06 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΙΑ | Ένας χρόνος μετά τον Daniel-Όχι στις κούφιες υποσχέσεις

 


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΦΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ

 

 To «Στρατηγικό σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή που πέρυσι τέτοιες μέρες βρέθηκε κάτω από τόνους νερού, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ένα χρόνο τώρα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που επλήγησαν από τον Daniel βρίσκονται σε απόγνωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Φαρκαδόνας.

Οι πληγέντες έχουν αφεθεί να καλύψουν μόνοι τους τις ζημιές που έχουν υποστεί αφού τα ψίχουλα που δόθηκαν δεν επαρκούσαν ούτε για τις πρώτες στοιχειώδεις ανάγκες σίτισης και στέγασης.

Πολλά σπίτια μένουν κλειστά καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα αποκαταστήσουν και έχουν μεταναστεύσει για να μπορέσουν να ζήσουν. Έτσι ένα χρόνο μετά υπάρχουν μπάζα και οικοσκευές αμάζευτα αφού το κόστος αποκομιδής είναι δυσβάσταχτο. Στη απαίτηση των κατοίκων αυτό να αναληφθεί από δήμο, περιφέρεια, κράτος η απάντηση είναι αόριστες υποσχέσεις.

Οι σχολικές μονάδες έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης που πραγματοποιούνται ανέδειξαν προβλήματα στατικότητας που θορύβησε τους κατοίκους με αποτέλεσμα, όσοι έχουν την δυνατότητα, να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία άλλων περιοχών.

Όσον αφορά στα έργα θωράκισης σ΄ αυτόν τον χρόνο, αυτά είναι δυο πρόχειρα αποκαταστημένα αναχώματα αμφίβολης ανθεκτικότητας. Ακόμα και τα κανάλια δεν έχουν καθαριστεί οπότε σε κάθε νεροποντή να κατεβάζουν φερτά υλικά από άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι τόσο των άμεσα πληγέντων όσο και των γειτονικών περιοχών ζουν ακόμα με τον φόβο μιας ισχυρής βροχής. Χαρακτηριστική περίπτωση τα Τρίκαλα όπου με μια πρόσφατη μικρή σχετικά νεροποντή, μια σειρά δρόμων και γειτονιών βρέθηκαν πάλι μέσα στο νερό.

Εκτός από όλα τα παραπάνω οι πληγέντες έχουν να αντιμετωπίσουν τα χαράτσια, τους φόρους, τις απειλές κατασχέσεων και πλειστηριασμών, την ακρίβεια, τις ελλιπείς υπηρεσίες υγείας, την ανεργία, το κλείσιμο μαγαζιών.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, που επισκέφτηκε την περιοχή, γνωρίζοντας την οργή και την αγανάκτηση των πλημμυροπαθών, επέλεξε να συναντηθεί με την «Επιτροπή ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας» μια κίνηση φιλοκυβερνητική στην πλειοψηφία της αφού συμμετέχουν κυρίως στελέχη της ΝΔ, ενώ για να κρατήσουν μακριά τους κατοίκους επιστράτευσαν την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Την ίδια μέρα κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που είχε καταστραφεί από την πλημμύρα, στήθηκε άλλη μία φιέστα με κυβερνητικά στελέχη ενώ συνολικά το σύστημα υγείας όλης της Θεσσαλίας βιώνει την όλο και εντεινόμενη απαξίωση και υποστελέχωση.

Ένα χρόνο λοιπόν μετά την καταστροφή στον μεγαλύτερο και παραγωγικότερο κάμπο της χώρας, η κυβέρνηση ακόμα βρίσκεται στην εκπόνηση «στρατηγικών σχεδίων» τόσο «μακρόπνοων» που δεν είναι καθόλου απίθανο να ξεχαστούν όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν (και σχεδόν το ομολόγησε ο Μητσοτάκης στο λόγο του). Βέβαια οι μελέτες δίνουν και παίρνουν και ταΐζονται οι ημέτεροι. Και όπως καλά γνωρίζουμε το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις που διαχρονικά το υπηρετούν, όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την κάλυψη των αναγκών του λαού αλλά με την πολιτική τους επιτίθενται στα στοιχειωδέστερα λαϊκά δικαιώματα, φτωχοποιώντας και εξαθλιώνοντάς τον. Όσον αφορά στη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση έχουν δοθεί τα δείγματα από την μέχρι τώρα εγκατάλειψη  παραγωγικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα. Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας αυτό μεταφράζεται σε χτύπημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, την συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την εγκατάσταση όλο και περισσότερων φωτοβολταϊκών σε εύφορες περιοχές.

 Απέναντι σε ένα σύστημα και σε ένα πολιτικό προσωπικό που θυσιάζει το λαό στο βωμό του κέρδους και στα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα,  απαιτείται η μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση. Οι κούφιες υποσχέσεις μόνο εφησυχασμό και ηττοπάθεια σπέρνουν. Τρανή απόδειξη τα διπλανά χωριά Ζάρκο, Δαμάσι και άλλα που οι κάτοικοι μένουν ακόμα σε κοντέινερ μετά τον σεισμό του 2021.

 

 Απαιτούνται μαζικοί , παρατεταμένοι διεκδικητικοί αγώνες για:

- Πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% για καταστροφές σε σπίτια, ζώα, γεωργικά μηχανήματα.

- Εξασφάλιση ανθρώπινης στέγης για όλους όσους έχασαν τα σπίτια τους.

- Αναπλήρωση του εισοδήματος και των μεροκάματων που χάνονται.

- Άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση


Οργάνωση Τρικάλων του


Δεν υπάρχουν σχόλια: