στα δικά μας όργανα πάλης, να τα μαζικοποιήσουμε, να τους δώσουμε πνοή ώστε να παρθούν αποφάσεις αγώνα για την αντίσταση στη βαρβαρότητα και διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ 6-ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ Ν. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: