16 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΤΡΑ | Συγχωνεύουν και καταργούν Σχολεία και Τμήματα - Οι μαθητές στους δρόμους!

 

Την Δευτέρα 16/9 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην περιφέρεια Β’βάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος από μαθητές, καθηγητές και γονείς ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και στο κλείσιμο τμημάτων ειδικότητας.

Συμμετείχαν το λύκειο Βραχναιίκων, το λύκειο Λουσικών καθώς, το 2ο ΕΠΑΛ, καθώς και η ΕΛΜΕ Αχαΐας. Κύριο αίτημα ήταν να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και να ανοίξουν οι ειδικότητες στα σχολεία λόγω έλλειψης αναγκαίου αριθμού μαθητών.

Συγκεκριμένα για το 2ο ΕΠΑΛ δόθηκε εγγύηση από τα 2 τμήματα ειδικότητας που έκλεισαν, θα ανοίξει το ένα, ενώ για το άλλο δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.

Η μη τήρηση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων έρχεται σε μία δυσβάσταχτη για τους μαθητές περίοδο που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος των ταξικών φραγμών της ΕΒΕ, την τράπεζα θεμάτων και την ακρίβεια που τσακίζει όσες λαϊκές οικογένειες παλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, που ουσιαστικά απαγορεύουν την λειτουργία ορισμένων κατευθύνσεων μαζί με την κατάργηση των ειδικοτήτων, θα προσθέσουν ένα ακόμα βάρος στον καθημερινό αγώνα των μαθητών. Αυτό της μετακίνησης σε απομακρυσμένα σχολεία απλά και μόνο για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της κατεύθυνσής τους.

Είναι κρίσιμο για τους μαθητές να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Με συνελεύσεις - καταλήψεις - διαδηλώσεις να παλέψουν για να μπλοκάρουν την επίθεση που βιώνουν, απέναντι σε ένα σύστημα που τους επιφυλάσσει μονάχα ένα δυσοίωνο μέλλον.

Οι αγώνες των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών να βαδίσουν πλάι στους λαϊκούς αγώνες του επομένου διαστήματος για να καταφέρουν να βάλουν φραγμό στην πολιτική που γκρεμίζει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν πρέπει να μαζικοποιηθούν!

  • Καμία συγχώνευση τμήματος!
  • Καμία κατάργηση ειδικότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: