08 Αυγούστου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!


Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποφανθεί το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ότι για το εργατικό ατύχημα που στέρησε τη ζωή του εργάτη δήμου Χ.Τ, τεχνίτη στο Τμήμα Επισκευών και Συντήρησης Οχημάτων του δήμου, φταίει ο ίδιος ο …νεκρός εργάτης, διότι, πολύ απλά, συντέλεσε στην πρόκληση του ατυχήματος αφού δεν είχε… προβάλει αντίρρηση!!

Και η πρόκληση δεν σταματά! Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά, 7 χρόνια μετά, αναγνώρισε συνυπαιτιότητα κατά …60% σε νεκρό οδηγό φορτηγού για τον φρικτό θάνατό του στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Πλέον, η «τυφλή» ταξική δικαιοσύνη έχει περάσει από την συγκάλυψη, με πρόσχημα την ασάφεια αρμοδιοτήτων και την «κακιά ώρα», στην ανοιχτή πλέον απόδοση ευθυνών στους ίδιους τους νεκρούς εργάτες. Και αν αυτοί βέβαια δεν μπορούν να μιλήσουν για να βρουν το δίκιο τους …αλλοίμονο τους.

Καμία όμως δικαστική απόφαση δεν μπορεί να κρύψει την φρικτή πραγματικότητα των 14.920 καταγεγραμμένων εργατικών ατυχημάτων και των 108 νεκρών εργατών του 2023. Ούτε και τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας, που υπολογίζονται, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε τριπλάσια νούμερα.  Νούμερα που κάθε χρόνο αυξάνονται, λόγω της έντασης της εκμετάλλευσης, για να φτάσουμε, μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2024, να έχουμε ήδη 7.800 καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα με πάνω από 30 νεκρούς, μέχρι τον Απρίλιο.

Καμία δικαστική απόφαση, όσο «βολική» κι αν είναι, δεν μπορεί να ξεπλύνει τον πραγματικό υπαίτιο, αυτό το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης, που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θυσιάζει καθημερινά χιλιάδες εργάτες. Καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να κρύψει την οργή των εργατών σε όλο το κόσμο που, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, παλεύουν για  ένα καλύτερο αύριο χωρίς εκμετάλλευση.

Ο.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: