08 Αυγούστου 2024

Φασιστικά πογκρόμ στη Βρετανία

Με έκπληξη παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία την έξαρση των φασιστικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων σε μετανάστες. Στις 29 Ιουλίου ένας έφηβος, ο οποίος αποδεδειγμένα είναι γεννημένος στη Βρετανία από χριστιανική οικογένεια, επιτέθηκε με μαχαίρι σε ανήλικα παιδιά με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τριών από αυτά. Φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες με πρώτη την EDL(English Defence League), αλλά και με τη στήριξη αρκετών βρετανικών ΜΜΕ, άρχισαν να διαδίδουν φήμες πως ο δολοφόνος ήταν μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνος. Με αφορμή αυτό έχει ξεσπάσει μια σειρά από επιθέσεις σε όλη τη Βρετανία, που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, αυτού που κρύβεται πίσω από τους "φιλήσυχους" και τους "πατριώτες" κάθε χώρας.
Φασιστικές συγκεντρώσεις και επιθέσεις σε κέντρα φιλοξενίας όσων αιτούνται άσυλο, λιντσάρισμα μεταναστών στους δρόμους, είναι λίγα μόνο από τα περιστατικά που εδώ και μία εβδομάδα καταγράφονται σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.

Παράλληλα, φαίνεται και πάλι πως το μόνο όπλο των λαών είναι η αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, δήθεν ευαισθητοποιημένη για όσα συμβαίνουν, προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο, προοδευτικοί και αλληλέγγυοι συγκεντρώνονται και απωθούν τους φασίστες από τα κέντρα φιλοξενίας. Καθημερινά γίνονται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με χιλιάδες συμμετέχοντες σε ολόκληρη τη χώρα, περνώντας ηχηρό μήνυμα πως ο φασισμός δεν θα περάσει, πως το μίσος δεν χωρά στις πόλεις, στις γειτονιές, στις σχέσεις μας.


Η γενικευμένη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία αποτυπώθηκε πρόσφατα και στις Ευρωεκλογές, δείχνει ξεκάθαρα πως το σύστημα γεννά τον φασισμό και του δίνει εσκεμμένα τον χώρο για να αναπτυχθεί σε περιόδους κρίσης και να σπείρει μίσος για τον διπλανό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, ακριβώς για να μην αντιληφθούν τον πραγματικό εχθρό, το σύστημα της εκμετάλλευσης που με τις πολιτικές του μας εξαθλιώνει εξίσου. Θέλουν να στοχοποιηθούν οι μειονότητες, οι διαφορετικοί γείτονες,συνάδελφοι και συμμαθητές μας για τα δεινά κάθε τόπου και τα αδιέξοδα που βιώνουμε, αντί να μπει στο στόχαστρο το σύστημα που γκετοποιεί τους μετανάστες, που αγκαλιάζει τους φασίστες και τους δίνει πάτημα να βγουν μπροστά ακριβώς για να μας θυμίσει και πάλι πόσο "δημοκρατικό" είναι, δήθεν σώζοντας τον λαό από την απειλή της ακροδεξιάς.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου μετατόπιση του συνολικού πολιτικού σκηνικού προς τα δεξιά σε όλη την Ευρώπη. Όσο ο κόσμος γύρω μας εξαθλιώνεται, όσο "δεν βγαίνει ο μήνας" για πολλούς από εμάς, τόσο οι μαύρες εφεδρείες του φασισμού βρίσκουν ευκαιρία να χρεώσουν στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου το φταίξιμο για τη σαπίλα και τη βία του καπιταλισμού, ενώ τους χαϊδεύει τα αυτιά το σύστημα στο οποίο δήθεν αντιτίθενται. Ο φασισμός ήταν και θα είναι ταξικός, γιατί σκοπό έχει μέσα από τη μισαλλοδοξία να διχάσει τους λαούς που δεν έχουν τίποτε πλέον για να χάσουν, που ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής βιώνουν ανά τον κόσμο την ίδια βαρβαρότητα. Καμία κυβέρνηση ποτέ δεν έδιωξε τους εκατομμυριούχους παραθεριστές που κάθε χρόνο μας κάνουν υπηρέτες τους στα κάτεργα του τουρισμού, ενώ τόνοι επί τόνων μελανιού χύνονται για την "απειλή" των μεταναστών. Των μεταναστών που οι ίδιοι δημιουργούν με τους ατέλειωτους πολέμους ανά τον κόσμο για τα συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ, σφάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα στο πέρασμά τους, ξεριζώνοντας λαούς ολόκληρους από τον τόπο τους.

Η μόνη απάντηση στους φασίστες, η μόνη πραγματική διέξοδος της νεολαίας και του λαού, ήταν και θα είναι ο οργανωμένος αγώνας. Με πρόσημο ταξικό και όχι φυλετικό, αναγνωρίζοντας τους συμμάχους μας ανεξαρτήτως χρώματος και φύλου, παλεύουμε για σπουδές, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Στους δρόμους του αγώνα, τσακίζουμε τον φασισμό και εναντιωνόμαστε στο σύστημα που τον γεννά, τον μόνο πραγματικό μας αντίπαλο, τον μόνο υπαίτιο για όσα βιώνουμε.

J.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: