12 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ | ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συνάδελφε/ισσα νεοδιόριστε/η,

Μετά από χρόνια αδιοριστίας, εκμετάλλευσης, θυσιών και κόπων ήρθε η ώρα του διορισμού. Βεβαίως για άλλη μια χρονιά, δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοι μας, θα συνεχίσουν να εργάζονται υπό το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, αφού και οι φετινοί διορισμοί δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων (ούτε καν τις καταγεγραμμένες του ΥΠΑΙΘ). Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς φαίνεται ήδη η διάθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις επιθετικές και εκβιαστικές πολιτικές που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια.

Η προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης θα συνεχιστεί, κόντρα στη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου όπως αυτή έχει εκφραστεί αγωνιστικά ουκ ολίγες φορές. Είναι ξεκάθαρη η διάθεση του ΥΠΑΙΘ να κατηγοριοποιήσει σχολεία και μαθητές καθώς και να φιμώσει τους εκπαιδευτικούς. Η εφαρμογή των πιο αντιδραστικών νόμων πλήττει πάντα πρώτα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Έτσι και το ΥΠΑΙΘ έχει συνδέσει την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση. Μας θέλουν φοβισμένους και απομονωμένους από συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες θα δώσουν απάντηση στις επιθετικές  πολιτικές του συστήματος.

Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η συγκρότηση του κλάδου στην κατεύθυνση του συλλογικού αγώνα. Διεκδικούμε την ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των νεοδιόριστων, αλλά και όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση. Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης. Κρίνουμε όμως αναγκαία και τη συγκρότηση ενός ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ με συνελεύσεις – απεργίες – διαδηλώσεις, της μόνης ρεαλιστικής διεξόδου για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων μας. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να επιβληθεί και να σπείρει την τρομοκρατία, αξιοποιεί την καταστολή, στήνοντας ένα μπαράζ διώξεων απέναντι σε εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Απαιτούμε να παρθούν όλες οι  διώξεις πίσω. Γι αυτό και η ανάγκη να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας και να ακολουθήσουμε τον συλλογικό δρόμο του αγώνα χωρίς καμία ανάθεση  σε άλλους είναι μονόδρομος.                                   

Oι συνεχείς ταξικοί φραγμοί (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, εθνικό απολυτήριο) αποτελούν επίσης  χτύπημα στο δωρεάν δημόσιο σχολείο, αποθαρρύνοντας μαθητές φτωχών οικογενειών από την προοπτική σπουδών. ΔΕΝ θα περάσουν οι πολιτικές των αποκλεισμών. Βεβαίως, συνέχεια αυτών των πολιτικών αποτελούν και οι συγχωνεύσεις τμημάτων υποβαθμίζοντας κι άλλο τα σχολεία μας, δημιουργώντας χάος στις τοποθετήσεις νεοδιόριστων, χαρακτηρίζοντάς τους ως υπεράριθμους και οδηγούν τελικά στο πετσόκομμα του αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών, ενώ παράλληλα μαθητές δεν μπορούν να εγγραφούν και βρίσκονται στον αέρα.

Όμως εκτός των επιθέσεων που αφορούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και το χαρακτήρα του σχολείου, ο νεοδιόριστος/η και ο αναπληρωτής/τρια έρχεται αντιμέτωπος και με την γενικευμένη επίθεση  του συστήματος, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ακρίβεια, τα υψηλά νοίκια, τους μισθούς πείνας και όλες τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της βαρβαρότητας. Οι νεοδιόριστοι με μισθό που ξεκινάει από 776 ευρώ οδηγούνται σε πολλαπλά αδιέξοδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγούνται στην παραίτηση ή τελικά στην οικονομική εξαθλίωση, αναγκάζοντάς τους να κάνουν δεύτερες δουλειές για να επιβιώσουν. Νεοδιόριστοι και αναπληρωτές με μια βαλίτσα στο χέρι περιπλανιούνται στο έλεος των airbnb. Η απελπισία και η οργή  που σπέρνουν να μετατραπούν σε  αγώνες για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για την στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων και καλούμε όλο τον κλάδο να συλλογικοποιήσουμε τους αγώνες μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

·        ΚΑΤΩ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

·        ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ/ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

·        ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

·        ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

·        ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ – Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

·        ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: