19 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ | Σήμερα κλείνει ένα τμήμα – αύριο κλείνει το σχολείο. Να μην το επιτρέψουμε!

 

Οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!
Είναι ΕΠΙΘΕΣΗ στο δικαίωμα των παιδιών μας στις σπουδές!                                         

Πριν ακόμα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, το Υπουργείο Παιδείας έδειξε στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τις άγριες διαθέσεις του και για την φετινή σχολική χρονιά. Από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο και τα ΕΠΑΛ, οι λαϊκές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές, μαζικό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών τμημάτων.   

Από τα μέσα του καλοκαιριού, με μεθοδικότητα ψυχρού εκτελεστή, το ΥΠΑΙΘ προωθεί την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που καθορίζουν την κατανομή μίας τάξης σε τμήματα και υλοποιεί την προαποφασισμένη «σφαγή» που ο υπουργός Παιδείας ονομάζει «εξορθολογισμό». Αποτέλεσμα:

  • Τουλάχιστον 1600 τμήματα εξαφανίζονται «ως δια μαγείας». Τελικά τον Σεπτέμβρη, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε, το υπουργείο εγκρίνει λίγα από τα κομμένα τμήματα «κατ’ εξαίρεση και για το σχ. έτος 2024 -2025». Κατά τ’ άλλα η γραμμή των συγχωνεύσεων συνεχίζεται κανονικά. 
  • Προκειμένου να μην «σπάσει» ένα τμήμα σε δύο, μαθητές κυριολεκτικά πετιούνται έξω από το σχολείο της γειτονιάς τους και μετακινούνται «όπου υπάρχει θέση».
  • Τα παιδιά στοιβάζονται σε μικρές συνήθως αίθουσες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μαθησιακές δυσκολίες, ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. 
  • Ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ οι συγχωνεύσεις έχουν προκαλέσει πραγματικό μακελειό. Τα λεγόμενα «ολιγομελή» (σύμφωνα με το υπουργείο) τμήματα δεν εγκρίνονται, με αποτέλεσμα να καταργούνται ειδικότητες και οι μαθητές που επιχειρούν να εγγραφούν να ανακαλύπτουν ότι το τμήμα που τους ενδιαφέρει είναι «κλειδωμένο». «Επιλέξτε άλλο σχολείο» είναι το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους μαθητές. Κι αν το  σχολείο με την ειδικότητα της επιλογής τους βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, ας κόψουν το λαιμό τους…
  • Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε ΕΠΑΛ, οι σημερινές συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε ολοκληρωτικό κλείσιμο του σχολείου.
  • Χιλιάδες εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται «υπεράριθμοι» και εξαναγκάζονται να μετακινηθούν σε ένα ή περισσότερα σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. 
  • Και βέβαια «ω του θαύματος!» μειώνεται ο αριθμός των αναπληρωτών που θα εργαστούν φέτος.  

Αυτή τη βαρβαρότητα υπηρετούν οι βαθιά ταξικοί και άδικοι νόμοι τους και οι δήθεν μεγαλόψυχες «εξαιρέσεις» τους. Κι ο αγώνας για την ανατροπή τους είναι η μόνη πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία.  

Οι συγχωνεύσεις δεν είναι απλώς ένα ακόμα ζήτημα του εκπαιδευτικού κλάδου. Στα ΕΠΑΛ ανοίγουν τον δρόμο για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση που με την φθηνή κατάρτιση σπρώχνει τα παιδιά μας στην φθηνή, ελαστική εργασία. Είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων. Στο ίδιο «πακέτο» με την Τράπεζα Θεμάτων, την ΕΒΕ και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων. Αναπόσπαστο τμήμα της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής που φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαλύει τα νοσοκομεία, οδηγεί στη φτώχεια και την ανέχεια και μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση. 

Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει την δίκαιη οργή των λαϊκών οικογενειών. Γιατί είναι φανερό ότι αυτό που πραγματικά θέλουν να «συγχωνεύσουν» είναι τα όνειρα και τα δικαιώματα της νέας γενιάς για πραγματικές σπουδές και για σταθερή και μόνιμη εργασία. Να μην το επιτρέψουμε! Να βγούμε στον δρόμο και να αγωνιστούμε! 

  • ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠ’ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ/ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ
  • ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: